Skip to main content

Kattia Kanssa

 Moi,

Tällä viikolla tarjolla on jo kolmas Famicomin julkaisu peräjälkeen, joten voisi jopa sanoa, että Toukokuu oli paluu normaaliin päiväjärjestykseen. Katsotaan, miltä näyttää Hudson Softin lisenssipeli Doraemon vuodelta 1986.

Doraemon on varmasti yksi tunnetuimmista Japanilaisista piirroshahmoista, heti siinä Astro Boyn vanavedessä. Hahmo on tietysti alunperin Hiroshi Fujimoton mangasta, joka alkoi vuonna 1970 ja jatkui tekijän kuolemaan saakka vuonna 1996. Doraemonista on tehty tietenkin myös animaatiosarjoja sekä uusia mangasarjoja, joista viimeisin ilmestyi tietääkseni vuonna 2014. Niin, ja tietysti myös videopelejä. 

Doraemon-kissa on käsittääkseni tulevaisuudesta tuleva robotti, tai ainakin sinne päin, en ole varma, kuinka tarkkaa hommaa avataan sarjassa, eikä se ole kovin tuttu, joten jos joku tietää tarkalleen Doraemonin salat, niin yhteydenotto on tervetullut. Doraemon tulee ilmeisesti jeesaamaan Nobita Nobin, eli tulevan omistajansa esi-isän perhettä ja sitten tapahtuu monenlaisia seikkailuja. Sarja on selvästi suunnattu lapsille ja tunnelmaltaan sen mukainen, joten mukana on huumoria ja mitään raskaita aiheita ei käsitellä. 

Sitten itse peliin. Juoni menee kutakuinkin niin, että Doraemonin pitää pelastaa Nobita ja muut kamut jonkin sortin avaruusolennoilta. Pelissä on kolme maailmaa, jotka poikkeavat toisistaan siten että ensimmäinen on Zelda 1-tyylinen seikkailu, joita kutsun nimellä “NES-haahuilu”, toinen on Gradius-tyylinen sivulle scrollaava luolalentely, jossa Doraemon hyödyntää propellihattua, joka mahdollistaa lentämisen ja kolmas on vedenalainen uintimaailma.

Pelin kynnys on alussa melko korkea, etenkin ollakseen lasten manga/animaatiohahmoon perustuva peli, pääasiassa siksi, että ensimmäinen kenttä on nimenomaan haahuilu, eikä peli anna paljonkaan ohjeita, mitä pitäisi tehdä, minne mennä ja niin edespäin. Kun peliin pääsee sisään, niin homma alkaa sujua paremmin. 

Ulkoasu on Famicomin keskitasoa, joten sen suhteen ei ole valittamista, mutta mikään näkemäni ei aiheuttanut myöskään suuria ihastuksen tunteita, ehkä mustekalapomoa lukuunottamatta. 

“Keskitasoa” on sana, jota käyttäisin kuvaamaan kokemustani Doraemonin parissa noin ylipäänsä. Kyseessä on kelvollinen lisenssipeli Famicomille, mutta mukana ei ole mitään, jota jokin muu peli ei tekisi paremmin. Doraemon kelpasi varmasti mainiosti ilmestymisen aikoinaan kohdeyleisölleen, eli lapsille, mutta pakko myöntää että tässä tapauksessa ajan hammas on puraissut vahvasti.



Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-jarmo


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...