Skip to main content

Vaaksan Mittainen Rautainen Linnoitus

 Moi,

Otsikko viittaa sarjan tunnarissa kuullun laulun sanoihin “Kurogane no Shiro” eli tällä kertaa avataan loota, josta löytyy Bandain Tamashii Nations-brändin Soul of Chogokin 50th anniversary Mazinger Z.

Mazinger on tavattu blogissa pari kertaa aiemminkin, mutta silloin kyseessä oli Great Mazinger, eli alkuperäisen seuraaja ja viime viikolla vuorossa oli toinen Go Nagain robotti, Grendizer. Mazinger Z vuodelta 1972 on kuitenkin se alkuperäinen superrobotti, joka monien mielestä toimi ensimmäisenä suorana innoittajana ohjattaville roboteille animessa ja mangassa, eli mechoille. Ainakin Hideaki Anno tunnustaa Mazinger Z:n yhdeksi merkittävimmistä syistä Evangelionin synnylle. Myös tämä 90-luvulta saakka valmistettu sarja, Soul of Chogokin viittaa Mazingeriin, sillä robotti on valmistettu Super Komposiitti Z:sta (Chogokin Z) ja sarjan ensimmäinen figuuri silloin aikoinaan oli nimenomaan Mazinger Z. 

Go Nagain tunnetuin luomus Devilmanin ohella on myös kutakuinkin saman ikäinen, sillä Mangaka aloitti molempien sarjojen piirtämisen samana vuonna. Mazingerissa Professori Juzo Kabuto rakentaa salaa futuristisen robotin ja jättää sen pojanpojalleen Koji Kabutolle, jotta tämä voisi puolustaa maailmaa Dr Hellin (Mazingerin nimissä ei jätetä hahmojen motiiveja arvailujen varaan) mekaanisia hirviöitä vastaan. Koska kyseessä on 70-luvun sarja, niin Koji kohtaa useita Dr Hellin kätyreitä ja Mazinger osoittautuu voittamattomaksi kerta toisensa jälkeen. Kunnes ei osoittaudukaan ja sarjan loppu saa odottamattoman käänteen. Go Nagain sarjat ovat usein varhaisia esimerkkejä odotusten kääntämisestä päälaelleen. Mazinger Z ei ole enää nykyään samalla tavalla mainstream tunnettu kuin vaikkapa Gundam, mutta sillä on edelleen kulttimaine ja sarjaan viitataan vielä tänäkin päivänä lukemattomissa animeissa ja mangoissa, samalla tapaa kuin vaikkapa Ultramaniin. 

Katsotaan sitten tarkemmin, mitä tuli ostettua. Laatikko on melko kompakti ollakseen SoC-sarjan figuuri, mikä viittaa siihen, että tilpehööriä on sisällä hieman vähemmän kuin vaikkapa parin vuoden takaisen Tamashii Nations Tokyo Great Mazingerin lootassa. Mukana on kuitenkin kaikki välttämätön, eli pari vaihtokäsiä, raketit ja Jet Scrander-siivet. Tämä, uusin versio on suunniteltu kokonaan uusiksi verrattuna aiempiin Mazingerin versioihin, jotka ovat pikemminkin iteraatioita edellisistä. Mukana on tällä kertaa “pull out” -nivelet olkapäissä, vyötärössä, nivusissa ja nilkoissa. Tämä meinaa sitä, että sen lisäksi, että ne liikkuvat, niin niitä voi vetää hieman ulospäin, joka tuo lisää tilaa liikeradalle. Tämä mahdollistaa sen, että sarjan perinteinen metallista valettu kroppa ja sisään piilotetut jousilla toimivat toiminnot, kuten oikeasti ammuttava Rocket Punch voidaan säilyttää ja samalla saadaan yhtä hyvä liikkuvuus kuin tavallisella muovisella action figuurilla. Toimintojen nappulat ja luukut ovat myös piilotettu entistä huomaamattomammiksi. Etenkin käsien takapuolella olevat Rocket Punchin laukaisunapit on saatu näyttämään luonnolliselta osalta käsiä oikein mainiosti.

Hover Pilder, eli lentokone, jolla Koji ohjaa Mazingeria on niin ikään suunniteltu uusiksi. Tällä kertaa siinä on taittuvat siivet, joten mukaan ei tarvitse kahta osaa, joista toinen mahtuu päähän ja toinen on siivet lentoasennossa. Ohjaamosta voi myös nähdä Kojin läpinäkyvän pleksin läpi. 

Mazingerin ulkonäköä ja mittasuhteita on muokattu hieman terävämmiksi ja tarkasti muistuttamaan varhaista versiota hahmosta, joka muuttui hieman sarjan edetessä. Tämä johtui enimmäkseen siitä, että 70-luvulla ei oltu niin tarkkoja, vaan malli muuttui animaatiossa hieman piirtäjänsä mukaan ja Mazinger Z:aa tehtiin yli 90 jaksoa. Maalaus on erinomaista ja metallinen, kiiltävä pinta, yhdessä painon kanssa luo laadukkaan tuntuman. Tämä tuntuu kädessä enemmän soittimelta tai taide-esineeltä kuin lelulta.

Soul of Chogokin Mazinger Z on paras Mazinger jonka olen nähnyt ja tilpehöörin pienempää määrää kompensoidaan enemmän kuin tarpeeksi parantuneella liikkuvuudella. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-jarmo 


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Kohtalokkaat Mutantit

 Moi, Marvel-maaliskuu päättyy tänä viikonloppuna ja se tapahtuu melko erikoisen pelin parissa. Vuorossa on Vuoden 2011 X-Men Destiny Xbox 360:lle (pelistä julkaistiin myös PS3, Wii ja DS-versiot). Pelin on kehittänyt Silicon Knights ja julkaissut Activision. X-Men Destiny on erikoinen tapaus siinä mielessä, että pelin kehitykseen ja julkaisuun liittyy aikamoista dramatiikkaa: Silicon Knightsin pomolla, Denis Dyackilla oli tapana rahoittaa studionsa pelejä siten, että hän käytti isojen julkaisijoiden projekteihin myönnettyjä resursseja kehittämään siinä sivussa ohessa muita, studion omia julkaisuja. Pelin maksanut taho siis ei saanut mitä oli luvattu, ainakaan siinä kapasiteetissa, mitä peliä kehittävän studion taholta oli annettu ymmärtää. Joku voisi ajatella, että sehän on vähintään sopimusrikkomus, ehkä jopa petos. Kyllä vain, X-Men -lisenssinhaltija tuohon aikaan, Activision, pääsi ilmeisesti asiasta kärryille ja päätti että pelin julkaisua ei siirretä, oli se peli sitten missä...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...