Skip to main content

Palikkaa piippuun

 Moi,

Famicomilla jatketaan. Tällä viikolla vuorossa on lähes varmasti suurimmalle osalle tuntematon Konamin peli, Quarth vuodelta 1990. Konamin kulta-ajan tuotoksiin lukeutuva peli on kolikkopelikäännös ja löytyy myös joiltain muilta, pääasiassa Japanissa suosituilta alustoilta, kuten MSX:ltä ja X68000:lta. 

Quarth in erikoinen yhdistelmä puzzlepeliä ja avaruusräiskintää: Alareunassa oleva alus liikkuu aluksi hitaasti, myöhemin nopeammin eteenpäin, mutta laserilla ja ohjuksilla vihollisalusten tuhoamisen sijaan ammutaankin palikoita kentässä esteinä oleviin muotoihin, tavoitteena täyttää niistä jokainen täsmälliseksi suorakaiteeksi, jolloin ne häviävät. Jos yksikin esteistä ehtii liikkua nokan edessä olevan viivan kohdalle, alus räjähtää, joten väistellä ei voi. Siinäpä se idea lyhykäisyydessään. 

Hieman kummalliselta kuulostavasta konseptista saadaan yllättäen aikaiseksi todella mainio ja koukuttava peli: Meno on juuri sopivan helppoa alussa ja muuttuu pikkuhiljaa haastavammaksi, kunnes ollaan kunnon paniikkimodessa, jossa virheisiin ei ole varaa ja on oltava nopea ja täsmälllinen, sekä mestari priorisoimaan. Homma menee näet niin, että tässä pitää ampua oikean kohdan lisäksi oikea määrä, joten napinhakkauksella ei pärjää, vaan luo itselleen lisää poistettavaa. Indikaattori löytyy, eli osuman paikka näytetään muotojen pinnalla pienenä neliönä. Homma ei silti ole helppo, koska usein on ammuttava vaikkapa kaksi palikkaa, siirryttävä hieman ja ammuttava kaksi lisää. Tai neljä yhten riviin. Jos namiskaa rämpyttää liikaa, tulee neljän vaakasuoran helposta palikasta äkkiä “kaksi oikeaan reunaan ja sitten taas kolme lisää vasemmalle” -palikka, joka syö kallisarvoista aikaa. Kun pelin näkee käytännössä, siitä tulee välittömästi tosi jännää ja mielenkiintoista. 

Ulkoasu on toimiva, joskaan ei erityisen loistokas ja musiikki ajaa asiansa. Konamilta oisi voinut odottaa jotain hieman päräyttävämpää, varsinkin tämän ajankohdan Konamilta, koska tuoreeltaan muistissa edellisvuosilta ovat mm. Castlevania, Contra ja TMNT.

Quarth on hyvin omaperäinen ja harmillisen tuntemattomaksi jäänyt peli, nimittäin sen verran hyvästä puzzle/toiminnasta on kyse. Ainoana jupinan aiheena on että ehkä kenttien pituus olisi voinut olla aavistuksen lyhyempi. Siitä huolimatta tämä meni heittämällä vuoden parhaiden pelaamieni Famicom.-pelien joukkoon ja liittyy Konamin muiden Famicom-helmien seuraan, sinne Goemonien ja Getsu Fuuma Denin kintereille. Vahva suositus.

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia kaikille lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone



Comments

Popular posts from this blog

Lucasin Hengessä

 Hei, Tällä viikolla tutustuin lisää Capcom Fighting Collection 2:n valikoimaan. Pelinä on Plasma Sword, tai vaihtoehtoisesti Star Gladiators 2. Peli on alunperin vuodelta 1998, mutta Dreamcastin kotikonsoliversio julkaistiin vuotta myöhemmin. Kolikkopeliversio nähdään siis pelihallien ulkopuolella ensimmäistä kertaa tämän kokoelman myötä.  Plasma Sword jatkaa Capcomin vähemmän tunnettujen 3D-pelien sarjaa selvästi Star Wars-vaikutteisella asetelmalla, missä monen sorttiset avaruustaistelijat kohtaavat perinteisessä 1 vs 1 taistelussa. Pelin pahis on sonnustautunut mustaan, samurain haarniskaa muistuttavaan kostyymiin, joten mielleyhtymä on selvä. Mukana on myös melkoisesti Wookieta muistuttava karvaturri. Hahmoja on melko runsas määrä, mutta valikoima ei ole ihan niin monipuolinen kuin voisi luulla, koska suurin osa hahmoista muistuttaa suuresti jotain toista taistelijaa. Kaikista on siis vähän niinkuin “hyvis” ja “pahis” versiot hieman eri ulkonäöllä.  Capcom käyttää tä...

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Lisää Capcomia

 Hei, Tällä kertaa blogit jatkuvat jälleen Capcomin taistelupelien merkeissä, nimittäin Toukokuussa julkaistiin lisää klassikkopelejä uudessa paketissa. Capcom Fighting Collection 2 sisältää 8 peliä vuosituhannen vaihteen tienoilta, vuosilta 1998-2004. Tällä kertaa mukana on myös Capcomille vähemmän tyypillisiä 3D-taisteluita, joista muutama on varsin harvinaista herkkua. Nyt keskitytään yhteen näistä vähemmän tunnetuista, mutta sitäkin mielenkiintoisimmista peleistä, nimeltään Project Justice, tai Moero! Justice Gakuen, vuodelta 2000. Peli on Rival Schools -nimisen mätkinnän toinen osa. Kuten nimestä voi päätellä, peli on animetyylisen lukion ympärille rakennettu asetelma, jossa koulujen varsin värikkäät oppilaat ja opettajat osallistuvat 3 vs 3 mätkintöhin rehtoria myöten. Tuttujen tyylien, kuten Karaten ja Judon lisäksi tehokkaaksi taistelijaksi oppii pelaamalla mm. baseballia, lentopalloa ja viulun soitolla. Tai sitten vain olemalla liikunnan opettaja. Hahmojen design on lennok...