Skip to main content

Nipponvania

Hei,
Tällä kertaa katsauksessa on peli, joka on yllättävän vähän tunnettu, vaikka edellytykset olisi ollut suurempaankin menestykseen. Vuorossa on Konamin vuonna 1987 Famicomille julkaisema Getsu Fuuma Den. Tämä pelisarja on vilahtanut aiemmassa blogissa, nimittäin Fūma pyörähti Wai Wai World Team-up pelissä. Jos peliä pitäisi kuvailla lyhyesti, niin lähimpänä on varmaan “Castlevania Japanin mytologialla”. Päähahmo ottaa inspiraatiota ilmeisesti tunnetusta semihistoriallisesta ninjasta Kotaro Fuumasta. Tulkinta on tosin hyvin, sanotaanko että vapaa.



Kyllä vain, tässä on perus pelattavuuden puolesta paljon yhtäläisyyksiä saman ajankohdan muihin Konamin peleihin: Grafiikka, äänimaailma ja tuntuma on ikäänkuin yhdistelmä Castlevaniaa ja Turtles ykköstä. Erojakin löytyy, pelissä on nimittäin paljon Zelda kakkosta muistuttava kartta, jossa itse kenttiin kuljetaan. Kartalta löytyy myös mökkejä, joissa on mm. Kauppoja sekä vinkkejä antavan noidan mökkejä. Tavoitteena on kerätä neljä Fuuman veljille kuulunutta maagista miekkaa, joilla sitten voitetaan, jälleen kerran, maailmaa uhkaava jonku sortin manalan herra. Tai oikeastaan löytää tarvitsee vain kolme, sillä yksi on jo mukana. 


Kartalla kuljetaan etsien näitä miekkoja ja samalla läpäisten kenttiä, joista kertyy rahaa sekä miekkailukokemusta, joka vaikuttaa aseen vaurioon. Kyllä vain, Castlevaniasta poiketen tässä käytetään miekkaa. Kertakäyttöisiä parannus, haavoittumattomuus, ynnä muita esineitä on kanssa syytä kantaa mukana, vaikka kuolemasta ei rankaistakaan kovin pahasti. Loputon continue löytyy, mukana olleet rahat vain puolittuvat. Myös salasana löytyy, joten seikkailuun voi palata myöhemmin. Tämä on hyvä, sillä peli on Famicom-mittapuulla varsin pitkä ja monipuolinen. Kartan ja sidescroller-kenttien lisäksi mukana on tietty pomotaisteluita sekä 1st person dungeonit, joissa mennään selvittämään sokkeloa Fuuman selän takaa kuvatussa näkymässä. Tämä on kunnianhimoinen, joskin hieman kömpelö yritys, josta kuitenkin pidin. Se tekee pelistä omaperäisemmän. 


Peli on ulkonäön ja äänimaailman puolesta Konamin taattua laatua. Spritet ovat yksityiskohtaisia, usein kookkaita ja hyvin suunniteltuja, taustat näyttäviä, musiikki oikein mainiota. Äänistä tunnistaa selvästi joitain Castlevaniassa ja Turtlesissa käytettyjä efektejä. En myöskään pitäisi tätä erityisen vaikeana, vaikka tällä hetkellä plakkarissa onkin vasta kaksi neljästä miekasta. Armelias continue ja salasana pitää huolen, että tässä kyllä etenee, vaikkei olisikaan mikään superpelaaja. Jos pelistä pitäisi löytää joku selkeä ongelma, niin se on hieman suurpiirteiset hitboxit. Niissä on tiettyä epätarkkuutta, joka tuntuu täsmälleen samalta kun Turtles ykkösessä. Sitä pelanneet tietävät välittömästi,. Mitä tarkoitan. 


Getsu Fuuma Den maistui erittäin hyvin. Sanoisin, että tämä menee aivan sinne Famicomin kärkeen Goemonin kanssa. Täytyy sanoa, että 1987-1989 Konami oli kyllä kunnon god tier-julkaisija: Mahdoton määrä huipputason pelejä yksi toisensa jälkeen ja osaa ei edes julkaistu Japanin ulkopuolella. Nämä ilmeisesti vähän liian Aasiaan kulttuurillisesti sidotut saivat tyytyä vain kotimaan yleisöön. Yksi parhaista tänä vuonna pelaamistani peleistä, riippumatta siitä, onko kyseessä uusi vai vanha julkaisu.

Siinä kaikki tällä kertaa, kiitoksia kaikille lukijoille ja palaan pian asiaan!

-malone

Comments

Popular posts from this blog

Lucasin Hengessä

 Hei, Tällä viikolla tutustuin lisää Capcom Fighting Collection 2:n valikoimaan. Pelinä on Plasma Sword, tai vaihtoehtoisesti Star Gladiators 2. Peli on alunperin vuodelta 1998, mutta Dreamcastin kotikonsoliversio julkaistiin vuotta myöhemmin. Kolikkopeliversio nähdään siis pelihallien ulkopuolella ensimmäistä kertaa tämän kokoelman myötä.  Plasma Sword jatkaa Capcomin vähemmän tunnettujen 3D-pelien sarjaa selvästi Star Wars-vaikutteisella asetelmalla, missä monen sorttiset avaruustaistelijat kohtaavat perinteisessä 1 vs 1 taistelussa. Pelin pahis on sonnustautunut mustaan, samurain haarniskaa muistuttavaan kostyymiin, joten mielleyhtymä on selvä. Mukana on myös melkoisesti Wookieta muistuttava karvaturri. Hahmoja on melko runsas määrä, mutta valikoima ei ole ihan niin monipuolinen kuin voisi luulla, koska suurin osa hahmoista muistuttaa suuresti jotain toista taistelijaa. Kaikista on siis vähän niinkuin “hyvis” ja “pahis” versiot hieman eri ulkonäöllä.  Capcom käyttää tä...

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Lisää Capcomia

 Hei, Tällä kertaa blogit jatkuvat jälleen Capcomin taistelupelien merkeissä, nimittäin Toukokuussa julkaistiin lisää klassikkopelejä uudessa paketissa. Capcom Fighting Collection 2 sisältää 8 peliä vuosituhannen vaihteen tienoilta, vuosilta 1998-2004. Tällä kertaa mukana on myös Capcomille vähemmän tyypillisiä 3D-taisteluita, joista muutama on varsin harvinaista herkkua. Nyt keskitytään yhteen näistä vähemmän tunnetuista, mutta sitäkin mielenkiintoisimmista peleistä, nimeltään Project Justice, tai Moero! Justice Gakuen, vuodelta 2000. Peli on Rival Schools -nimisen mätkinnän toinen osa. Kuten nimestä voi päätellä, peli on animetyylisen lukion ympärille rakennettu asetelma, jossa koulujen varsin värikkäät oppilaat ja opettajat osallistuvat 3 vs 3 mätkintöhin rehtoria myöten. Tuttujen tyylien, kuten Karaten ja Judon lisäksi tehokkaaksi taistelijaksi oppii pelaamalla mm. baseballia, lentopalloa ja viulun soitolla. Tai sitten vain olemalla liikunnan opettaja. Hahmojen design on lennok...