Skip to main content

Arat Jalat

 Moi,

Tällä viikolla vuorossa on Famicomin linsenssipeli, joka perustuu Richard Donnerin ohjaamaan ja Steven Spielbergin tarinoimaan kasarileffaan Goonies (Arkajalat) vuodelta 1985. Famicomille julkaistu peli julkaisitiin Konamin toimesta vuotta myöhemmin. Leffa on nykyään vähän niinkuin kulttimaineessa ja siinä esiintyivät mm. Sellaiset näyttelijät kuin Josh “Thanos” Brolin, Corey Feldman ja Sean “Sam” Astin. 

Goonies on videopelinä siitä erikoinen, että länsimaissa ei saatu ollenkaan ensimmäistä osaa, vaan Goonies 2. Tarina mukailee leffaa hyvin vapaasti, eikä oikein mistään ilmene selvästi, mikä juttu on kyseessä, mutta tarina menee kuulemma niin, että Mikey on pelastamassa porukan muita kersoja. 

Koska kyseessä on Famicom, niin pelityyppi on tietysti tasoloikka ja tällä kertaa ideana on tutkia sokkeloisia luolia, joista löytyy ovien takaa 3 avainta, jotka avaavat lukitun portin, joka johtaa seuraavalle tasolle. Samalla pitäisi tietysti löytää ja pelastaa ne kamut. Mikey hyökkää potkimalla, mutta vihollisina toimivilta rotilta ja konnilta putoaa pommeja, joita pitää käyttää ovien räjäyttämiseen. Ovien takaa puolestaan paljastuu bonusesineitä ja avaimia. Hyökkäysesineenä toimii ritsa jossa on rajoitettu määrä ammuksia, mutta mukana on myös perinteistä haavoittumattomuutta, parannuspulloa ynnä muuta tasoloikista tuttua esinettä. Pelaajalla on elämämittari, eli yhdestä osumasta ei lähde nirri, ellei satu jäämään kivenlohkareen alle, tai pommin räjähdyksen alueelle. Elämiä on aluksi kolme ja sitten se on takaisin ekaan kenttään.  

Ulkoasu on aikaisekseen keskitasoa, sellaista Mario 1:n luokkaa, mutta esimerkiksi muille saman ajan Konamin tuotoksille, kuten Castlevanialle ja Contralle hävitään ulkoasussa sekä musiikin tarttuvuudessa. Tosin, rima on Konamin tapauksessa todella korkealla, joten missään nimessä ei olla konsolin heikomassa päässä, sillä heikompikin kasarin loppupuolen Konami on parempaa kuin monen muun tuotokset. 

Vaikeustaso on maltillinen, mutta yksi yritys on melko karu vaatimus, sillä pelissä on sokkeloiset kentät sekä aikaraja. Äkkikuolemat, kuten pommit ja lohkareet on helpohko välttää, mutta itse olisin kaivannut continuea. 

Goonies on ihan mukiin menevä tasoloikka ja ottaen huomioon linsenssipelien laatu noin ylipäänsä, niin siinä joukossa paremmassa puoliskossa, vaikka ei tämä nyt mikään unohtumaton klassikko ole. Se, miksi Goonies ei koskaan tullut NESille (muuten kuin Play Choice 10:n mukana) on melkoinen mysteeri. Ehkä se johtuu siitä, että Konamilla oli niin paljon pelejä, että joitain piti karsia Nintendon rajoitusten takia, vaikka sitä yritettiinkin kiertää mm. “Ultra Gamesin” kautta. Malliesimerkki pelistä joka on ihan ok, mutta eipä juuri muuta.


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-jarmo


Comments

Popular posts from this blog

Lucasin Hengessä

 Hei, Tällä viikolla tutustuin lisää Capcom Fighting Collection 2:n valikoimaan. Pelinä on Plasma Sword, tai vaihtoehtoisesti Star Gladiators 2. Peli on alunperin vuodelta 1998, mutta Dreamcastin kotikonsoliversio julkaistiin vuotta myöhemmin. Kolikkopeliversio nähdään siis pelihallien ulkopuolella ensimmäistä kertaa tämän kokoelman myötä.  Plasma Sword jatkaa Capcomin vähemmän tunnettujen 3D-pelien sarjaa selvästi Star Wars-vaikutteisella asetelmalla, missä monen sorttiset avaruustaistelijat kohtaavat perinteisessä 1 vs 1 taistelussa. Pelin pahis on sonnustautunut mustaan, samurain haarniskaa muistuttavaan kostyymiin, joten mielleyhtymä on selvä. Mukana on myös melkoisesti Wookieta muistuttava karvaturri. Hahmoja on melko runsas määrä, mutta valikoima ei ole ihan niin monipuolinen kuin voisi luulla, koska suurin osa hahmoista muistuttaa suuresti jotain toista taistelijaa. Kaikista on siis vähän niinkuin “hyvis” ja “pahis” versiot hieman eri ulkonäöllä.  Capcom käyttää tä...

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Lisää Capcomia

 Hei, Tällä kertaa blogit jatkuvat jälleen Capcomin taistelupelien merkeissä, nimittäin Toukokuussa julkaistiin lisää klassikkopelejä uudessa paketissa. Capcom Fighting Collection 2 sisältää 8 peliä vuosituhannen vaihteen tienoilta, vuosilta 1998-2004. Tällä kertaa mukana on myös Capcomille vähemmän tyypillisiä 3D-taisteluita, joista muutama on varsin harvinaista herkkua. Nyt keskitytään yhteen näistä vähemmän tunnetuista, mutta sitäkin mielenkiintoisimmista peleistä, nimeltään Project Justice, tai Moero! Justice Gakuen, vuodelta 2000. Peli on Rival Schools -nimisen mätkinnän toinen osa. Kuten nimestä voi päätellä, peli on animetyylisen lukion ympärille rakennettu asetelma, jossa koulujen varsin värikkäät oppilaat ja opettajat osallistuvat 3 vs 3 mätkintöhin rehtoria myöten. Tuttujen tyylien, kuten Karaten ja Judon lisäksi tehokkaaksi taistelijaksi oppii pelaamalla mm. baseballia, lentopalloa ja viulun soitolla. Tai sitten vain olemalla liikunnan opettaja. Hahmojen design on lennok...