Skip to main content

Jälleen Köysien Keskellä

 Moi,

Viime viikko oli taukoa blogista Desucon-keikan vuoksi, mutta tällä viikolla palaamme taas pelien ääreen. Vuorossa on pitkästä aikaa wrestlinkiä, nimittäin PS1:n New Japan Pro Wrestling: Toukon Retsuden 3. Pelin on kehittänyt etenkin WWE-peleistä tuttu Yukes ja julkaissut Tomy vuonna 1998. 

Showpaini, eli suomeksi wrestlinki lienee lajina sen verran tuttu, ettei meininki juuri esittelyjä kaipaa. 90-luvun lopun New Japanista lienee lajia hieman enemmän tunteville mielenkiintoista tietoa se, että rosterista löytyy mm. eräs naamiota käyttävä luchador, joka esiintyi pari vuotta myöhemmin Smackdownissa, nimittäin Eddie Guerrero. Myös pelin alkuvideo on siitä erikoinen, että harvemmin näkee Hulk Hoganin ja Stingin samassa montaasissa. Pelimuotoja löytyy useita, joista kaikki ovat odotettavissa. Yksittäisiä, joukkuematseja ja turnauksia. Pelata voi 4 pelaajaa yhtäaikaa, jos jostain sattuu löytymään multitap. Hahmoja on mukana mukavat nelisenkymmentä, firman omistaja, kansanedustaja ja pomo Antonio Inoki jopa kahteen kertaan.

Systeemit ja liikkeet toimivat perinteisten 3D-painipelien tyyliin, eli mukana on lyönnit ja potkut (X), kevyet heitot ja otteet (kolmio) ja isot heitot (O). Sen lisäksi hommaan vaikuttaa ohjaimen suunta ja mistä suunnasta ja/tai päin kroppaa sattuu tarraamaan kiinni. Homma on todella kontekstisidonnaista ja aluksi kohtasin vaikeuksia saada aikaiseksi mitään niin merkittävää, että selätys olisi onnistunut, varsinkin, kun monien varhaisten “realististen” wrestlinkien tavoin myös Retsuden 3:ssa varsinkin isommat panijat ja niiden animaatiot ovat mallia hidas ja kankea. Aluksi meininki oli lähinnä koomista kompurointia eri suuntiin, kunnes aloin hieman hahmottaa, mitä peli pelaajalta haluaa. Asiaa auttoi myös se, että otin pian hahmoksi vähän pienempiä miehiä, joiden liikkeiden animaatiot ovat nopeampia ja lyhyempiä. Liikkeitä on toki ylipäänsä vähemmän kuin moderneissa painipeleissä, joka ehkä vähän helpottaa koko touhun hahmottamista, varsinkin kun mitään informaatiota tai tutoriaalia ei ole tarjolla. Eri vaikeustasot sentään löytyvät. 

Pelin presentaatioon on panostettu. Painijoilla on sisääntulot, musiikit ja CD mahdollistaa jopa kehäkuuluttajan. PS1-grafiikoilla ei onnistu kasvonpiirteiden tarkka mallinnus, mutta kyllä tästä suurimman osan tunnistaa, kun tietää ketä katsoo. Olin jopa melko vaikuttunut, kun näin Tokio Domen sisääntulorampin ja valot. Jotenkin PS1:n hieman karu ja lyhyt piirtoetäisyys loi tehokkaan vaikutelman pimennetystä hallista, jossa vain sisääntulo ja kehä on valaistu.


NJPW Toukon Retsuden 3 on aikaansa nähden pätevä painipeli, josta tietysti aika on ajanut auttamatta ohi, sillä pelin ollessa realistinen painipeli, sama homma voidaan nykyään toteuttaa huomattavasti vakuuttavammin. Se, mitä tämän päivän WWE tai AEW-pelit eivät voi toteuttaa on ysärin puroresun rosteri, areenat ja meininki, sillä jos moderni jenkkipaini ja sen tyyli ei kiinnosta (ei nimittäin kiinnosta) niin vuoden 2024 WWE-pelin edit-modessa on vietettävä tunti, ellei jopa toinenkin, että saman kokemuksen voi toteuttaa. PS1:n painipelien triplakruunu kuitenkin on ja pysyy All-Japan Pro Wrestling: Ouja no Konin päässä. 

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-jarmo 



Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...