Skip to main content

Matkalla Länteen, Kompassi Kateissa

 Moi,

Tällä kertaa on pitkästä aikaa vuorossa paluu tutun Famicomin pelitarjonnan pariin. Pelinä on ehkä jonkin sortin klassikko, vuoden 1986 Ganso Saiyūki: Super Monkey Daibōken. Pelin on kehittänyt Techno Quest ja julkaissut VAP. 

Jos pelin nimi ei sano mitään, niin se ei ole ihme, sillä peli on tunnettu lähinnä Japanissa ja sielläkin hieman kyseenalaisista syistä, tämä peli on nimittäin tunnettu siitä, että siitä ei ota tolkkua. Kyseessä on siis yksi peleistä, jotka olen itse nimennyt genreksi nimeltä “NES-haahuilut”. Itse Törmäsin tähän Gamecenter CX:n parissa. Ohjelmassa oli segmentti, jossa juontaja Arino yritti läpäistä pelin katsojien puhelinsoitoilla antamien vihjeiden perusteella. Hommasta kertoo paljon se, että eräässä jaksossa kukaan ei tiennyt, mitä pitäisi tehdä.

Super Monkey Daibōken on toimintaseikkailu, joka perustuu tunnettuun Kiinalaiseen romaaniin, jonka kaikki varmasti tietävät. Apinakuningas on siis taas matkalla länteen. Matkan varrella mukaan kerätään kavereita ja ehkä päästään perille. Näiden blogin retropelailujen tarkoituksena on toisintaa pelikokemus ajalta jolloin pelit olivat uusia, eli pelasin ilman ennakkotietoja, lukuunottamatta sitä, mitä satuin näkemään Gamecenterissä vuosia sitten. Katsotaan siis, kuinka kävi.  

Peli alkaa kartalta, jossa liikutaan ja oletan, että etsitään oikeita paikkoja tai maamerkkejä, joiden mukaan matka etenee. Toisinaan joudutaan taisteluun hirviöitä vastaan, jotka usein muistuttavat krokotiilinpäisiä sotureita. Mukaan mahtuu myös lohikäärme ja jättiläiskokoinen kuningas tai kenraali. Tämä on myös varhaisimpia esimerkkejä nykyään trendikkäistä survival-peleistä, sillä mukana on ruoka- ja juomamittarit, jotka kuluvat kun kartalla liikkuu, sekä päivä/yö -sykli. Tiesin, että Gokun retkueen mukaan pitäisi löytää loput kamut, eli Porsas ja Kappa, mutta kuinka se tapahtuu oli täysin hämärän peitossa. Porukka matkaa kartalla hitaasti pelaajan haluamaan suuntaan, kunnes porukka joutuu satunnaisesti taisteluun, tai kartalla tulee eteen joko este tai ilmeisesti maamerkki, joka johtaa eteenpäin tai toiseen osaan karttaa. Sanon ilmeisesti siitä syystä, että en tiedä, miten ja miksi tämä tapahtuu, eikä peli anna mitään informaatiota alareunan mittareiden lisäksi. Tästä päästää siihen, miksi pelillä on maine Japanissa eräänä mystisimmistä Famicom-peleistä: Super Monkey Daibōken ei anna mistään mitään informaatiota, kestopisteiden ja resurssimittareiden lisäksi. Ei sitä, mihin suuntaan pitäisi mennä, mikä on tavoite, tai kuinka se saavutetaan, tai edes kompassia tai viitettä siitä, missä kohti samalta näyttäviä 8-bittisiä karttaelementtejä ollaan. Toisinaan tuntuu, että johonkin suuntaan eteneminen ei vastaa oletettua suuntaa, tai ainakaan kuljettu aika ei vastaa kartalla kuljetun matkan määrää, riippuen suunnasta. NES-haahuilu on viety tässä aivan uudelle tasolle.

Goku taistelee tietysti kepillä ja lentää pienen pilven päällä. Hommassa ei ole muuta kuin yksi nappi jolla mätkitään. Lyönnissä on reilu viive ja osumantunnistus tuntuu satunnaiselta. Joskus mukaan liittyy joku apureista, miten ja miksi vain joskus jäi mysteeriksi. Taistelut eivät ole onneksi vaikeita.

Audiovisuaalinen puoli on vaatimaton, mutta ajaa asiansa kartan ulkonäköä lukuunottamatta. Alueet ovat aivan liian samanlaisia, ruskeita aavikoita. Saattaa olla kirjan kuvauksen mukaista Kobin autiomaata, mutta olinpaikan hahmottamisesta se tekee vaikeaa. Biisejä on kaksi luuppia, kartalle ja taisteluihin.



Lopuksi sanottakoon, että tapasin Porsaan ja Kappan, mutta länteen ei löydetty. 




Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan! 


-jarmo  




Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...