Skip to main content

Squaren Kunnianhimoa

Moi,
Vaihdetaan taas Famicomista PS1:n pariin. Tällä kertaa vuorossa Ehrgeiz, Dream Factoryn ja Namcom 1998 julkaiseman kolikkopelin PS1-versio, jonka on julkaissut Squaresoft. Tämä PS1-aikakauden loppu ja PS2:n alku oli niitä viimeisiä aikoja ennen kuin Squaresta tuli pelkkä Final Fantasy ja Kingdom Hearts-pulju.


Ehrgeiz on 3d-tappelu, joka kuitenkin poikkeaa perus Virtua Fighter & Tekken kaavasta siten, että areenalla voi juoksennella vapaasti, eikä pelaaja ole lukittu vastustajaan nähden tiettyyn suuntaan. Saman tyyppisiä pelejä julkaistiin näihin aikoihin muutama muukin, esimerkiksi Tobal ja Power Stone. Kentissä mukana myös korkeuseroja ja muita gimmickejä. 


Perusmätkinnän lisäksi PS1-versiosta löytyy minipelikokoelma, jossa pelihahmoilla kisaillaan muutamassa lajissa, sekä hämmentävä Quest-mode, joka on ikäänkuin Diablon tyylinen (tosin karsitumpi) dungeon crawler. Pelin kontrollit muistuttavat 3d-mätkintöjä, mutta liikkumisen vuoksi erojakin löytyy. Kaikki erot ja nyanssit olisi hemmetin vaikea ja monimutkainen selittää ja se veisi kahden blogin verran, joten jääköön. Kaikilla hahmoilla on samat peruskontrollit ja jokunen oma erikoisliike, kuten asiaan kuuluu.


Hahmokavalkadi on se, missä kohtaa homma alkaa mennä mielenkiintoiseksi. Genren vakiokalustoon kuuluvien animekovisten, ninjojen ja koulutyttöjen lisäksi rosterista löytyy FF7:n Cloud, Tifa ja Sephiroth! D: Lisäksi avattavina bonushahmoina on Vincent, Yuffie ja Zack. Tämä oli aikoinaan selvästi pelin vetonaula, vuonna 1998 ajatus että pääsee mätkimään vapaasti Cloud vs Sephiroth-matseja tappelupelissä oli varmasti aikaimoinen jrpg-nörtin unelma. Tämä ei muuten ole importti, vaan ihan aikoinaan vuosituhannen vaihteessa ostettu PAL-versio, joka oli hautautunut pelihyllin perukoille lähes 20 vuoden ajaksi. Ehrgeiz on käynyt mielessä blogin aiheena jo useamminkin, mutta jotenkin aina jäänyt jonkun muun varjoon.


No, miltäs se tuntuu nykyään? Pakko sanoa, että aika on syönyt jonkin verran pelin tenhoa: Ps1-mittapuulla näyttävä grafiikka ei enää juuri säväytä ja jo silloin tuntunut pieni kankeus, ikäänkuin hahmot liikkuisivat puurossa on se, joka päällimmäisenä jäi mieleen. Tainnut pahin FF-fanituskin laantua aikalailla, koska pelasin pääosin kaikilla muilla hahmoilla, koska ne jäivät aikoinaan paitsioon ja tuntuivat nyt tuoreemmilta ja mielenkiintoisemmilta. Cloudilla pelasin kerran ja totesin että on ne hommat jo vähän “nähty”. Sitten otin sillon vajaa parikymppisenä kaikkein pöljimmältä näyttäneen pottakampauksisen vapaapainijan ja sen pelityyli ja liikevalikoima tuntui heti tuoreelta ja paljon jännemmältä.Tajusin vasta nyt, että “Dasher Inoba” on suora Antonio Inoki-tribuutti.


Tätä on vaikea arvioida, koska tämän sortin pelejä ei ole montaa, eikä ole oikein mihin verrata. Kankeutta on, hahmotasapaino tuntuu olevan aivan mitä sattuu, arcade moden bossitappelu on rasittava, koska se susi on matala ja suurin osa liikkeistä hyödyttömiä sitä vastaan, yms, yms. On tässä silti jotain mielenkiintoista ja omaperäistä, jota ei oikein osaa pukea sanoiksi. Tulee mieleen, että jos tällainen tehtäisiin nykyään samalla tuotantobudjetilla ja kehittäjäcombolla, niin lopputulos voisi olla yksi parhaista saman sohvan tappelu/partypeleistä koskaan. Potentiaalia on paljon ja hieman “aitoa” mätkintää simppelimmät kontrollit ja suurempi satunnaisuus olisi varmasti omiaan houkuttelemman kasuaalimpia taistelijoita pelin pariin. 


Tällaisenaan Ehrgeiz on kuriositeetti, jossa on muutama hyvä idea ja ihan hyvää hahmodesignia (siis ne muut kun FF-lisenssihahmot) mutta se on nykymittapuulla auttamattoman vanhentunut lähes joka osa-alueella. Voin suositella yhden illan kokeiluna, jos vaikka haluaa matsata lopullisen Cloud vs Sephiroth koitoksen ja katsoa, mistä se kana pissii.

Siinä kaikki tällä kertaa, kiitoksia kaikille ja palaan taas pian asiaan!

-malone 

Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...