Skip to main content

Historian Siipien Havinaa

Moi,

Jatkakaamme Famicomin parissa, tällä kertaa tosin pelinä on melko epätavallinen tapaus: Tutustumme Namcon 1988 julkaisemaan konsoli/lautapeliyhdistelmään Genpei Touma Den. Jep, luvassa hieman erikoisempi tapaus. Huomiona, pelin muut versiot ovat muuten tyystin eri genren pelejä, ne ovat toiminta/tasoloikkia.



Tämä peli perustuu historialliseen tapahtumaan, eli nimessäkin esiintyvään Genpei-sotaan about 1100-luvun lopulla ja päähenkilö on kostavana henkenä takaisin maan päälle tuotu historiallinen samurai, Taira Kiyomori. Yleensä peleissä nämä Taira/Heike-klaanin jannut on aina pahiksina ja Minamoto/Genji-klaanin tyypit sankareina. Asiaan varmasti vaikuttaa, että Genji voitti sodan ja Minamoto Yoritomo perusti Japanin ensimmäisen Shogunaatin, eli sotilashallinnon. Siihen saakka pomot olivat aina Kioton virkamiehiä. Tämä tappelu siis vähän suoraviivaistaen vakiinnutti systeemin, jossa keisari on vaan keulakuva ja samurait oikeita vallankäyttäjiä päälle 700 vuoden ajaksi. Jos asiaan haluaa tutustua syvemmin, niin kannattaa ottaa lukuun Heike Monogatari, jossa selostetaan tapahtumat juurta jaksaen. Kannattaa ehkä muutenkin, jos historiallinen kirjallisuus kiinnostaa.




Niin, sitten peliin. Keisari kutsuu Taira Kiyomorin takaisin manan majoilta kostamaan ja sitten lähdetään lautapeliseikkailulle. Jannu tosin näyttää enemmän X Japanin jäseneltä tai uudelta KISSin heebolta. Tämä siis myytiin ihan boksissa pelilaudan, nappuloiden ja muiden tilpehöörien kanssa Famicom-kasetin kera. Pelissä on myös soolo-mode, jossa nappuloita ei tarvita, koska tietokone hoitaa kaiken pelaajan puolesta. Soolomodea siis pelasin, koska noita kaikkia härpäkkeitä ei meikäläiseltä löydy. 



Genpei muistuttaa itseasiassa todella paljon varhaista jrpg:tä: Ylävinkkelin kartta, jossa edetään eri paikkoihin, pyhättöihin, linnoihin jne. Taistelu hoituu samasta vinkkelistä kuin vaikka ekoissa Dragon Questeissa ja nopanheitot eivät näy, vaan Famicom hoitaa ne pelaajan puolesta. Kiyomorin ominaisuuksia nostetaan sekä kokemuspisteilä, että löytämällä esineitä. Esineistä puheenollen, taivoitteena on seikkailla ympäri Japania ja löytää kolme aarretta, jotka jumalat lahjoittivat ihmisille. Nämä ovat vielä tänäkin päivänä Shinto-uskonnon pyhiä esineitä ja papit Kiotossa ja Narassa ainakin puheidensa mukaan säilyttävät näitä turvassa pyhätöissään.

- Kusanagi no Tsurugi (Ruohonleikkaaja) miekka jonka Susano-o, ukkosenjumala leikkasi Orochi-lohikäärmeen hännästä. Tästä tarinasta on mainio Usagi Yojimbo-sarjis. Kannattaa lukea!
- Yata no Kagami on peili, jonka kami Ishikori-dome no Mikoto lahjoitti keisarien suvulle.
- Yasakani no Magatama on ilmeisesti jade-koru, joka kuvastaa hyveellisyyttä.

Vielä nykyäänkin näitä esineitä käytetään uuden keisarin kruunajaisissa. Esineiden aitoutta tai edes olemassaoloa ei tosin voi enää varmistaa, koska vain muutama Shintopappien isoimmista kihoista pääsee käsittelmään edes laatikoita, joissa näiden aarteiden pitäisi olla. Silti, jännä juttu ja ainutlaatuista nykyaikana: Maailman vanhin periytyvä monarkia, maailman ainoa keisari ja valtionuskonto, joka edelleen pitää keisaria Amaterasun suorana jälkeläisenä ja säilyttää Japanin jumalien ihmisille lahjoittamia esineitä. Vatikaani jää kakkoseksi.



Peli vaatii aika reippaasti ainakin kanojen tuntemusta, minkään sortin käännöksiä ei ole. Kaikki on tosin melko helposti ymmärrettävää paljon rooli- ja lautapelejä pelanneille, joten täyttä japanin kielen osaamista ei tarvitse. Paikoitellen tuntui, että sääntökirja tai vihollisten kuvaukset olisi ollut paikallaan, jossain vaiheessa nimittäin vastus koveni reippaasti ja yllättäen. Ilmeisesti homman voisi hoitaa grindaamalla statseja, mutta mukana on myös aikaraja, joten ihan mahdottomuuksia ei kannata hinkata paikoillaan. Peli generoi kartalle vihollisia kampittamaan pelaajaa, pelaaja pyrkii suorittamaan etsinnät ja parantamaan hahmonsa kykyjä ja lopuksi päihittämään Yoritomon. Aivan loppuun asti en päässyt, sen verran yritys/erehdys-tyylillä piti pelata, mutta silti kokemus oli yllättäen positiivinen. Grafiikka ja äänet ovat hyvää Famicom-rpg:n tasoa ja muutenkin homma pyörii sulavasti. Karttanäkymä toimii lähes täsmälleen kuin Zelda 2 ja taistelut kuin Dragon Quest.




Mitähän tästä sanoisi lopuksi? Genpei Touma Den vaatii ehdottomasti melkoista innostusta aihepiiriin, mutta vastapainona luvassa on jossain määrin uniikilta tuntuva pelikokemus, joka on jännä yhdistelmä lautapeliä ja perinteistä jrpg:tä. Tiedät  kyllä jos innostuit, muiden kannattaa pysyä loitolla.

Siinä oli vaihteeksi Famicomin tarjontaa erikoisemmasta päästä. Kiitoksia lukijoille, palataan taas pian asiaan!

-malone



Comments

Juho said…
Olipas jännä. Onko lauta- ja videopelien määrä siis toimia myös erillään itsenäisinä peleinä? Kiintoisaa, mitä kaikkea siellä Japanissa on ehditty julkaista vuosien saatossa. Kiitokset blogista taas!
Malone said…
Oijoi, taas ihan oikea kommentti, ne on aina herkkua! Mun käsityksen mukaan joo, eli tuo lautapeli ois niinkun 2-4 pelaajan systeemi ja Famicomin 1-2 (jolloin ohjain 2 on "pahiksen" joka valkkaa niitä hirviöitä). Mutta pelikasetti on pääosin soolomodea varten.

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...