Skip to main content

Palikkaa piippuun

 Moi,

Famicomilla jatketaan. Tällä viikolla vuorossa on lähes varmasti suurimmalle osalle tuntematon Konamin peli, Quarth vuodelta 1990. Konamin kulta-ajan tuotoksiin lukeutuva peli on kolikkopelikäännös ja löytyy myös joiltain muilta, pääasiassa Japanissa suosituilta alustoilta, kuten MSX:ltä ja X68000:lta. 

Quarth in erikoinen yhdistelmä puzzlepeliä ja avaruusräiskintää: Alareunassa oleva alus liikkuu aluksi hitaasti, myöhemin nopeammin eteenpäin, mutta laserilla ja ohjuksilla vihollisalusten tuhoamisen sijaan ammutaankin palikoita kentässä esteinä oleviin muotoihin, tavoitteena täyttää niistä jokainen täsmälliseksi suorakaiteeksi, jolloin ne häviävät. Jos yksikin esteistä ehtii liikkua nokan edessä olevan viivan kohdalle, alus räjähtää, joten väistellä ei voi. Siinäpä se idea lyhykäisyydessään. 

Hieman kummalliselta kuulostavasta konseptista saadaan yllättäen aikaiseksi todella mainio ja koukuttava peli: Meno on juuri sopivan helppoa alussa ja muuttuu pikkuhiljaa haastavammaksi, kunnes ollaan kunnon paniikkimodessa, jossa virheisiin ei ole varaa ja on oltava nopea ja täsmälllinen, sekä mestari priorisoimaan. Homma menee näet niin, että tässä pitää ampua oikean kohdan lisäksi oikea määrä, joten napinhakkauksella ei pärjää, vaan luo itselleen lisää poistettavaa. Indikaattori löytyy, eli osuman paikka näytetään muotojen pinnalla pienenä neliönä. Homma ei silti ole helppo, koska usein on ammuttava vaikkapa kaksi palikkaa, siirryttävä hieman ja ammuttava kaksi lisää. Tai neljä yhten riviin. Jos namiskaa rämpyttää liikaa, tulee neljän vaakasuoran helposta palikasta äkkiä “kaksi oikeaan reunaan ja sitten taas kolme lisää vasemmalle” -palikka, joka syö kallisarvoista aikaa. Kun pelin näkee käytännössä, siitä tulee välittömästi tosi jännää ja mielenkiintoista. 

Ulkoasu on toimiva, joskaan ei erityisen loistokas ja musiikki ajaa asiansa. Konamilta oisi voinut odottaa jotain hieman päräyttävämpää, varsinkin tämän ajankohdan Konamilta, koska tuoreeltaan muistissa edellisvuosilta ovat mm. Castlevania, Contra ja TMNT.

Quarth on hyvin omaperäinen ja harmillisen tuntemattomaksi jäänyt peli, nimittäin sen verran hyvästä puzzle/toiminnasta on kyse. Ainoana jupinan aiheena on että ehkä kenttien pituus olisi voinut olla aavistuksen lyhyempi. Siitä huolimatta tämä meni heittämällä vuoden parhaiden pelaamieni Famicom.-pelien joukkoon ja liittyy Konamin muiden Famicom-helmien seuraan, sinne Goemonien ja Getsu Fuuma Denin kintereille. Vahva suositus.

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia kaikille lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone



Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...