Skip to main content

Konamin vastaus Biohazardille

Huhtikuun ensimmäisessä blogissa katsastetaan PS1:n Ronin Blade (jenkkiversio Soul of the Samurai, japanissa 新時代劇アクション shin jidaigeki action Rasetsu no ken eli abouttiarallaa “New Samurai drama action: Blade of the demon”), Konamin 1999 julkaisema jännitys/toiminta/samuraipeli, joka muistuttaa toteutukseltaa paljon Capcomin Biohazardia, eli tutummin Resident Evilia. Tässäkin on polygonihahmot, jotka liikkuvat pääosin valmiiksi renderöidyssä maisemissa ja liikkuvat hieman tankkikontrollein. Suurimpana erona on, että tämä sijoittuu vanhaan Japaniin. Muilta osin eroavaisuuksia on hieman vaikeampi löytää.



Tarina menee kutakuinkin näin: Ronin samurai Kotaro Hiba on palaamassa kotikyläänsä vaelluksiltaan ja huomaa viranomaisten olevan oudon aggressiiivisia. Hän päättää mennä tapaamaan nuoruuden ystäväänsä, paikallisen dojon opettaja Yukinosukea, joka selvästi salaa jotain, mutta antaa ymmärtää, että jutun takana on paikallinen sotaherra Lordi Tohjo. Tästä alkaa samuraidraaman ja zombie/örvelöseikkailun yhdistelmä, joka kestää jokusen tunnin. Pelissä on kaksi hahmoa, joista toinen on nuori kunoichi Rin, jonka tarina menee kutakuinkin samoin, mutta hieman eri juonenkääntein ja keskeisenä henkilönä tarinassa on Rinin veli. Tältäkin osin yhtäläisyydet Resident Eviliin ovat huomattavat, koko juoni ja todellinen loppuratkaisu avautuu vain pelaamalla molempien hahmojen tarinat. Tarinoita sen enempää spoilaamatta myöhemmin mukaan tulee lisää kauhuelementtejä ja kummia örvelöitä.




Pelattavuus on niinikään RE:n tapaan hieman kankeahko, mutta ei aivan samoissa määrin. Onneksi, koska tässä pelissä pääosassa ovat miekkataistelut, jotka vaativat ainakin jossain määrin responsiivistä ohjausta. Miekkailu on kuitenkin tietyllä tapaa hidastempoista ja vaatii ennalta suunnittelua tilanteiden hoitoon, eikä laisinkaan nopeaa napinhakkausta. Itseasiassa kolmen lyönnin lyötikombokin on sidottu miekan painoon ja ajoitukseen, ränkkäämällä ei onnistu kuin yksittäinen sivallus. Torjunta lötytyy, ja sen oikealla ajoituksella saa paremman ikkunan vastaiskuille. Sidestepilla voi väistää hyökkäyksia kokonaan. Matkan varrella löytyy myös uusia miekkoja, joissa on kaikissa vaihteleva terävyys, pituus paino ja erikoishyökkäys, joka tehdään mittarin täytyttyä. Huvittavasti jopa parannus tapahtuu vihreillä yrteillä. Inventaarion kanssa ähellystä ei onneksi ole kopioitu RE:stä. 




Kotaro ja Rin poikkeavat mukavasti toisistaan pelityylien puolesta, mikä tuo vaihtelua. Voin kuvitella, että varsinkaan nykyään kaikki eivät lämpene hitaahkolle ja monella mittapuulla kankealle taistelulle, sama juttu kuin muidenkin vanhojen tämän tyylisten pelien kanssa. Vihollistyyppejä on mukavan runsaasti vaihdellen samuraista ninjoihin, zombeihin ja ties mihin ihme mutantteihin. Pomotaistelujakin löytyy puolen tusinaa. Puzzleja ei ole kuin pari simppeliä, siltä osin tämä poikkeaa RE-kaavasta. Jos puzzlet aiheuttavat allergiaa mutta muuten tyylilaji maistuisi, niin tämä on silloin hyvä vaihtoehto.




Ronin Blade tuntui pitkän ajan jälkeen yllättävän freesiltä, muistan pelanneeni tätä vuosia sitten ja edelleen samat ärsyttävyydet olivat mukana, mutteivat siinä määrin että olisivat pilanneet kokemusta. Ulkoasu on aikansa mittapuulla melko hyvä ja etenkin menevä musiikki ansaitsee erikoismaininnan. Jos Residen evil 1-3, dino Crisis tai Fear Effect maistui, suosittelen tätäkin. Itse pidän Ronin Bladea PS1:n “hidden gem” -osastolla. Joku voi tosin olla toistakin mieltä, mutta olkoon vaan.

Sellaista meininkiä tällä kertaa, kiitokset taas kaikille lukijoille ja palaan pian asiaan!

-malone

Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...