Skip to main content

Taidetta Koteihin

Moi,

Tehdäään taas vaihteeksi unboksaus. Tämänkertainen aihe on hieman tavallisuudesta poikkeava, koska luvassa ei ole minkään sortin robotteja. Vuorossa on Figman Table Museum sarjan figuuri nimeltään “Otani Oniji III as Yakko Edobei”. Että mikä? Tämä on siis figu, joka on tehty 1700-luvulla vaikuttaneen taiteilijanimeä “Sharaku” käyttäneen ukio-e puupiirrospiirtäjän teoksesta. Jep, ei ihan tavanomaisin aihe. 



Figman Table Museum on sarja, jossa tehdään figuuri jostain kuuluisasta teoksesta. Sieltä löytyy Daavidia, Da Vincin se ihmispiirros ja sen semmoista kuuluisaa patsasta tai maalausta. Tämä on siis Sharakun piirros, joka ei esitä varsinaisesti samuraita, kuten voisi luulla, vaan se esittää kabuki-näyttelijä Otani Oniji III:a, joka esittää samuraipalvelijaa nimeltä Edobei. Tämä on siis tuon ajan poptaidetta, hyvin samanlaista kuin vaikka Andy Warholin hommat aika paljon myöhemmin. “Yakko” meinaa tietyntyyppistä samuraipalvelijaa, joilla oli usein varsin huono maine, koska usein aaatelisherrat pitivät tämmöisiä tyyppejä ikäänkuin hieman epävirallisina troubleshoottereina, jotka hoitivat likaisia hommia pomonsa puolesta. Läheltä liippaava termi näille herroille oli myös “kabukimono”, eli vapaasti käännettynä “kummat tyypit”. Yakko ja kabukimono saattoi jossain vaiheessa tarkoittaa samaa, toisinaan taas ei, tarkka lokerointi on hankalaa ja asiasta kiinnostuneiden kannattaa lukea vaikka wikipedia-artikkelit aiheesta.


Mutta mites se figuuri? Ensimmäisenä silmään osuu lähes tuplaten normifigmaa isompi loota. Tämä johtuu siitä, että mukana tulee kokonaan toinen yläkroppa käsivarsineen ja päineen. Ideana on, että toine on tarkka jäljitelmä piirroksesta ja toinen ihan toimiva figuuri. Maalauksen tietynlainen asento ei oikein ole toteutettavissa, jos aikoo tehdä fguurin joka taittuu kuten muut, normaalit figut ja pääkin on suhteessa isompi. Piirroksessa Edobei on ilmeisesti menossa uhkailemaan/kourimaan jotain uhria, tai näin ainakin tulkinta näytelmän kohtauksesta, jota tämä esittää menee. 


Mukana on myös satsi vaihtokäsiä, miekat, standi sekä taustapahvi esillepanoa varten, joka jäljittelee piirrosta, signeerauksineen kaikkineen. Figuurin tyyli ja maalaus on epätavanomainen, koska sen on tarkoitus näyttää piirrokselta, eikä oikealta ihmiseltä ja tässä on onnistuttu mainiosti, lopputulos on mielenkiintoisen surrealistinen. Niveliä löytyy vakiofigman verran, mikä on vähintään riittävästi kaikkiin tarpeellisiin asentoihin. Arvostan myös historiallisesti tarkkaa asustetta, vaikka piirroksessa ei näykään kuin yläkroppa. Vyötärölle sidottu kimono ja vanhan ajan narukalsarit etulapulla ja paljaana vilkkuvilla kankuilla oli täysin validi asustus lämpimällä kesäkelillä. Hahmon ilme ja habitus on täydellisen sopiva happaman ja koppavan välimuoto, varsinkin sopivalla posella korostettuna.


En keksi tästä mitään jupinan aiheita, kaikki on niinkuin pitääkin. Aihe ja hahmo ovat kyllä melko erikoiset, eikä varmasti ihan joka tyypin makuun, mutta meikäläiselle erittäin positiivinen yllätys, enkä pistäisi pahitteeksi vaikka tekevät tämän tyylistä tarjontaa enemmänkin. Olen muuten hankkinut tämän figun jo kauan sitten, viime vuoden puolella, mutta silloin ei avautunut hyvää tilaisuutta käsitellä aihetta. Halusin kuitenkin ehdottomasti antaa tälle spotlightin, on nimittäin sen verran omaperäinen ja varmasti melko tuntematon tapaus.

Siinä kaikki tällä kertaa, kiitoksia lukijoille! Palaan taas pian asiaan.
-malone

 

Comments

Popular posts from this blog

Lucasin Hengessä

 Hei, Tällä viikolla tutustuin lisää Capcom Fighting Collection 2:n valikoimaan. Pelinä on Plasma Sword, tai vaihtoehtoisesti Star Gladiators 2. Peli on alunperin vuodelta 1998, mutta Dreamcastin kotikonsoliversio julkaistiin vuotta myöhemmin. Kolikkopeliversio nähdään siis pelihallien ulkopuolella ensimmäistä kertaa tämän kokoelman myötä.  Plasma Sword jatkaa Capcomin vähemmän tunnettujen 3D-pelien sarjaa selvästi Star Wars-vaikutteisella asetelmalla, missä monen sorttiset avaruustaistelijat kohtaavat perinteisessä 1 vs 1 taistelussa. Pelin pahis on sonnustautunut mustaan, samurain haarniskaa muistuttavaan kostyymiin, joten mielleyhtymä on selvä. Mukana on myös melkoisesti Wookieta muistuttava karvaturri. Hahmoja on melko runsas määrä, mutta valikoima ei ole ihan niin monipuolinen kuin voisi luulla, koska suurin osa hahmoista muistuttaa suuresti jotain toista taistelijaa. Kaikista on siis vähän niinkuin “hyvis” ja “pahis” versiot hieman eri ulkonäöllä.  Capcom käyttää tä...

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Lisää Capcomia

 Hei, Tällä kertaa blogit jatkuvat jälleen Capcomin taistelupelien merkeissä, nimittäin Toukokuussa julkaistiin lisää klassikkopelejä uudessa paketissa. Capcom Fighting Collection 2 sisältää 8 peliä vuosituhannen vaihteen tienoilta, vuosilta 1998-2004. Tällä kertaa mukana on myös Capcomille vähemmän tyypillisiä 3D-taisteluita, joista muutama on varsin harvinaista herkkua. Nyt keskitytään yhteen näistä vähemmän tunnetuista, mutta sitäkin mielenkiintoisimmista peleistä, nimeltään Project Justice, tai Moero! Justice Gakuen, vuodelta 2000. Peli on Rival Schools -nimisen mätkinnän toinen osa. Kuten nimestä voi päätellä, peli on animetyylisen lukion ympärille rakennettu asetelma, jossa koulujen varsin värikkäät oppilaat ja opettajat osallistuvat 3 vs 3 mätkintöhin rehtoria myöten. Tuttujen tyylien, kuten Karaten ja Judon lisäksi tehokkaaksi taistelijaksi oppii pelaamalla mm. baseballia, lentopalloa ja viulun soitolla. Tai sitten vain olemalla liikunnan opettaja. Hahmojen design on lennok...