Skip to main content

Nipponvania

Hei,
Tällä kertaa katsauksessa on peli, joka on yllättävän vähän tunnettu, vaikka edellytykset olisi ollut suurempaankin menestykseen. Vuorossa on Konamin vuonna 1987 Famicomille julkaisema Getsu Fuuma Den. Tämä pelisarja on vilahtanut aiemmassa blogissa, nimittäin Fūma pyörähti Wai Wai World Team-up pelissä. Jos peliä pitäisi kuvailla lyhyesti, niin lähimpänä on varmaan “Castlevania Japanin mytologialla”. Päähahmo ottaa inspiraatiota ilmeisesti tunnetusta semihistoriallisesta ninjasta Kotaro Fuumasta. Tulkinta on tosin hyvin, sanotaanko että vapaa.



Kyllä vain, tässä on perus pelattavuuden puolesta paljon yhtäläisyyksiä saman ajankohdan muihin Konamin peleihin: Grafiikka, äänimaailma ja tuntuma on ikäänkuin yhdistelmä Castlevaniaa ja Turtles ykköstä. Erojakin löytyy, pelissä on nimittäin paljon Zelda kakkosta muistuttava kartta, jossa itse kenttiin kuljetaan. Kartalta löytyy myös mökkejä, joissa on mm. Kauppoja sekä vinkkejä antavan noidan mökkejä. Tavoitteena on kerätä neljä Fuuman veljille kuulunutta maagista miekkaa, joilla sitten voitetaan, jälleen kerran, maailmaa uhkaava jonku sortin manalan herra. Tai oikeastaan löytää tarvitsee vain kolme, sillä yksi on jo mukana. 


Kartalla kuljetaan etsien näitä miekkoja ja samalla läpäisten kenttiä, joista kertyy rahaa sekä miekkailukokemusta, joka vaikuttaa aseen vaurioon. Kyllä vain, Castlevaniasta poiketen tässä käytetään miekkaa. Kertakäyttöisiä parannus, haavoittumattomuus, ynnä muita esineitä on kanssa syytä kantaa mukana, vaikka kuolemasta ei rankaistakaan kovin pahasti. Loputon continue löytyy, mukana olleet rahat vain puolittuvat. Myös salasana löytyy, joten seikkailuun voi palata myöhemmin. Tämä on hyvä, sillä peli on Famicom-mittapuulla varsin pitkä ja monipuolinen. Kartan ja sidescroller-kenttien lisäksi mukana on tietty pomotaisteluita sekä 1st person dungeonit, joissa mennään selvittämään sokkeloa Fuuman selän takaa kuvatussa näkymässä. Tämä on kunnianhimoinen, joskin hieman kömpelö yritys, josta kuitenkin pidin. Se tekee pelistä omaperäisemmän. 


Peli on ulkonäön ja äänimaailman puolesta Konamin taattua laatua. Spritet ovat yksityiskohtaisia, usein kookkaita ja hyvin suunniteltuja, taustat näyttäviä, musiikki oikein mainiota. Äänistä tunnistaa selvästi joitain Castlevaniassa ja Turtlesissa käytettyjä efektejä. En myöskään pitäisi tätä erityisen vaikeana, vaikka tällä hetkellä plakkarissa onkin vasta kaksi neljästä miekasta. Armelias continue ja salasana pitää huolen, että tässä kyllä etenee, vaikkei olisikaan mikään superpelaaja. Jos pelistä pitäisi löytää joku selkeä ongelma, niin se on hieman suurpiirteiset hitboxit. Niissä on tiettyä epätarkkuutta, joka tuntuu täsmälleen samalta kun Turtles ykkösessä. Sitä pelanneet tietävät välittömästi,. Mitä tarkoitan. 


Getsu Fuuma Den maistui erittäin hyvin. Sanoisin, että tämä menee aivan sinne Famicomin kärkeen Goemonin kanssa. Täytyy sanoa, että 1987-1989 Konami oli kyllä kunnon god tier-julkaisija: Mahdoton määrä huipputason pelejä yksi toisensa jälkeen ja osaa ei edes julkaistu Japanin ulkopuolella. Nämä ilmeisesti vähän liian Aasiaan kulttuurillisesti sidotut saivat tyytyä vain kotimaan yleisöön. Yksi parhaista tänä vuonna pelaamistani peleistä, riippumatta siitä, onko kyseessä uusi vai vanha julkaisu.

Siinä kaikki tällä kertaa, kiitoksia kaikille lukijoille ja palaan pian asiaan!

-malone

Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...