Skip to main content

Superia, vaiko eikö

 Moi,

Tällä viikolla pelinä on kolikkopeliklassikko, jonka konsoliversiot ovat varmasti useimmille tuttuja. Katsotaan, miltä vaikutti Super C:n, eli Super Contran kolikkopeliversio. Pelasin Xboxilla, mutta se ei liene kovin relevanttia, sillä emuloitu peli on sama kaikilla alustoilla.

NESin ja Famicomin Super C on kiistämättä konsolin kirkkainta kärkeä ja Konamin kulta-ajan klassikoita (Famicom-versio löytyy vanhemmista blogauksista), joka on edelleen erittäin toimiva tasoloikkaräiskintä. Moni tuon ajan peli pohjautuu kolikkopeliin, mikä pätee myös Contran kohdalla. Peli julkaistiin 1988, NES-versio pari vuotta myöhemmin.  

Moni voisi luulla, että 80- ja 90-lukujen kolikkopeli- ja konsoliversiot olivat aina hyvin lähellä toisiaan, erona lähinnä grafiikan taso. Toisinaan asia oli näin, mutta ei läheskään aina. Usein konsoliversio poikkesi merkittävästi päällisin puolin samanlaisesta kolikkopelistä, usein jopa niin, että pelejä ei voi kutsua “versioiksi” vaan kyseessä on kaksi eri peliä. Contra osuu tällä asteikolla noin puoliväliin, joten erot ovat huomattavat, muttei kuitenkaan niin, että voisi puhua tyystin eri peleistä.

En tiedä, kaipaako kukaan juonen kuvausta Contrasta, mutta tässä se nyt kuitenkin on: H.G. Giger-vaikutteiset muukalaiset ovat vallanneet maailman ja koko sotkun selvittäminen on Arnoldin ja Stallo..anteeksi, Billin ja Lancen öljytyillä ja leveillä harteilla.

Kolikkopelin ulkoasu on hieman konsoliversiota hiotumpi ja yksityiskohtaisempi, mutta samalla hieman “kiireisempi”, mikä on itseasiassa ongelma, sillä ammukser sekoittuvat helposti taustaan ja efekteihin, joita pärisee ja tsyhii joka puolella. Noin puolet hengenlähdöistä johtui siitä, että en yksinkertaisesti huomannut lähestyvää ammusta. Tästä päästää siihen toiseen puolikkaaseen..

..nimittäin kontrolleihin ja ohjaustuntumaan. Peli on selvästi tahmaisemman tuntuinen kuin NES/Famicom-versio ja etenkin hahmon hyppy on huomattavasti hitaampi, matalampi ja kömpelömpi. Yhdistettynä reippaasti suuremmalta tuntuvaan (tämä voi olla vain tunne, joka johtuu pelihahmon hitaudesta) määrään vihollisia, Super C:n kolikkopeliversio on, verrattuna jo valmiiksi melko haastavaan konsoliversioon aivan hiuksianostattavan vaikea. Olen pelannut NES-Contraa 35 vuotta ja pienen totuttelun jälkeen pääsen pelin läpi vaivatta. Tämä ei auttanut kolikkopelissä pätkän vertaa, sillä lihasmuisti on tyystin erilaisen tuntuman ja hahmon tahmean liikkumisen vuoksi enemmän haitta kuin hyöty, sillä mikään opittu ajoitus ei ole oikea. Ensimmäiset continue-tekstit vilkkuivat ruudulla jo ensimmäisessä pomossa. Ymmärrän sen, että tämän ajan peleissä on opeteltava joitain asioita ulkoa, mutta tässä tapauksessa se on käytännössä koko peli, sillä reaktioilla ei pysty välttämään mitään. Tämä johtuu seuraavasta yhdistelmästä: Isompi, hitaampi ja kankeampi hahmo, enemmän vihollisia sekä ammuksia ja ruudun täyttävä määrä tavaraa. Konamin suunnittelijat ilmeisesti päättivät kerätä ylimääräiset jenit pois taskuista kuljeksimasta sillä, että nirri lähtee heti ja usein, ellei koko homma ole opeteltu ulkoa alusta loppuun. Ajankohdalle tyypillinen, mutta turhauttava tapa.

Super C NESillä ja Famicomilla on konsolin parhaita pelejä, mutta kolikkopeliversio on turhauttava ja käytännössä kaikin tavoin heikompi kokemus, joita ei kannata edes verrata, ellei halua vaivata päätään ihmetellessään sitä, kuinka on edes mahdollista, miten valtava ero näiden kahden pelattavuuden välillä on ja etenkin siinä, kuinka hauskaa se on.



Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-jarmo    


    


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...