Skip to main content

Myrskyn Varjo

Vuorossa taas unboksausta, siitä tykkää kaikki, vai mitä?! Tämän kertainen loota sisältää erään meikäläisen pitkäaikaisimmista suosikkihahmoista, siis palaamme jälleen 80-luvulle: Tällä kertaa vuorossa Hot Toysin ⅙ -skaalan figuuri, Storm Shadow G.I. Joe Retaliation -leffasta. 

Hot Toys on Hong Kongissa majaileva figuvalmistaja, jota kuvailisin tämän hetken ⅙ realististen figujen kunkuksi. Firma suoltaa hurjalla tahdilla pääasiassa elokuvalisensseihin perustuvia (Marvel & Star Wars ne tärkeimmät) high-end figuja. Hahmojen ja julkaisujen määrästä päätellen menevät hyvin kaupaksi, vaikka hinnat heikompaa (ja köyhempää) hirvittävätkin. Vinkki: Hot Toysilta löytyy muuten Big Boss, Boss ja Raiden, jos persaus kestää.

Ensin on luvassa historialuento:

Storm Shadow on hahmo, joka esiteltiin Marvelin julkaisemassa G.I. Joe -sarjakuvalehden numerossa #21 (yks mun kaikkien aikojen suosikkeja sarjistarinoista) vuonna 1984. Lehti rantautui Eurooppaankin nimellä Action Force, jolloin 8-vuotias allekirjoittanut sai käsiinsä Semicin suomentaman painoksen. Joet on ollut olemassa brändinä jo 60-luvulta saakka, jolloin ne olivat geneerisiä 12” armeija leluja, mutta 80-luvulla hahmot muutettiin pienemmiksi ja homma ikäänkuin supersankaroitiin Salainen kommandoryhmä vs Cobra-terroristijärjestö. Transformersin, He-Manin ja monen muun tapaan, ohessa ilmaantui tietenkin animaatio ja sarjis. 

Monesti nämä lisukkeet nähtiin ainoastaan tukemassa lelumyyntiä, joka oli se oikea rahasampo, mutta G.I. Joen onneksi sarjakuva annettiin Marvelille, jonka yhtenä päätoimittajana oli tuohon aikaan Jim Shooter, joka ymmärsi hyvän tiimidynamiikan päälle, hän nimittäin oli käsikirjoittanut DC:lle Legion Of Super-Heroesia jo 14-vuotiaasta teinistä saakka. Lisäksi sarjan hahmoista ja juonista laitettiin vastaamaan Japanilais-Amerikkalainen Larry Hama, joka oli itseasiassa Vietnamin sotaveteraani ja tiesi, kuinka armeijassa toimitaan. Hama perusti ensimmäisten hahmojensa persoonallisuudet ja tavat vanhoihin armeijakavereihinsa Vietnamista ja lisäsi tarinoihin sellaista realismia ja ylsityiskohtaisia kuvauksia, joita ei kukaan osannut lisenssisarjakuvalta, eikä varsinkaan tuohon aikaan odottaa. G. I. Joe oli kaikkien yllätykseksi oikeasti hyvä ja menestys, itseasiassa lehti oli ensi-ilmestymisestään eteenpäin Marvelin tilatuin lehti lähes puoli vuosikymmentä. (Ei kuitenkaan myydyin, jenkit ostavat paljon erikoisliikkeistä, toisin kun täällä).  Animaatio ei muuten ole alkuunkaan näin laadukasta kamaa, vaan enemmän lauantai-aamun tarjontaa, kuten He-Man ja Transformers.

Kuitenkin aika ironisesti, jenkkisoltuista kertovan sarjan suosituimmiksi hahmoiksi osoittautuivat ninjat, mystinen mustiin pukeutuva Snake Eyes ja tämän vastapeluriksi suunniteltu valkoiseen asuun sonnustautunut Storm Shadow. Taustatarinaksi kyhättiin juoni, jossa molemmat olivat lapsina saman mestarin oppilaita, mutta nykyään vihamiehiä. Asetelmaa tosin väänneltiin välillä puolin ja toisin, sekä näiden heppujen motiiveja ja taustoja paljasteltiin vähitellen. Molemmat ovat esiintyneet sekä hyvisten, että pahisten ja ei kummankaan kelkassa, sekä yksin, että yhdessä. Pääsääntöisesti kuitenkin Snake Eyes oli Joe-tiimissä ja Storm Shadow Cobrassa. 

Storm Shadow (Tomisaburo Arashikage, Sukunimi muuten meinaa käännettynä tuota koodinimeä. Hama muutti etunimen myöhemmin 2000-luvun puolella Japanilaiseksi alkuperäisestä Thomasista, kuten myös syntymäpaikan Japaniin Kaliforniasta. Ilmeisesti Reaganin aikaan valkopesu oli vielä tehokkaampaa kun nykyään) on Arashikage-ninjaklaanin jäsen, taitaa nykyään olla voimassa olevassa jatkumossa myös mestari, jonka perinteet ulottuvat 30 sukupolvea taaksepäin, Japanin Sengoku-ajalle. Jännästi siinä, missä Joet oli kuvattu suhteellisen uskottavasti, tai ainakin sen ajan toimintaelokuvia mukaillen, tyylillä Stallone & Schwarzenegger, niin ninjat olivat täysin häpeilemättä supervoimaisia: Snake Eyes ja Storm Shadow olivat paljon nopeampia ja taitavampia kun kukaan muu, pystyivät parhaimmillaan torjumaan luoteja miekoilla ja selvisivät mahdottomista tilanteista. No, sitä se suosio teettää, power creep on termi, jota käytetään näissä tapauksissa. 

No niin, on aika siirtyä itse figuuriin. Tämä on siis leffaan perustuva Storm Shadow, ei kasarisarjaan. Syynä siihen on, että tämä on paras hahmosta tehty figu ja pidän tästäkin designista. 



Tämä on pakattu Hot Toysin vakiolootaan, jossa on tyylikäs valkoinen vuoristomaisema ja Kuva hahmosta, sekä Arashikage-klaanin symboli, I Ching hexagrammi. Tämä on aina askarruttanut meikäläistä, koska ensimmäinen juonipaljastus Snake Eysin ja Storm Shadowin yhteisestä historiasta saatiin nimenomaan näyttämällä, että molemmilla on tämä sama symboli tatuointina, juuri tuossa numerossa #21. Siispä otin asiasta selvää:  



Nämä ovat vanhoja Kungfutselais-Buddhalaisia astrononomian symboleja. Ensimmäiset löydökset ovat ilmeisesti 6000 vuotta vanhoja. Näissä on myös matemaattista ja filosofista merkitystä, mm. pseudotieteisiin, kuten Feng Shuihin. Kokonainen viiva merkitsee Yangia ja katkoviiva Yinia. Taulukkossa on kaikkiaan 64 symbolia, ja jokainen muodostuu kahdesta merkityksestä, jotka asetetaan lomittain. Tämä on hexagrammi 63, ji ji, jonka merkitysen voi ymmärtää mm. “jo tehty” tai “jo valmis”. Näitä on vaikea kääntää länsimaisille, kirjoitusmerkittömille kielille.



Palataas sitten taas sivuraiteelta takaisin. Sisempi laatikko on musta ikkunalaatikko, ja sisällä itse figuuri & tilpehöörit. Ensimmäisenä silmään pistää erittäin realistinen ja laadukas kasvojen sculptaus, jossa mallina esiintyy leffassa näytellyt Etelä-Korealainen Lee Byung-Hun. Mukana myös toinen nuppi, jolla on naamio kasvoillaan. Tässä aletaan olla jo uncanny valley-osastolla, kuvista ei saa välittymään, miten elävältä lärvi paikoitellen näyttää. 


Tilpehöörit on toteutettu erityisellä pieteetillä, metallisten miekkojen lisäksi etenkin pistooli teki vaikutuksen liikkuvine osineen



Seuraavaksi huomio kiinnittyy aidosti metallisiin miekkoihin, juuri tämän kaltaisista jutuista nämä ovat tunnettuja. Puku on mukavasti kankaan ja tekonahan yhdistelmää ja aika viimeisen päälle, pienet tikkaukset ovat kaikki tarkkoja, suorassa ja melkein kun oikeasti räätälöityjä. 

Kaikki härpäkkeet saa mukaan omille paikoilleen, joka on mukava juttu. Mitään ei tarvitse jättää lootan pohjille.


Lisäksi mukaan on nakattu pistooli, muutama heittotähti ja pari sai-tikareita. Tämän lisäksi mukana on välikappale, jolla miekat saa yhdistettyä kahvoista yhdeksi pidemmäksi nagamakin tyyliseksi härpäkkeeksi. Kaikki menevät mukavasti johonkin tuppeen, koteloon tai laukkuun. Vaihtoräpylöitä on nyrkkien ja avoimen tassun lisäksi varusteita pitelemään molemmin käsin.

En muista, olisiko Storm Shadow alunperin tarkoitettu olevan ihan näin komia poeka, mutta kyllä realistinen korealinen filmitähti, joka täyttää valokuvamallin vaatimukset varmasti miellyttää monen silmää. Kuvasta ei välity lähellekään, kuinka tarkkoja lärvi ja silmät ovat, ihossa on jopa aidolta vaikuttava tekstuuri. Maskin alla on toinen samanlainen, joten tässäkään ei menty sieltä, missä aita on matalin ja lisätty vain kohtaa, joka ei ole peitossa.


Niveliä on reilusti ja lähes mikä vain asento onnistuu, vaatteet ovat sen verran pehmeitä, etteivät juuri rajoita liikkuvuutta. Tosin, valkoisia figuja ei mielellään käpelöisi enempää kuin on pakko, ne tuppaavat kellastumaan, jos ei pidä joka kerta hanskoja tai vähintään pese käsiä huolellisesti. 



 5/5, parempia ei ole olemassakaan. Tämä on jo noin 5 vuotta vanha ja metsästin edullisinta diiliä, jonka avaamattomasta löysin. Silti kirpaisi. 

Sellainen unboksaus tällä kertaa. Ainakaan figuosastolla ei ole tämän jälkeen luvassa uutta lähiaikoina, sen verran täytyy miettiä budjettia. Palataan muilla aiheilla piakkoin ja kiitoksia kaikille!

-Malone







Comments

Anonymous said…
Ukkelihan näyttää ihmiseltä. Putosin uncannylaaksoon!
Kiitokset myös G.I.Joe-historiikista. Kehtaako tunnustaa että tähän asti olin luullut Joen olevan Megamanin tyyppinen pieni jenkkisupermies o.o;;
- Snou
Malone said…
Joo, tuo nimitys tulee jostain maailmansotien ajoilta. Armeijajargonia ja Joe on geneerinen nimitys jenkkisoltuille. Ovat viimeisen 10 vuoden aikana jotenkin onnistuneet keksimään, kuinka tehdään realistisia lärvejä ja pienoiskokoisia vaatteita ja varusteita riittävän halvalla. Varmaan tekemistä nykyajan lärvinskannauksella ja muilla digihärpäkkeillä, mitkä oli ennen vain Hollywood-kamaa.

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el

Ajelulla tekoälyn kanssa

 Moi, Tällä viikolla on luvassa lisää PS1:n tuliaispelejä. Katsotaan, miltä vaikutti manga- ja animeklassikkoon perustuva Ghost In The Shell vuodelta 1997. Pelin on kehittänyt Exact yhteistyössä Production I.G.:n kanssa, mikä oli aika harvinaista vielä tähän aikaan. Koko hommaan on ylipäänsä panostettu keskimääräistä ysärin lisenssipeliä enemmän, sillä alkuperäisen mangan tekijä Masamune Shirow oli tiiviisti mukana pelin suunnittelussa. Oletan, että Ghost In The Shell on kaikille lukijoille jossain määrin tuttu. Jos ei ole, niin nyt kiireesti lukemaan manga tai katsomaan animeleffa. 2017 Hollywood-versiolla ei ole niin väliä, vaikka se onkin ehkä aavistuksen mainettaan parempi. Olen tehnyt Ghost In The Shellista podcastin ja mangasta youtube-videon, joten niistä voi käydä katsomassa ja kuuntelemassa tarkempia mietteitä, jos sellainen kiinnostaa.   Pelin tarina menee siten, että pelaaja on Jaosto 9:n uusi tulokasagentti ja ohjastaa Fuchikoma-mechaa erinäisissä tehtävissä. Majuri Kusanag

Super Sissit

 Moi, Tällä viikolla pelailussa on jälleen Famicomin peli, jonka ilmestyminen näinkin “myöhään” on vähän yllättävää. Se johtuu siitä, että minulla ei ollut alkuperäistä pelikasettia, ennen kuin nyt. Vuorossa on Konamin toimintapeli Super C, eli Super Contra vuodelta 1990. Contra tuskin esittelyjä kaipaa. Tai, ehkä internetiä täysin seuraamaton kaipaa, sillä peli oli Euroopassa nimellä Probotector ja Gryzor. Joka tapauksessa homman idea on simppeli, Arnoldin ja Stallonen näköiset muskelikommandot pelastavat maailman muukalaisten hyökkäykseltä tuttuun 8-bittiseen tapaan, eli loikkimalla tasoilla ja ampumalla pyssyllä Minulle Super Contra, joka muuten jännästi ei ole Super Nintendon peli, kuten kaikki muut Super-alkuiset, on meikäläiselle selvästi NESin Contrista se vähemmän tuttu, ihan sen takia, että kenelläkään tutulla tai minulla ei ollut peliä silloin aikoinaan. Ei se missään nimessä tuntematon ole, mutta peliajassa Perus Contra vs Super C on varmasti 95% vastaan 5%. Tämä on vaan hyv