Skip to main content

Castlevanian verenperintöä

Moi,

Tällä kertaa vuorossa on perinteikkään Konamin pelisarjan hengenheimolainen, joka tuli mahdolliseksi vieläpä ikään kuin sattumalta. Inti Createsin vuoden 2018 tasoloikka Castlev.. äh, eikun Bloodstained: Curse of the Moon. Kyseessä on Castlevaniaveteraanin Koji Igarashin kickstarterprojektin oheistuote, tämä ei nimittäin ollut edes se varsinainen Kickstarter, vaan pelkkä stretch-goal, jos rahat sattuvat riittämään. Varsinainen peli, Bloodstained: Ritual of the Night on PS1:n Symphony of the Nightin hengellinen jatko-osa, eli siis kansankielellä Igavania. Tämä Curse of the Moon on NESin Castlevanioiden tyylinen lineaarisempi tasoloikka, joka toimii samalla prequel-tarinana.


 Tarinassa kirottu demoneja metsästävä miekkamies Zangetsu loikkii ja sivaltaa läpi kohdeksan kentän, tavaten matkan varrella liittolaisia, joilla on kaikilla ominaiset erikoiskykynsä. Toisin kuin NESillä, hahmoa voi ja pitää tässä vaihtaa lennosta ja kaikilla on oma elämäpalkkinsa.

- Miriam, jolla on aseena ruoska, eli ulottuvuutta sekä kyky liukua kuin Mega Man, kolmosesta alkaen. Miriam myös hyppää korkeammalle kuin muut.
- Alfred on alkemisti ja velho, joka on muuten heikko, mutta Alfredin erikoiskykynä olevat loitsut ovat todella tehokkaita
- Gebel on puolivampyyri, joka voi muuttua lepakoksi ja lentää



Castlevanioista hyvin perillä olevat huomaavat jo varmasti tässä kohtaa yhtymäkohtia NESin Castlevania kolmoseen. Voisin sanoa, että tämä on käytännössä täysin yksi yhteen tehty moderni näkemys CV 3.n kanssa, samalla lailla kun Mega man 9 & 10. Kyseessä on sama firma, joten siltäkin osin yhtäläisyyksiä löytyy. Toki tässä jo joitain moderneja juttuja, joita NESillä ei olisi voinut toteuttaa, mutta estetiikka on vahvasti 8-bit retroa hyvällä maulla toteutettuna.



Perinteistä kaavaa hämmennetään hieman kentistä löytyvillä pysyvillä bonuksilla: Sydämet pidentävät health-palkkia, ruukut antavat lisää magiapisteitä erikoiskykyjen käyttöön, mukana on myös ainakin haarniska, joka pienen tää vauriota, sekä rautahansikas, joka nostaa vauriota. Nuo löysin ekalla pelikerralla. Nimeomaan ekalla, sillä peli on NES-tyyliin lyhyehkö, minulla meni CV-veteraanina kolmisen tuntia koko hommaan alusta loppuun, veteran vaikeustasolla, eli knockback aktivoituna ja rajoitetuilla lisäelämillä. Myös beginner löytyy, mutta ei Castlevaniaa kuulu pelata ilman rotkoihin pudottavaa knockbäkkiä. Kentissä on runsaasti haarautuvia reittejä, joihin usein tarvitsee jonkun hahmon erkoiskykyä, joten kaikkiiin paikkoihin ei edes pääse ekalla pelikerralla. Muutenkin Vaihtoehtoisia loppuratkaisuja on useampi, sillä kamuja ei ole pakko ottaa mukaan ja ne voi jopa kylmästi tappaa tavattaessa. Loppuja on kuulemma kuusi erilaista.



Ulkoasu on mainio, jos pitää pikseligrafiikasta. Kaikki on näyttävää ja hyvällä maulla toteutettua gootikauhuhommaa, musiikki hyvää, vaan ei aivan Castlevanian parhaimpien biisien tasoa. Sanoisin, että Messengerin kanssa viime aikojen parasta 8-bit imitaatiota, mitä on tullut nähtyä.



Bloodstained: Curse of the Moon on perinteisestä tasoloikka-Castlevaniasta pitävälle pakollinen hankinta. Tämä jatkaa NESin sarjan kunniakasta perinnettä tyylillä. Minä pidän nimenomaan näistä, en niinkään lämpene Igavanioiden edestakaisin haahuilulle, vaikka SotN ja pari DS:n peliä on tullutkin pelattua ja ihan hyviä nekin ovat. Sitä uutta Igavania-Bloodstainedia en kuitenkaan ole vielä hankkinut.


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille ja palaan taas pian asiaan, ellei lämpöhalvaus vie mennessään! 

-malone



Comments

Juho said…
Kiva teksti! Kuvat tekivät oikeutta pelille tässä blogauksessa erityisesti, kyl tuo 8bittistä jäljittelevä tyyli vaan on muikean näköistä. Itellä metroidvaniat jääneet vähemmälle vaikka periaatteessa kiintoisa genre oliskin. Vähän aattelinkin kun tästä prequelista kuulin aikanaan, että tää kuulostaa ihan sellaselta sun jutulta :D
Malone said…
Joo, aika miellyttävä tapaus. Kiva todeta, että tämmösiä vielä tehdään ihan alkuperäisten maistereiden toimesta, eikä pelkkinä faniprojekteina nyrkkipajoissa.

Popular posts from this blog

Lucasin Hengessä

 Hei, Tällä viikolla tutustuin lisää Capcom Fighting Collection 2:n valikoimaan. Pelinä on Plasma Sword, tai vaihtoehtoisesti Star Gladiators 2. Peli on alunperin vuodelta 1998, mutta Dreamcastin kotikonsoliversio julkaistiin vuotta myöhemmin. Kolikkopeliversio nähdään siis pelihallien ulkopuolella ensimmäistä kertaa tämän kokoelman myötä.  Plasma Sword jatkaa Capcomin vähemmän tunnettujen 3D-pelien sarjaa selvästi Star Wars-vaikutteisella asetelmalla, missä monen sorttiset avaruustaistelijat kohtaavat perinteisessä 1 vs 1 taistelussa. Pelin pahis on sonnustautunut mustaan, samurain haarniskaa muistuttavaan kostyymiin, joten mielleyhtymä on selvä. Mukana on myös melkoisesti Wookieta muistuttava karvaturri. Hahmoja on melko runsas määrä, mutta valikoima ei ole ihan niin monipuolinen kuin voisi luulla, koska suurin osa hahmoista muistuttaa suuresti jotain toista taistelijaa. Kaikista on siis vähän niinkuin “hyvis” ja “pahis” versiot hieman eri ulkonäöllä.  Capcom käyttää tä...

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Lisää Capcomia

 Hei, Tällä kertaa blogit jatkuvat jälleen Capcomin taistelupelien merkeissä, nimittäin Toukokuussa julkaistiin lisää klassikkopelejä uudessa paketissa. Capcom Fighting Collection 2 sisältää 8 peliä vuosituhannen vaihteen tienoilta, vuosilta 1998-2004. Tällä kertaa mukana on myös Capcomille vähemmän tyypillisiä 3D-taisteluita, joista muutama on varsin harvinaista herkkua. Nyt keskitytään yhteen näistä vähemmän tunnetuista, mutta sitäkin mielenkiintoisimmista peleistä, nimeltään Project Justice, tai Moero! Justice Gakuen, vuodelta 2000. Peli on Rival Schools -nimisen mätkinnän toinen osa. Kuten nimestä voi päätellä, peli on animetyylisen lukion ympärille rakennettu asetelma, jossa koulujen varsin värikkäät oppilaat ja opettajat osallistuvat 3 vs 3 mätkintöhin rehtoria myöten. Tuttujen tyylien, kuten Karaten ja Judon lisäksi tehokkaaksi taistelijaksi oppii pelaamalla mm. baseballia, lentopalloa ja viulun soitolla. Tai sitten vain olemalla liikunnan opettaja. Hahmojen design on lennok...