Moi,
Tällä kertaa on vuorossa paluu perusasioihin ja blogin selkärangan muodostavien Famicom-pelien pariin. Katsotaan siis, miltä näyttää Zenbei Pro Basket, eli All-Pro Basketball. Pelin on julkaissut Vic Tokai vuonna 1989.
Pelimuotoja on 3 ja yksinpelin lisäksi löytyy myös kaksinpeli, joka on piristävästi 2 pelaajaa vs tietokone. Kolmas pelimuoto ei ole oikein varsinaisesti pelimuoto, sillä se on “watch” jossa katsellaan kun kaksi tietokoneen ohjastamaan joukkuetta pelaa keskenään. Pelissä on mukana 8 joukkuetta, jotka ovat nimetty muistuttamaan oikeita NBA-joukkueita, mutta koska pelillä ei ole virallista lisenssiä, niin Vic Tokain oli tyydyttävä seuraavin:
- New York Slicks (New York Knicks)
- Chicago Zephyrs (Chicago Bulls)
- Boston Redcoats (Boston Celtics)
- Los Angeles Breakers (Los Angeles Lakers)
- Dallas Stallions (Dallas Mavericks)
- Phoenix Wings (Phoenix Suns)
- Seattle Sonics (Seattle SuperSonics)
- San Francisco Bayriders (Golden State Warriors)
En osaa sanoa, onko joukkueissa varsinaisesti mitään muuta eroa kuin paitojen värit, mutta sentään yritystä luoda NBA-ottelun fiilistä löytyy.
Ohjaus on Famicom/NES pelille tyypillisen suoraviivaista. A on syöttö ja ilman palloa esto/riisto. B on heitto tai donkkaus ja ilman palloa torjunta. Erikoisuutena peli kääntää hyökkäyssuunnan aina alhaalta ylös kun pelaaja ylittää keskiviivan pallon kanssa. Tämä vaatii aluksi totuttelua. Vaikeustaso ei tuntunut pienen alun järkytyksen jälkeen aivan mahdottomalta, mutta pientä totuttelua ja pelin tyylin opettelua homma vaatii. Mukana on myös virheet ynnä kutakuinkin muutkin oikean koripallon säännöt hieman suoraviivaistettuna, eli peli haluaa olla selvästikin “oikea” urheilupeli, eikä urheiluksi naamioitu toimintapeli.
Pelin omaperäisin osuus liittyy ulkoasuun. Aluksi homma ei näytä millään tavalla erikoiselta tai tavallisesta keskitason 8-bittisestä pelistä erottuvalta, mutta korin alla paljastuu All–Pron myyntivaltti: Tämä peli nimittäin laittaa donkkausten ja torjuntojen kohdalle animaation, joka “zoomaa” lähelle pelaajaa TV-kameran tavoin ja näyttää pienen animaation, josta erottuu yksityiskohtaisemmin, miltä tilanne näyttää. Animaation spritet ovat isoja ja aikaisekseen melko vaikuttavan näköisiä, vaikka animaatioissa ei montaa framea olekaan. Temppu alkaa toki toistaa itseään melko nopeasti, mutta voin kuvitella, miten vaikuttava se oli vuonna 1989.
All-Pro Basketball on varsin pätevä koripallopeli, joka on Konamin Double Dribblen ohella konsolin parhaita tämän lajin realistisempia edustajia. Menevää toimintapeliä kaipaaville suosittelen ennemmin Kunio-Kun korista, joka tosin on kallis peli, jos haluaa nimenomaan aidon pelikasetin.
Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!
-jarmo
Comments