Skip to main content
Akiba’s Trip, osa 3. 

Japanian matkakatsauksen kolmannessa osassa tutustutaan pelitarjontaan. Etenkin retro- ja käytetyt pelit ovat pääosassa, johtuen siitä, että ne sattuvat olemaan erityisen lähellä allekirjoittaneen sydäntä. Uusista peleistä paikan päällä kiinnostavimmat olivat limited edition -bokseja ja erilaisia animepelejä- ja visual novelleja. Muuten sieltä löytyy hyllyiltä ne ihan samat PS4 ja Switch -pelit kun täältäkin, eikä yhtään sen halvemmalla. Retropelejä halajavalle kaksi ilmiselvää ja isointa ovat legendaarinen, joidenkin hieman jo turistirysäksikin leimaama Superpotato ja Trader.

Superpotato. Tämä klassinen pelikauppa sijaitsee keskustan lähellä, vain pieni koukkaus pääkadulta sivuun. Aivan vastapäätä ovat edellisen blogin Akiba Cultures Zone ja Kotobukiya. Superpotato on viime vuosina kärsinyt turistirysän maineesta ja korkeiden hintojen syytöksistä, itse käyneenä pistän tämän jenkkituristien piikkiin: joitain vuosia sitten jenkit älysivät, että japanissa myydään Famicomin pelejä halvalla, varsinkin kun vertaa niiden omiin nesin ryöstöhintoihin. Tämä liittyy retropelibuumiin, joka alkoi siellä ehkä kymmenisen vuotta sitten. No, nämä neropatit, perus jenkkityyliin säntäsivät japaniin kolmen tyhjän matkalaukun kanssa, mättivät ne täyteen pelejä ja kuskasivat takaisin himaan. koska uusia ei enää tehdä, tämä johti siihen, että japanin suosituimmissa kaupoissa alkoi näkyä “eioota" ja hinnat nousivat. Tästä johtuen oli jokunen vuosi sitten jopa ihan “akihabara draught" -insidentti, kun ahneet lännkkärit ostivat kauppoja tyhjäksi nopeammin kuin 30 vuotta sitten suunniteltu käytettyjen pelien kierto ehti tapahtua. Ikäänkuin vieras laji tunki sotkemaan ekosysteemin. Pahiten osumaa otti juuri se kuuluisin, eli Superpotato, koska suurin ryntäys kohdistui juuri sinne.



 Nyt tilanne on onneksi parantunut ja hyllyt jälleen täydempiä. Ilmeisesti pahimmat hamstraajat tajusivat, että vanhat videopelit eivät ehkä sittenkään ole parempi sijoituskohde, kuin vaikka esimerkiksi osakkeet. Itse kauppa sijaitsee kaposen Mariolla ja Pac Manilla koristellun ruskean rakennuksen yläpuoliskossa. Kolme kerrosta, joista kaksi on pelejä ja ylhäällä pelihalli. Alin on pyhitetty 8 ja 16 bittisen sukupolven koneille ja peleille, pääosassa selvästi Family Computer,beli meidän NES ja Super Famicom, eli SNES. Ylempi on tätä uudemmile ja muille,boudoille harvinaisuuksille. Mulla on ollut retropelien ystävänä jo pidemmän aikaa kiikarissa Famicom, koska sille on iso kasa mielenkiintoisia täällä julkaisemattomia pelejä. Täytyy samalla myöntää,.että myös Gamecenter CX TV-ohjelma on ollut iso innoittaja. Superpotato piti nähdä ja famicom kiinnosti, joten sinne vei tieni ekana.





 Sisään tullaan naurettavan kapeasta porraskäytävästä ja ylös mennessä Törmäsinkin(lähes kirjaimellisesti) pariin paikalliseen poikaan, jotka olivat tulossa alas. No, meikäläisen kroppa ei mahtunut samaan portaikkoon kenenkään muun kanssa joten minä peruuttelin alas tasamaalle ja pojat luikkivat pienen epäröinnin jälkeen kumarrelleen ohitse. :D Heti ensimmäisen tasanteen kiipeämisen jälkeen näkyikin jo pikseligraffaisia opasteita ja pieni oviaukko, josta Mario morjesti kutsuvan näköisenä.





 Herran pieksut! Pitää sanoa,että Superpotato on maineensa veroinen. Pelejä ja konsoleita on kapeat hyllyt väärällään ja tila on käytetty, sanoisinko, tehokkaasti. Mesta suorastaan pursuaa kamiksia, joista isosta osasta on lähinnä kuullut, tai nähnyt vain kuvissa. Jep, hinnat ovat keskimäärin hiukan korkeammat, lieneekö pieni mainelisä? Joka tapauksessa, mukaan lähti AV-Famicom (se uudempi malli, jossa on rca-liitännät) ja puolen tusinaa peliä. Yhteensä taisivat maksaa jotain 130€ paikkeilla konsoliin erikseen myytävän video/audio -piuhan
kera. Kannattaa tsekata vaikka ihan vaan mielenkiinnosta, jos sattuu olemaan hoodeilla.




Trader. Toinen merkittävä vanhojen pelien kauppa on Trader, jolla on Akihabarassa peräti 3 myymälää, mielikuvituksellisesti nimetty Trader Main Store, Trader 2 & 3. Näistä löytyy myös uusia pelejä, jotka ovat yleensä heti kättelyssä katutason kerroksessa. Retropelit löytyvät ylemmistä kerroksista. Ainakin yhdessä näistä (en nyt millään muista, mistä) löytyy myös doujin-osasto, josta nappasin mukaan mielenkiintoisen näköisen Mega Man 2-romhackin, jossa hahmot ja grafiikat olivat korvattu omilla spriteillä. Eipä ollut kallis ja oli kuitenkin ihan painetulla DVD:llä kotelon ja kansitaiteen kera.



Traderia uskallan suositella melkein mihin vain peliostoksiin, valikoima on runsas ja hinnat kohtuulliset. Näiden kahden lisäksi löytyy pienempiä pelikauppoja pilvin pimein. Hyviä diilejä metsästävän kannattaa jälleen poiketa kapeille pikkukujille ja kiipeillä yläkertoihin tai suunnata Marion koristamaa porraskäytävää kellariin, vaikkei edes tietäisi, mistä on kyse.

 Netti on väärällään ulisevia jenkkejä, jotka mukamas ovat kaikentietäväiä Japaninmatkaajia ja kirjoittavat dissausblogeja ja tubevideoita Akihabarasta, koska ilmeisesti kuvittelivat, että kaikki pelit pitäisi saada joko ilmaiseksi tai alimman koskaan nettihuutokaupassa maksetun hinnan mukaan. Ne kannattaa unohtaa, jätkät ovat kypsyydeltään about just Pewdiepien (ja sen yhen vajukin joka teki mukamas hauskoja videoita Japanissa, en nyt muista nimeä) -tasolla. Samoja näkee täälläkin esim. divareissa: Näkivät että ebayssa oli joku 2000€ hinta niiden 80-luvun 12345-osaiselle tietokirjasarjalle ja sit suuttuvat, kun divarin pitäjä ei huoli niitä riesakseen edes ilmaiseks.

 Sellaista tällä kertaa, kiittiksiä taas lukijoille. Ensi kerralla taidan vähän huilata unboksauksen merkeissä.

 -Malone

Comments

Anonymous said…
"Ikäänkuin vieras laji tunki sotkemaan ekosysteemin."

C'mon, Americanot purskahti viittä vaille nenästä tän nerokkaan vertauksen kohdalla :D Pakko vaatia spoileria unboksaukseen ja kysyä, että oliko ne Famicom-pelit CIB:bejä tuolla hinnalla? Ei varmana olleet...?
Juho said…
Toimiiks tää kommentointi?

Tuosta Akiban pelipulasta oon vähän kuullutkin. Seurailin aikanaan Pat Contria ja tämä viittasi podcastissaan kyseiseen ilmiöön (tyypistä hehkuu epäluotettavuus mutta toisaalta antoi hyvää katsausta retroskenen korppikotkamaisempaan puoleen). Hieno homma, jos jonkinlainen ns. holtti tuntuu palanneen kuvioon. Kieltämättä tuota kapeiden käytävien ja portaiden tavaramerta kelpaa jo kutsua omaksi ekosysteemikseen :D

Famicom-meininki kuulostaa ihan kiinnostavalta, millaisia pelejä ois kiikarissa sen laitteen kanssa? Youtubessa näkee aika paljon käytettävän flashcartteja originaalin hardwaren kanssa, suunnittelitko sellaisen käyttöä?
Anonymous said…
HupS, nimi uNOhtU, mutta lienee ehkä pääteltävissä! Tää blog platform laittaa taas ettimään kuvaruuduista asioita, tällä kertaa patsaita, pohtiessaan olenko ihminen vai en :P
Malone said…
Näyttää toimivan :D
Millä muuten luit? Tää layoutti on valittu pääosin mobiilia silmälläpitäen, sillä näyttää aika kivalta.

Jep, kyllä mä tiedän Pat Contrin. Tyyppi tietää kyllä paljon retropeleistä, mut en osaa sanoa sen habituksesta tai mahdollisesta agendasta sen enempää. Keskimäärin pidän niiyä jäbiä, jotka oikeesti pelaavatkin nitä ite ihan hyviksinä. Hamstraajat on perseestä.

Famicom on jännä vehje ja osuu mukavasti mun makuun, koska retron lisäksi on myös sillä tavoin eksoottinen, että sille on paljon pelejä, joita ei täällä nesillä näkynyt. Noin vanhat vielä ovat tekstien puolesta kevyitä, tai sitä ei ole juuri ollenkaan, eli kielimuuri ei ole este kuin seikkailu ja jrpg -osastolla. Ja sen genren näin vanhoja edustajia ei meikäläinen pysty pelaamaan, liian hitaita, kankeita, vaikeita, grindikkäitä. :D
Malone said…
Ei ne sentään cibejä noin halvalla myy. Siellä on muuten joitan ihan "new" -statuksenkin kamoja, mut aika kalliilla. Harmillisesti just ennen mun reissua kuulin, et vuosikausia radio kaikanin hoodeilla pikkukoppia pitänyt mummo, joka myi vain ja ainoastaan "new in box" Famicom -pelejä lopetti ja jäi eläkkeelle. :'(

Paljastan unboksausta vielä sen verran, et tää eka ei oo pelejä laisinkaan! D:
Malone said…
Ai joo! En mä viitti everdriveä, tai muita flashcartteja hankkia, menee iläänkuin pointti koko touhulta kun lataa romeja netistä. Ei hivele mun 80-luvulla syntyneen retrofetissiä. :D
Anonymous said…
Mobiililla. Ihmiseks joka ei käytä somea mä kyllä selaan paljon tälläviisiin. Blogger toimii just hyvin.

Pat on semmoinen jännä, siinä on jotain syvästi itsekästä ja epäluottamusta herättävää, enkä usko että sen kanssa viihtyisi ns. istumassa iltaa. Toisaalta sillä on tosiaan älyttömästi tietoa retrojutuista ja kiistattomasta hoarder-psykoosistaan huolimatta myös pelaakin sen mitä ehtii. Sehän julkaisi joku vuosi sitten NES-opaskirjan, ja sen pienen porukkansa voimin ne kyl tahkosi kaikkia 800+ jenkkijulkaisua niistä tiivistelmät kirjoittaakseen. Eli ei mukava tyyppi, mutta legitti :D

Toi Everdrive-mietelmä lähti siitä, et mm. mainostamani CGQ:n Chris Alaimo keräilee kyllä fyysisiä pelejä, mutta vaan julkaisuja, jotka ovat hälle itselleen merkittäviä tai jotka muutoin muistaa lapsuudestaan. Tarvittava materiaali kanavaa varten - niistä paskemmistakin peleistä - tulee flashcardilta, minkä käytön suhteen Chris onkin ihan avoin.
Mä käyn vähän jaakobinpainia autenttisten pelien vs. romien suhteen, kun periaatteessa täällä PAL-alueella ne aidot julkaisut on useimmiten vieläpä originaalejaan huonompia versioitakin, PS1/2 -alustoilla siis.
Malone said…
Kyllä se everdrive on munkin mielestä järjellä ajateltuna ihan fiksu ja kätevä vehje, vaan ei sovi mun mieltymyksiin. Ensinnäkin, mulle ei ole tarvetta omistaa tai pelata jokaista peliä, joten riittää vähempikin ja toiseksi mä menetän tunteen, että pelaisin oikeaa peliä ilman sitä fyysistä kasettia. Romissa on aina se, että mulle sitä ei ole olemassa. Sama Steam-peleissä ja kaikissa digilatauksissa. Aika vanhanaikainen mäkemys, tiedän. Niinnä biteillä vaan ei ole mulle arvoa ilman jotain käsinkosketeltavaa.
Anonymous said…
Meillä oli hyvä triidikin tästä aiheesta ei kauan aikaa sitten. Mä kyllä siis jaan nuo fiilikset digilatausten suhteen, joskin retropelien (SNES ja vanhemmat) hankkiminen fyysisinä on sellainen Pandoran lipas joka saakin pysyä kiinni mun osalta :D PS 1/2 -pelit on vähän kiikun kaakun nyt, mutta kyllä noita tulee yhä fyysisinä hommattua. Kuten Dark Cloud tossa taannoin, eikä ollut edes halpa.

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el

Ajelulla tekoälyn kanssa

 Moi, Tällä viikolla on luvassa lisää PS1:n tuliaispelejä. Katsotaan, miltä vaikutti manga- ja animeklassikkoon perustuva Ghost In The Shell vuodelta 1997. Pelin on kehittänyt Exact yhteistyössä Production I.G.:n kanssa, mikä oli aika harvinaista vielä tähän aikaan. Koko hommaan on ylipäänsä panostettu keskimääräistä ysärin lisenssipeliä enemmän, sillä alkuperäisen mangan tekijä Masamune Shirow oli tiiviisti mukana pelin suunnittelussa. Oletan, että Ghost In The Shell on kaikille lukijoille jossain määrin tuttu. Jos ei ole, niin nyt kiireesti lukemaan manga tai katsomaan animeleffa. 2017 Hollywood-versiolla ei ole niin väliä, vaikka se onkin ehkä aavistuksen mainettaan parempi. Olen tehnyt Ghost In The Shellista podcastin ja mangasta youtube-videon, joten niistä voi käydä katsomassa ja kuuntelemassa tarkempia mietteitä, jos sellainen kiinnostaa.   Pelin tarina menee siten, että pelaaja on Jaosto 9:n uusi tulokasagentti ja ohjastaa Fuchikoma-mechaa erinäisissä tehtävissä. Majuri Kusanag

Super Sissit

 Moi, Tällä viikolla pelailussa on jälleen Famicomin peli, jonka ilmestyminen näinkin “myöhään” on vähän yllättävää. Se johtuu siitä, että minulla ei ollut alkuperäistä pelikasettia, ennen kuin nyt. Vuorossa on Konamin toimintapeli Super C, eli Super Contra vuodelta 1990. Contra tuskin esittelyjä kaipaa. Tai, ehkä internetiä täysin seuraamaton kaipaa, sillä peli oli Euroopassa nimellä Probotector ja Gryzor. Joka tapauksessa homman idea on simppeli, Arnoldin ja Stallonen näköiset muskelikommandot pelastavat maailman muukalaisten hyökkäykseltä tuttuun 8-bittiseen tapaan, eli loikkimalla tasoilla ja ampumalla pyssyllä Minulle Super Contra, joka muuten jännästi ei ole Super Nintendon peli, kuten kaikki muut Super-alkuiset, on meikäläiselle selvästi NESin Contrista se vähemmän tuttu, ihan sen takia, että kenelläkään tutulla tai minulla ei ollut peliä silloin aikoinaan. Ei se missään nimessä tuntematon ole, mutta peliajassa Perus Contra vs Super C on varmasti 95% vastaan 5%. Tämä on vaan hyv