Skip to main content

Komiikkaa Konamilta

Tällä kertaa vuorossa on vähän pidemmän aikaa jemmassa ollut tapaus. Peli on nimittäin odotellut vuoroaan viime kesän Japanin reissusta saakka ja nyt oli viimein aika marssittaa parrasvaloihin Gokujou Parodius Da! Deluxe Pack. (Very best Parodius Deluxe Pack)

Nappasin Parodiuksen sattumalta Akihabaran Traderista about 10€ hintalapulla varustettuna, joten kyseessä oli heräteostos. Tiesin kyllä pelisarjan ennalta lähinnä maineen perusteella, mutta yhtään peliä ei entuudestaan löytynyt, joten kokemus oli uusi minullekin.



Parodius on Konamin klassisen Gradius -avaruusräiskintäpelin spinoff, jossa ideana on, että otetaan mitä sattuu konamin pelihahmoja ja läntätään ne hassuttelemaan sivullescrollaavaan shumppiin. Tarjolla on tietysti esikuva Gradiuksen Vic Viper, Twinbee, Yume Penguin Monogatarin Pingviini, useammassakin pelissä esiintyvä punainen mustekala, Puputyttö, Lentävä Possu ja Paperilennokilla lentävä tikku-ukko. Jos joku lukija tietää tarkemmin, missä nämä tuntemattomat suuruudet ovat esiintyneet, niin voi ilmiantaa. Kaikilla on omat pyssynsä ja erilaiset power upit, joten valinnanvaraa on ja kukin saa valita makuunsa sopivan menopelin. Power Up -systeemi on Gradiuksesta tuttu, jossa saa itse valita, milloin aktivoi kerätyt bonukset.



Sitten on aika lähteä lentelemään ja räiskimään tiensä läpi mitä kummallisemipen teemojen ympärille rakennettujen tasojen ja outojen pomotaisteluiden. Perus ulkoavaruuden lisäksi löytyy huvipuistoa, merellistä maisemaa, leivonnaisia ja ties mitä. Pomovastuksissa on tarjolla mm. Balettihameessa ankka päänsä päällä tanssivaa pandaa, kissan ja laivan yhdistelmää, merenneitoa ja korkokengissä tepastelevat jalat. Siis nimenomaan pelkät jalat.En osaa sanoa, miten ja missä olosuhteissa Konamin tiimi on tämän pelin kyhännyt kasaan, mutta olisin halunnut olla paikalla.

Aluksi luulin, että pelissä on kaksi modea, mutta tarkempi tutkailu paljasti, että levylle onkin lykätty itseasiassa kaksi peliä: Paroduis DA! Ja Kokujou Parodius. Molemmissa kuitenkin lennellään samalla teemalla samankaltaisissa puitteissa, joten erot ovat pienet, joskin vaihtelu on tervetullutta ja se lisää peliin sisältöä ikäänkuin tuplaten.




Musiikit ovat public domain klassista, joka pyörähtää suoraan CD:ltä. Toisinaan koko hommaan tulee aika surrealistinen sävy, kun lentävä possu paukuttelee pinkkejä pingviinejä UFO Catcherin sisällä ja tsutalla soi Straussia. Oudosti raitojen loppuessa musiikissa on pieni hiljainen paussi, ennen kun seuraava biisi pyörähtää käyntiin.Samalla peli nytkähtää sekunnin murto-osan kun konsoli ilmeisesti pitää pienen mietintä- ja latauspaussin. Pientä hidastustakin on havaittavissa kun ruutu täyttyy ties minkälaisesta tavarasta. Ei kuitenkaan niin rajua kun NESillä tai Famicomilla pahimmillaan. Muistaakseni Famicomin eka Parodius oli yhtä slowdownia koko peli.




Parodius on kummallinen ja hauska avaruusräiskintä. Hassuja ja hyvin animoituja spritejä ihmetellessä aikaa saa kulumaan illan tai pari, vaikkei shmupit olisikaan aivan se ykkösjuttu. Genren ystäville tarjolla on pätevä räiskintä, pohjalla kuitenkin pyörii ulkoasusta huolimatta Gradiuksen systeemit. Peli ei tuntunut aivan mahdottoman vaikealta, minä ainakin pääsin ihailemaan lopputekstejä suht vaivatta, vaikken oli aivan supershmupittaja.Vanhaan tyyliin power upit menettää kuoleman yhteydessä, mutta se ei ole aivan samanlainen totaalityrmäys kun Gtadiuksessa, koska osa bonuksista jää leijumaan uutta keräämistä varten ruudulle. Vain Game Over nollaa kaiken, vaikka loputtomat continuet löytyykin. Tämmöiset pelit on joka tapauksessa tarkoitus opetella ns. “yhdellä cerditillä” Kannattaa testata, jos saa käsiinsä, Parodiuksen luulisi maistuvan retropelien ystäville ainakin hetkisen lähes tapauksesta riippumatta. 

Sellaista tuli pelattua tällä kertaa, kiitos kaikille lukijoille ja palaan taas pian asiaan!

-malone

Comments

Anonymous said…
"En osaa sanoa, miten ja missä olosuhteissa Konamin tiimi on tämän pelin kyhännyt kasaan, mutta olisin halunnut olla paikalla."

Määkin.

Ainoa jonka tunnistin on tuo pingviini, joka urheili DS:n Track & Field Internationalissa.

Onko shmup tuollanen sivuttaisscrollaava peli, jossa kenttä vyöryy automaattisesti kohti? Koska siinä tapauksessa NES.in TaleSpin on shmup!
Snou
Anonymous said…
Ei kun, shmup = shoot'em upin lyhenne???? Enkä muuten googlannu!
SalarymanDaishi said…
Parodius on kieltämättä huumoriräiskintöjen ehdotonta eliittiä (ei sillä, että genressä hirveästi kilpailua edes olisi) ja palauttaa edelleen vahvasti mieleen ysärin alkupuolen, kun peräti Suomestakin löytyi vielä flipperi tai arcade-kabinetti jopa kaikista piskuisimpien käpykylienkin Essoilta-tai-vastaavilta. Tähän tuli penskana upotettua markka jos toinenkin ja jäi unohtumattomasti mieleen d(^_^)b
Malone said…
Snou:Jep, Tale Spin on shmuppi.

Daishi: Parodius huoltsikalla on jo aika huima löytö. Harmittaa hemmetisti, et kolikkopelit kuoli täällä niin totaalisesti.
Juho said…
Parodius oli ennestään tuttu nimi, mutta premissiä enempää ei peleistä ollutkaan mitään käsitystä. En tiedä onko tämän blogautuksen myötä käsitys sen korkeammalla tasolla, mut eeppinen pläjäys tää oli silti. Mainiota! :D
Malone said…
Juho: Sama täällä :D
SalarymanDaishi said…
Malone: Joo no tuo oli sitä kultaista ysäriä, jolloin Parodius oli milteipä tuore tapaus ja jopa Jyväskylä nautti Ihan Oikeasta pelihallista silloisen Forumin silloisen Carrolsin yläkerrassa. Oli Rampartit ja Dragon's Lairit ja Terminator 2 -flipperit ja kaikki.

Kangasniemellä taisin peräti vielä tämän vuosikymmenen alkupuolella bongata Crazy Taxin yhdeltä huoltsikalta mutta sitten katosi sekin. Kieltämättä pirunmoinen sääli, että arcade-kulttuuri kuihtui pois mutta onneksi sen ajan pelit sentään elävät yhä.
Malone said…
Joo, muistan, et Carrolsin yläkerrassa oli pelihalli. Ja sit oli Neo Geo Land Väinönkeskuksen käytävällä. Eka videopeli, mitä pelasin tais olla Pac-man Vaajakosken uimahallin kahviossa, about 1984-85.

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el

Ajelulla tekoälyn kanssa

 Moi, Tällä viikolla on luvassa lisää PS1:n tuliaispelejä. Katsotaan, miltä vaikutti manga- ja animeklassikkoon perustuva Ghost In The Shell vuodelta 1997. Pelin on kehittänyt Exact yhteistyössä Production I.G.:n kanssa, mikä oli aika harvinaista vielä tähän aikaan. Koko hommaan on ylipäänsä panostettu keskimääräistä ysärin lisenssipeliä enemmän, sillä alkuperäisen mangan tekijä Masamune Shirow oli tiiviisti mukana pelin suunnittelussa. Oletan, että Ghost In The Shell on kaikille lukijoille jossain määrin tuttu. Jos ei ole, niin nyt kiireesti lukemaan manga tai katsomaan animeleffa. 2017 Hollywood-versiolla ei ole niin väliä, vaikka se onkin ehkä aavistuksen mainettaan parempi. Olen tehnyt Ghost In The Shellista podcastin ja mangasta youtube-videon, joten niistä voi käydä katsomassa ja kuuntelemassa tarkempia mietteitä, jos sellainen kiinnostaa.   Pelin tarina menee siten, että pelaaja on Jaosto 9:n uusi tulokasagentti ja ohjastaa Fuchikoma-mechaa erinäisissä tehtävissä. Majuri Kusanag

Super Sissit

 Moi, Tällä viikolla pelailussa on jälleen Famicomin peli, jonka ilmestyminen näinkin “myöhään” on vähän yllättävää. Se johtuu siitä, että minulla ei ollut alkuperäistä pelikasettia, ennen kuin nyt. Vuorossa on Konamin toimintapeli Super C, eli Super Contra vuodelta 1990. Contra tuskin esittelyjä kaipaa. Tai, ehkä internetiä täysin seuraamaton kaipaa, sillä peli oli Euroopassa nimellä Probotector ja Gryzor. Joka tapauksessa homman idea on simppeli, Arnoldin ja Stallonen näköiset muskelikommandot pelastavat maailman muukalaisten hyökkäykseltä tuttuun 8-bittiseen tapaan, eli loikkimalla tasoilla ja ampumalla pyssyllä Minulle Super Contra, joka muuten jännästi ei ole Super Nintendon peli, kuten kaikki muut Super-alkuiset, on meikäläiselle selvästi NESin Contrista se vähemmän tuttu, ihan sen takia, että kenelläkään tutulla tai minulla ei ollut peliä silloin aikoinaan. Ei se missään nimessä tuntematon ole, mutta peliajassa Perus Contra vs Super C on varmasti 95% vastaan 5%. Tämä on vaan hyv