Skip to main content

Chibisaurus

Moi,

Syyskuun ensimmäisenä pelinä on luvassa jälleen Famicomia. Vuorossa Namcom 1990 julkaisema Wagan Land 2. Peli on Tasoloikka, jossa pini mekaaninen dinosaurus päihittää Dr. Devilin maailmanvalloitusaikeet. Wagan Land on melko pitkäikäinen Namcom sarja, vaikka yhtään peliä ei ole päätynyt lokalisoituna tänne päin (myöhemmin selviää, miksi). Sarjan viimeisin osa tuli DS:lle. 




Ensimmäisenä silmään pistää Ulkoasu, joka muistuttaa ainakin meikäläisen silmään vahvasti Hudsonin Adventure Islandia. Jokin hahmoissa, väreissä ja muodoissa on hyvin saman tyyppistä. Alkudemossa paljastuu muuten hämmentävä yksityiskohta Herra Waganista: Se voi lentää kuin helikopteri ruuvaamalla päätään ympäri kun propellia. O.o Itse kasetti on muuten kanssa jännä: Ulkomuoto ei ole standardi Famicomin peli, vaan tuollainen isompi. Arvostan näitä pieniä erikoisuuksia, joita vakio länsi-NESillä ei näe.



Meno on muuten hyvin standardia tasoloikkaa: A hyppää, B hyökkää. Hyökkäyksenä on huuto, josta kirjaimellisesti lentää tekstiä vihulaisia päin. Möykkää voi boostata bonusesineillä kolme pykälää isommaksi, neljännellä saa Marion “tähti” -tyylisen haavoittumattomuuden hetkeksi aikaa. Äänihyökkäys tosin ei tapa vihollisia, vaan jähmettää ne hetkeksi paikoilleen, jolloin niitä voi käyttää astinlautoina. Kontrollit ovat artkat ja mukavan responsiiviset, siltä osin ollaan ihan A-ryhmässä. Kentät ovat suht lyhyitä ja niissä liikutaan Mario 3:n tyylisellä maailmankartalla. 



Jokaisen kentän lopussa on pomo ja tässä vaiheessa pelin erikoisuus astuu kuvaan: Pomot eivät ole niinkään tappeluita, vaan minipelejä. Tarjolla on numeroiden löytämistä järjestyksessä, muistipeliä kuvilla, kivi/paperi/saksia ja japanilaisten oma “shiritori” -sanapeli, jossa pitää jatkaa edellistä sanaa valitsemalla esineen kuva, joka alkaa kahdella samalla kirjaimella kun edellinen päättyy.  Tässä tuleekin se tenkkapoo, tätä peliä ei voi kääntää sellaisenaan ja peli myöskin vaatii Japanin kielen tuntemusta ainakin kohtuullisella tasolla, tai meno tyssää. Meikäläisen skillseillä oli ainakin vaikeuksia. Vaikka osaisin lukea mitä siinä screenillä sanotaan, niin en välttämättä tiedä, mikä se seuraava on: säilykepurkki, norsu, jakkara tai suihkun se suihkutusosa eivät kuulu ihan ensimmäisiin ja tärkeimpiin opittaviin sanoihin. Ekan shiritorin pääsin vielä, mutta meno tyssäsi toiseen, vaikeampaan, jossa on vähemmän aikaa. Olin oletettavasti parin kentän päässä lopusta. Näin ollen voin sanoa, että ellet osaa japania, niin jätä suosiolla pelaamatta tai etsi joku fanikäännös, jos sellaista sattuu olemaan. Muuten peli on aika helppo ja suunnattu selvästi vähän nuorempien makuun.



Grafiikat, äänet ja musat ovat oikein mukavat, kuten voi olettaa myöhäisemmiltä Famicomin peleiltä.

Wagan Land on oikein mainio tasoloikka, tai olisi, ellei kielitaito olisi välttämätön. Tämä seikka kampittaa kaikki muut, paitsi natiivit ja hyvin pienen osan muista pelaajista, joten en voi suositella kuin suurella varauksella.

Siiinä kaikki tällä kertaa ja kiitoksia kaikille lukijoille, palaan pian asiaan!

-malone

Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...