Skip to main content

Kolikkopelit Taskuun

 Moi,

Tällä viikolla on luvassa lisää viime kesän tuliaispelien perkaamista viime kesältä. Jep, näitä riittää, eikä loppu häämötä vielä lähimaillakaan. Vuorossa on Neo Geo Pocket Color Selection vol.1 Switchille. Tässä on kyseessä siis 10 pelin kokoelma, mutta keskityn kuitenkin yhteen peliin kerrallaan. Tarkastelun alle valikoitui vanha suosikki, Samurai Shodown 2 käsikonsolille sovitettuna.   

Neo Geo Pocket Color on mielenkiintoinen käsikonsoli, sillä se osuu erikoiseen väliin Game Boyn ja Game Boy Advancen aikoihin. Neo Geo-kolikkopelien valmistaja oli mukana Nintendon Game Boyn dominoimassa käsikonsolikisassa kokonaista kaksi vuotta, mihin mahtuu kaksi käsikonsolia, Neo Geo Pocket ja Neo Geo Pocket Color. Niitä valmistettiin vuosina 1998-2000, eli lyhyen aikaa, mutta siitä huolimatta härvelin peleihin lukeutuu useampiakin erittäin hyviä käsikonsoliversioita tunnetuista pelisarjoista. Itse laite oli teknisesti pätevä ja itse pidän melkoisena saavutuksena sitä, että se onnistuu virransäästössä niin hyvin, että kahdella AA-paristolla irtoaa peliaikaa noin 40 tuntia. 

Luonnollisesti kolikkopeliä ei voi siirtää sellaisenaan vuoden 1999 käsikonsolille ja toisena teknisenä rajoitteena on ohjaimet, Neo Geo Pocketissa on nimittäin 2 nappia ja Neo Geo -kolikkopelissä on 4. Kompromisseja oli siis tehtävä, joten katsotaan, kuinka niissä onnistuttiin. 

Ensimmäisenä ulkoasu. Mukana on 15 hahmoa (plus yksi pomo on pelattavana koodilla) ja valikoima on, toisin kuin voisi luulla, Samurai Shodown 64:sta, eikä Samurai Shodown 2:sta.   Hahmoista on tehty “chibistettyjä” versioita itsestään ja lopputulos muistuttaa hieman yksityiskohtaisempaa versiota Mega Man-hahmoista. Kaikki ovat kuitenkin välittömästi tunnistettavissa ja animaatiot ovat näin pienille sprite hahmoille erittäin yksityiskohtaisia ja ilmeikkäitä. Värejä on vähän, mutta paletti on hyvin valittu. Kentät ja taustat käyttävät inspiraationa isoveljeään ja ovat niin ikään välittömästi tunnistettavia. 

Kontrolleja on yksinkertaistettu, sillä käytössä on vain 2 nappia. Nyt kolmen eri lyönnin voimakkuuden ja potkun sijaan mukana on vain yksi lyönnin voimakkuus ja potku. Mukaan on saatu kuitenkin suurin osa hahmojen tunnetuimmista erikoisliikkeistä ja kaikki tuntuvat toimivan samankaltaisesti kuin isommat esikuvansa. Switchin kontrollit ovat kaukana ihanteellisesta tappelupelin pelaamiseen, mutta homma onnistui siitä huolimatta kohtuullisen hyvin. Tässä tapauksessa yksinkertaistetut kontrollit ovat positiivinen tekijä pelikokemuksessa.

SNK:n tappelupelit ovat tunnettuja siitä, että vaikeustasoa riittää ja jotkut arcade-moodin pomoista ovat naurettavan vaikeita. Tässäkin asiassa on annettu hieman periksi ja vaikeustaso on huomattavasti kohtuullisempi. Se on hyvä asia, sillä käsikonsolin ohjaimilla turhautuminen iskee nopeasti, jos jokainen pienikin epätarkkuus ja virhe johtaa tappioon.   

Samurai Shodown 2 Pocket Colorille oli maineensa veroinen, eli oikein mainio käännös kolikkopelistä käsikonsolille. Kehittäjät selvästi ymmärsivät, että koko homma on mietittävä uudestaan, eikä vain yritettävä siirtää peliä sellaisenaan, mikä johtaa väistämättä siihen, että käsikonsolin peli on vain huonompi versio esikuvastaan. Tätä tapahtui näihin aikoihin paljon, suosittelen katsomaan vertailuna esim. karmaisevia Mortal Kombatin Game Boy-porttauksia. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-jarmo


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...