Skip to main content

Tekninen Tyrmäys

Hei,
Tällä kertaa vuorossa on ihan kotoinen NES-peli, jonka suurin osa lukijoista varmasti muistaa. On oikeastaan ihme, että tähän meni näinkin kauan, koska kyseessä on sekä NESin parhaimmistoon että ylipäänsä kaikkien aikojen parhaimpiin urheilupeleihin lukeutuva Nintendon vuonna 1987 julkaisema Mike Tyson’s Punch Out. Kuvassa oleva kasetti on muuten allekirjoittaneen alkuperäinen, aikoinaan Mustasta Pörssistä ostettu kappale. Famicomille on olemassa järkyttävän kallis kultaisen värinen kasetti, joka oli vain Japanilaisen golfkisan voittajille. Siellä se törötti Akihabaran Superpotaton vitriinissä ainakin pari vuotta sitten. Epäilen että sillä hintalapulla töröttää vieläkin. 


Punch Out, nimenomaan tämä Mike Tysonin versio on minulle yksi kaikkien aikojen nostalgisimpia pelejä ja sitä on tullut pelattua vuosien varrella niin paljon, että jos jossain pelissä kehtaan sanoa olevani oikeasti hyvä, niin se on tämä. Minulla oli tapana illanistujaisissa joissa oli pelejä ja sopiva Nintendon konsoli elvistellä voittamalla Tyson ns. “Kylmiltään” ja “Ekalla”, se oli hauska ohjelmanumero, koska se näyttää tottumattoman silmään käytännössä mahdottomalta. Emulaattoreilla ja uusilla LCD-töllöillä se lähes onkin. Muistan suoraan Tysoniin vievän koodin vieläkin, aina ja ikuisesti: 007 373 5963. Myöhemmissä kopioissa Mike Tyson vaihdettiin lisensointisyistä geneeriseen “Mr Dreamiin”, mutta se version on minulle bootleg ja ruma sana, ei ole Miken voittanutta.


Punch Out on käytännössä nyrkkeilypelin asuun puettu sarja bossitappeluita, joissa jokaisessa pitää tunnistaa vihollisen hyökkäystavat ja miten niihin pitää vastata. Jännä yhdistelmä kaavan tunnistusta, refleksejä ja tarkkaa ajoitusta/rytmitajua. Päähahmo Little Mac ja koutsi Doc kohtaavat neljässätoista matsissa kymmenen eri vastustajaa ja lopuksi yhtenä kaikkien aikojen vaikemmista videopelibosseista pidetyn Mike Tysonin. Ja voi pojat, millaisia tyyppejä ne vastustajat ovat: jokainen on käytännössä sarjakuvamainen karikatyyri oman maansa kliseistä ja kaikki ovat unohtumattomia  tapauksia omalla tavallaan. Tuskin missään pelissä on näin mieleenpainuvia hahmoja, mikä on sinänsä jännä, koska pelissä on dialogia vain parin lauseen verran erätauoilla. Joku saattaisi loukkaantua nykypäivänä joistain näistä tyypeistä, sen verran reippaasti vitsiä väännetään. 



Vastustajat ovat seuraavat:

Glass Joe 
Käsittämättömän surkea Ranskalaisnyrkkeilijä 99 tappiota 1 voitto recordilla
Von Kaiser 
Saksalainen nahkasaappaissa otteleva viiksiniekka
Piston Honda 
Japanilainen kamikaze-henkeä huokuva tyyppi
Don Flamenco 
Espanjalainen hienohelma, jonka hurmauskiehkura paljastuu tupeeksi
King Hippo 
Hippo-saarten kuningas? Ainoa tyystin mielikuvitusmaasta ole tyyppi ja Nintendo-sarjisten sekä animaatiosarjan vakiopahis.
Great Tiger 
Intialaisfakiiri, turbaani päässä tietty
Bald Bull 
Turkkilainen järkyttävän kokoinen körmy
Soda Popinski 
Venäläinen, jolle maistuu “limu”. Alunperin “Vodka Drunkenski”
Mr Sandman 
Epäilen, että mallia on otettu Joe Frazierista
Super Macho Man 
Hollywoodista kotoisin oleva tyyppi, joka oli muuten pitkään meikäläiselle jopa hankalampi vastustaja kun Tyson


Kontrollit ovat NES-tyyliin simppelit: A on oikea käsi, B on vasen ja ristiohjaimella väistellään sekä kohdistetaan lyönnit joko mahaan tai nuppiin. Startilla tehdään superlyönti, jos jemmassa on Tähti. Macilla on myös sydämiä, jotka kuvaavat jaksamista. Jokainen vastustajan torjuntaan osuva lyönti kuluttaa sydämiä, samoin, jos vastustaja osuu. Nollilla Mac ei jaksa enää lyödä, vaan on yritettävä selvitytyä ja väistellä sen aikaa että sydämet palautuvat. Jos Mac lyödään tatamiin, ylös noustaan nappeja näpyttämällä. Käytännössä matsit koostuvat väistelystä ja vastaiskuista, joille pitää löytää oikea aika ja paikka. Pikkuinen Mac joutuu tapuloimaan vastustajia usein kymmeniä kertoja, missä vihulaisille riittää usein muutama osuma, joissain tapauksissa jopa yksi. Tästä muodostuu pelin haaste. Esimerkiksi viimeinen vastustaja Mike Tyson aloittaa heti ensimmäiset puolitoista minuuttia salamannopeilla lyönneillä, joista jokainen tyrmää, siitä selvittyä vasta alkaa itse matsi. Peli kuitenkin valmistaa vaikeisiin matseihin sarjalla helpompia, joissa on aikaa opetella pelin säännöt ja mekaniikat. Tämä ei ole maineestaan huolimatta epäreilu peli, vaan kaikki on ennalta määrättyä perustuen ajoitukseen, kyse on vain opettelusta. Jokaisen vastustajan voi voittaa vaikka silmät sidottuna ja joku on jo niin tehnytkin. 



Graafisesti Punch Out on NESin hienoimpia pelejä. Isot hahmot ovat näyttäviä ja yksityiskohtaisia. Kun ei ole scrollaavia taustoja on kaikki paukut voitu laittaa hahmospriteihin.
Myös musiikki on parhaasta päästä. Vastustajien hauskuus tulee nimenomaan hassuista ilmeistä ja eleistä. Jokaiselle luodaan oma persoonallisuus hyvin simppeleillä eväillä. 



Muistan kuinka pitkään joidenkin näiden vastustajien voittaminen kersana kesti. Etenkin enemmän puzzlen omaiset vain yhdellä tapaa voitettavat vihulaiset veivät joskus päiviä, ellei viikkoja. Jos ei sitten apu sattunut löytymään Nintendo-Lehden vinkkipalstalta. King Hippo ja Great Tiger olivat alkupään isot esteet, loppupäässä ehdottomasti Super Macho Man. Mikeä vastaan oli helppo harjoitella koodilla, joten se matsi alkoi mennä lopulta rutiinilla, kuten alun muistelussa jo elvailinkin. Onnistui muuten vieläkin, vaikka edellisestä kerrasta onkin jo jokunen vuosi. Laitoin todisteeksi kuvamateriaalia epäilijöille. :D 





Hyvin harva näin vanha peli on vanhentunut yhtä arvokkaasti. Tässä ei ole mitään vikaa vieläkään, lähes Tetrismäisen täydellinen ja ikivihreä klassikko. 

Mike Tyson on otellut itse itseään vastaan

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia kaikille lukijoille, palaan  taas pian asiaan!

-malone


Comments

Anonymous said…
Vuosikymmenien mysteeri ratkesi: Kapteeni N:n Kuningas Hippo on peräisin tästä pelistä! :o Tiesin pelin kersana, mutta se oli toki "poikien peli" enkä tainnu ikinä edes kokeilla. Blogipostaus paikkasi taas yhen aukon sivistyksessä.
Snou
Anonymous said…
Mistä puheenollen, mikä se Munakoiso alkujaan on? : D
Malone said…
King Hippo oli näin pitkään mysteeri?! o.o
Olikin jo korkea aika paljastaa mistä se kunkku oli peräisin. Toinen monarkki, Munakoisovelho on myös peräisin samojen aikojen pelistä, mistä sainkin seuraavan blogin aiheen, joten tämä mysteeri paljastuu tasan viikon päästä. :D
Anonymous said…
Jee! \o/ Katoin vielä tarkemmin tuota sanomalehtiartikkelia uudesta champpioonista... mihin "Daddy, come back home!" ja Marion kuva vieressä oikein viittaavat? :o
Malone said…
Täytyy muuten sanoa, että varmaa tietoa ei ole, mutta kommentti voi olla suunnattu Macin valmentaja Docille. Mario on matseissa tuomarina, joten kuva lienee relevantti sillä lailla.

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el

Ajelulla tekoälyn kanssa

 Moi, Tällä viikolla on luvassa lisää PS1:n tuliaispelejä. Katsotaan, miltä vaikutti manga- ja animeklassikkoon perustuva Ghost In The Shell vuodelta 1997. Pelin on kehittänyt Exact yhteistyössä Production I.G.:n kanssa, mikä oli aika harvinaista vielä tähän aikaan. Koko hommaan on ylipäänsä panostettu keskimääräistä ysärin lisenssipeliä enemmän, sillä alkuperäisen mangan tekijä Masamune Shirow oli tiiviisti mukana pelin suunnittelussa. Oletan, että Ghost In The Shell on kaikille lukijoille jossain määrin tuttu. Jos ei ole, niin nyt kiireesti lukemaan manga tai katsomaan animeleffa. 2017 Hollywood-versiolla ei ole niin väliä, vaikka se onkin ehkä aavistuksen mainettaan parempi. Olen tehnyt Ghost In The Shellista podcastin ja mangasta youtube-videon, joten niistä voi käydä katsomassa ja kuuntelemassa tarkempia mietteitä, jos sellainen kiinnostaa.   Pelin tarina menee siten, että pelaaja on Jaosto 9:n uusi tulokasagentti ja ohjastaa Fuchikoma-mechaa erinäisissä tehtävissä. Majuri Kusanag

Super Sissit

 Moi, Tällä viikolla pelailussa on jälleen Famicomin peli, jonka ilmestyminen näinkin “myöhään” on vähän yllättävää. Se johtuu siitä, että minulla ei ollut alkuperäistä pelikasettia, ennen kuin nyt. Vuorossa on Konamin toimintapeli Super C, eli Super Contra vuodelta 1990. Contra tuskin esittelyjä kaipaa. Tai, ehkä internetiä täysin seuraamaton kaipaa, sillä peli oli Euroopassa nimellä Probotector ja Gryzor. Joka tapauksessa homman idea on simppeli, Arnoldin ja Stallonen näköiset muskelikommandot pelastavat maailman muukalaisten hyökkäykseltä tuttuun 8-bittiseen tapaan, eli loikkimalla tasoilla ja ampumalla pyssyllä Minulle Super Contra, joka muuten jännästi ei ole Super Nintendon peli, kuten kaikki muut Super-alkuiset, on meikäläiselle selvästi NESin Contrista se vähemmän tuttu, ihan sen takia, että kenelläkään tutulla tai minulla ei ollut peliä silloin aikoinaan. Ei se missään nimessä tuntematon ole, mutta peliajassa Perus Contra vs Super C on varmasti 95% vastaan 5%. Tämä on vaan hyv