Skip to main content

Zaku Zammakko

Moi,

Unboksataan välillä figuja, edellisestä on jo aikaa ainakin parisen kuukautta ja unboksaus on aina kivaa.

Mitä lootasta löytyy tällä kertaa? No, yksi suosikkiaiheistani, eli jättiläisrobotti. Bandain Tamashii Nationsin, eli tuon hieman laadukkaampia ja hinnakkaampia figuja valmistavan osaston Robot Spirits MS-06 Zaku II ANIME version. Vieläpä 2500 ensimmäisen kappaleen rajatun painoksen spesiaalilootassa. Ei tässä muuta eroa ole tavalliseen vastaavaan kun tuo kansitaide, joka on kuvakollaasi alkuperäisen sarjan hahmoista. Mikäs se tämä sitten on? Nokkelimmat huomasivat tahi tunnistivat jo varmasti, mutta kyseessä on siis Gundam-sarjan mobile suit, tarkemmin Zeonin armeijan varmasti tunnetuin vempele.



Zaku on mallin tunnettavuudeltaan varmasti kärkipäässä, heti alkuperäisen RX-78:n perässä, itseasiassa alkuperäisessä 1979 Mobile Suit Gundamissa näkyi justiinsa näitä Zakuja ennen itse Gundamia. Siinä missä Gundam oli superkehittynyt prototyyppi, niin Zakut oli suunniteltu perussolttujen asemaan, koska kaikki sankarit tarvitsevat konnia. Erona oli myös ulkonäkö: Gundam on välittömästi tunnistettava Japanilaiseksi Mechaksi, Zakut näyttävät enemmän siltä, miltä armeijan ison robotin luulisi näyttävän, jos sellainen olisi mahdollista rakentaa. Tähän liittyy jännä juttu: aikoinaan kun ensimmäiset pienoismallit Zakusta tulivat myyntiin, niin pienoismalliharrastajat alkoivat rakentaa Zakuja ja käyttää niitä yhdessä normaalien 1/144 armeijamallien kanssa dioraamojen tekoon koska ne sopivat hyvin yhteen. Alkuperäinen hahmosuunnittelija otti Zakun nimenkin toisen inspiraation armeijasta, koska japanilaisten mielestä marssivien sotilaiden ääniefekti on “zaku, zaku” eikä vaikka “tramp, tramp” niinkuin meillä. Toinen merkitys oli huonompilaatuisista kaloista, jotka eivät kelpaa hyviin sushirafloihin käytetty nimitys. Näitä oli siis tarkoitus posautella taivaan tuuliin jatkuvalla syötöllä, minkä Gundam myös tekee. Toki, esim sarjan pääpahis Char Aznable käytti myös Zakuja, mutta vain punaiseksi maalattuna, joten laatu oli myös kuskista kiinni.



Kuitenkin, sarjan maailmassa Zaku II oli nimenomaan Gundamin ilmaantumiseen saakka ylivoimainen vehje verrattuna mihinkään Federaation vekottimiin ja suurin syy siihen, miten resursseiltaan paljon pienenpi kapinoiva Zeon ylipäänsä onnistui laittamaan Federaation ison armeijan niin ahtaalle. Ensimmäistä kertaa, kun Zeon käytti suuremmassa mittakaavassa Zakuja, minkään sortin toimiviin mobile suittehin varautumatonta Federaation laivastoa vastaan, se menetti kymmeniä aluksia ja koko puljun Amiraali ja armeijan isoin pamppu kaapattiin vangiksi.



Siirrytään kuitenkin luento-osuudesta itse asiaan: Mukavan tyylikkäästä lootasta löytyy parinteinen vuovihärpäke mihin nämä pakataan ja siellä töröttää itse Zaku, vaihtohattu, jolla mokusta tehdään upseeri, 120mm pikakivääri, joka muuten muistuttaa meikäläisille talvisodasta erittäin tuttua Neukkuvalmisteista “Emmaa”. Lisäksi Heat Hawk-kirves sekä toiminnassa että säilytysmuodossa, vaihtokäsiä ja tellinki niille käsille, jos sattuu olemaan hyvä hukkaamaan pieniä esineitä. Zaku on kauttaaltaan oliivin ja metsänvihreän värinen, osa on maalattua, osa valmiiksi väriin valettua. Zeonin mechoille tyypillinen mono-eye kääntyy puolelta toiselle, joten Zaku voi mulkoilla katseen suuntaan. 



Tuntuma on jämäkkä ja tarkka, mutta samalla yllättävän kevyt. Nivelet ovat suurelta osin palloniveliä tai tuplasaranoita. Liikkuvuun on hyvä ja mallin aiheuttamia rajoitteita kierretään kätevillä suunnitteluratkaisuilla, kute esim. Jalkaterä, johon saadaan muuten kookkaaseen saappaaseen yksi nivel ja liikkuvuutta lisää siten, että jalkaterän nivel liikkuu kahteen suuntaan: Sen voi ensin vetää ikäänkuin “irti” liitoksestaan, jolloin se liikkuu about millin eteenpäin, jolloin sitten sitä voi kääntää kärjestä vaikka kävelyasentoa varten. Tällaisista pikkujutuista justiinsa pidän erityisen paljon. Myös kaapelit tai "letkut" on mietitty siten, etteivät ne haittaa: kaikki ovat elastisia ja liitetty siten, että ne liikkuvat molemmista päistä hahlossa, jolloin ne eivät jää liian lyhyiksi tai murru rasituksesta.

Kuvissa näkyy pieniä koloja tai “portteja” joissain kohdin. Nämä ovat sekä aseiden sälytyspaikkoja, että paikkoja kokonaan uusille härveleille. Zakuun on saatavilla erillisiä asesettejä, joita voi liittää jo olemassaolevaan figuun. Kaikki näyttää muutenkin ainakin meikäläisen silmään tarkasti siltä, miltä pitääkin. 



Joku voisi olla sitä mieltä (minä mahdollisesti mukaanlukien) että tämä figu hyötyisi aidon intin ajoneuvojen tyylisistä yksikkö-, sun muista merkinnöistä. Tästä on julkaistu versio, jossa nuo merkinnät on maalattu, mutta se maksaa tuplaten, joten unohdin asian. Onneksi rakennussarjojen 1/144 kokoluokan Zeonin siirtokuvat maksavat pari euroa, joten saatan ottaa ja askarrella itse vielä joskus.



Kokonaisuutena Zaku on laadukas ja hintaluokassaan paras figu tästä hahmosta, jota ei tarvitse koota itse. En keksi mitään isompia jupinoita, paitsi ehkä aseistusta olisi saanut pakata lootaan enemmän.

Siinä oli kaikki tällä kertaa, palaan taas pian asiaan!

-malone

Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...