Skip to main content

Kaksiulotteinen Kungfumestari

Tällä kertaa on luvassa hieman pienimuotoisempi blogaus, johtuen siitä, että viikonloppu meni muuttoapurina ja vielä kaiken kukkuraksi pukkaa flunssaa päälle. Koettakaa kestää. Pelasin perjantaina Famicomilla lapsuudesta jotensakin tuttua peliä, Nimeltään Spartan X. Eikö sano mitään? Ei ihmekään, nimittäin pelin nimi oli NESillä Kung Fu. Joko kuulostaa tutummalta? Jep, tämä on se simppeli sivullepäin scrollaava “Black Box” mätkintä.



“Mikä hemmetin Spartan X”, kysyy moni. Niin kysyin ensin minäkin. No, pelin on kehittänyt alunperin Irem kolikkopeliksi nimellä Kung Fu Master, josta sitten on portattu tämä 1985 Famicom-versio. Jos pitäisi lähteä arvailemaan kummallista nimeä, niin minun Sherlockia hipova päättelyketjuni on tämä: 1984, eli samana vuonna kuin tämän pelin alkuperäinen versio, ilmestyi Jackie Chanin Hongkong-toimintakomedia Wheels on Meals, jonka tunnaribiisi on sattumoisin “Spartan X”  Katsokaapa etiketin heppua, näyttää minusta aika paljon nuorelta Jackie Chanilta. Mistä minä tiedän, että sen tunnarin nimi on Spartan X? No, wrestlingin takia, nimittäin japanipainilegenda Mitsuharu Misawalla oli tunnarina tuo sama biisi.



Itse peli on yksinkerrainen kun mikä. Sankarimme Thomas kungfuttaa viisi tasoa, sivulle päin scrollaavassa tornissa, kuin Bruce Leen Game of Deathissa ikään. Joka tason lopussa on pomo ja tavoiteena pelastaa kidnapattu Sylvia. Sen jälkeen peli looppaa vaikeampana. En ole varma, onko tämä ensimmäinen lajityyppinsä edustaja, mutta varmasti yksi ensimmäisistä. Sitten parin vuoden päästä tuli Double Dragonit ja kumppanit. A-nappi on lyönti, B-nappi on potku, ylöspäin hyppää ja alas kyykistyy. Näitä yhdistelemällä mätkitään jonoissa kimppuun käyviä karatemiehiä, kääpiöitä, puukonheittäjiä ja myöhemmin jopa käärmeitä, lohikäärmeitä ja tappajamehiläisiä. Pelissä on joka tason lopussa pomo: Kepillä taisteleva heebo, Bumeranginheittäjä, Iso Musta Mies, Kyttyräselkäinen velho ja itse Herra X. Jokaiseen loppupahikseen on oma tyylinsä tai liikkeensä, joka tepsii hyvin.

Muistelen, että kun penskana pelasin tätä jossain kaverin luona, niin eväät loppuivat Kyttyräselän kohdilla, mutta ikinä en päässyt pelaamaan muutamaa yritystä enempää. Nyt korjasin tilanteen  ja noin puolen tusinaa yritystä ja puolta tuntia myöhemmin tärähtivät loppuonnittelut ruutuun. Tässähän on enemmänkin tarkoitus pelata pisteistä, niinkuin vanhoissa kolikkopeleissä yleensä, koska looppeja riittää loputtomiin.



Spartan X on simppeli, hyvin toimiva ja lyhyt, tyypillinen varhainen Black Box-peli, joka on parhaimmillaan ns. “vartin välipalana”. Ei tästä olisi kannattanut NES -ajan useampaa satasta maksaa, mutta nyt Famicomille sai loosen kasetin alle eurolla, joten siihen nähden pidän sijoitusta ja peliä hyvänä.

Sellainen tapaus tällä kertaa, kiitoksia taas lukijoille ja palaan pian asiaan!

-malone

Comments

Anonymous said…
1) Omistin aikoinaan Wheels on Mealsin VHS:nä (mutten muista tunnarista mitään)

2) Loppu vetää romanttisuudessaan vertoja FF8:lle

- Snou
Malone said…
Oijoi, mulla ei koskaan ollu sitä, vaikka koitin Hong Kong-leffoja hamstrata.
Se on tää: https://youtu.be/zwSzkcvLdvE

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...