Skip to main content

Yhä ylös yrittää

Keskikesän blogissa tutustumme Famicom-peliin, joka ei, kuten niin monet muutkin tässä blogissa esiintyneet, löytänyt tietään meidän kotoisalle NESille. Vuorossa on Namcon vuonna  1988 julkaistu The Quest of Ki. Tämä on kolmas peli ns. “Babylonian tower” -sarjassa ja prequel pelille nimeltä Tower of Druaga. Tässä pelissä papitar Ki yrittää löytää Ishtar-jumalattaren taikasauvan Druaga-demonin tornista. Luvassa on 60 kerrosta kiivettävää.


Quest of Ki on omaperäinen tasoloikka, paremman termin puutteessa, jossa tornin jokaisesta kerroksesta pitää löytää avain, joka avaa oven seuraavaan kerrokseen aikarajan puitteissa. Se, mikä tekee tästä mielenkiintoisen on hyvin omaperäinen tapa ohjata hahmoa: Ki leijuu ylöspäin niin pitkään kuin pelaaja pitää ohjaimen A-nappia pohjassa. Kun päästää irti, alkaa hahmo vajota hitaasti alaspäin. B-nappi on juoksu/kiihdytys, kuten Mariossa. Tässä pelissä on siis ikäänkuin kuun painovoima, tai itseasiassa varmaan vielä heikompi, sillä nousta voi vaikka lattiasta kattoon. Jujuna on kuitenkin fysiikka, eli hahmolla on momentti eikä se pysähdy tai käänny välittömästi, joten pelaajan on osattava ennakoida ja arvioida lentoratoja tarkasti. Lisänä Ki on herkkä törmäyksille, pienikin nupin kolaus kattoon meinaa, että alas tullaan siinä paikassa, pystymättä ohjaamaan hahmoa Kin pidellessä päätään. Saman aiheuttaa hipaisua kovempi osuma seiniin. 


Tässä on siis myös vahvasti vanhan ajan PC:n shareware-luolalentelyiden tuntua. Kaikki viholliset ja vaarat tappavat yhdellä osumalla, joten mukana on myös vahvaa nykyajan indieloikkien, kuten Meat Boyn makua. Tämä vielä korostuu, koska continueja on loputtomasti ja kentät kestävät yleensä parista kymmenestä sekunnista pariin minuuttiin. Yritys/erehdys on mukana vahvasti, kuten näissä “kerrasta vainaa” nykypeleissä.



60 kerroksen jälkeen tapahtuu juonitwisti ja 40 bonuskerrosta aukeaa. Vaikeustasoa rukataan myös aika paljon ylöspäin. Itse pelasin yhdessä illassa tason 80 tienoolle ja olisi mennyt pidemmällekin, joten mitenkään mahdoton tämä ei ole. Vaikeutta on, mutta se on pääosin reilua ja mukana on nerokas helpotus: Kolme elämää per kerros ja jokainen vihollinen johon osuu katoaa seuraavien yritysten ajaksi, kunnes continue resetoi tilanteen. Tässä siis on mahdolisuus poistaa pari hankalssa kohdassa olevaa vihua, ja sitten mennä kolmannella läpi. Tällainen mekaniikka antaa hieman siimaa pelaajalle, eikä aiheuta niin paljon turhauttavaa junnaamista, jos joku tietty kohta ei meinaa mennä. Piikkeihin ja sen sellaisiin tämä ei tietysti auta. Kentissä on myös arkkuja, joista saa bonusesineitä, kuten siiven, jolla voi lentää, tai pikemminkin ponnistaa uudelleen ilmassa, suojakilpi, joka kestää yhden osuman ja sen sellaista apuvälinettä. Jotkut vaan saattavat olla hankalassa paikassa tai pitkän matkan päässä, joten toisinaan esineisiin liittyy riski.



Ulkoasu on kunnossa. Pelihahmo on mukavan sympaattinen ja vihollilsissa reippaasti vaihtelua. Pari Namcom klassista vihulaista tekevät cameot: Pac-Manin pinkki haamu ja Dig-Dugin perus punainen pallero, jolla on sukelluslasit. Taustat ovat aina samat punaharmaat ja biisejä on vain yksi, joten sillä osastolla olisi voinut hieman petrata. 



Quest of Ki on kuitenkin positiivinen yllätys, tämä todella veti mukaansa eleganteilla kontrolleillaan ja juuri sopivalla vaikeudella. Aivan Famicomin parhammistoa ja lähes mahdoton päästää käsistään, sillä vahva “yksi vielä” -tunne on mukana. Se on hyvän pelin merkki. Suosittelen kokeilemaan, koska tämä saattaa jakaa mielipiteitä, mutta uskallan luvata, että jos moderni indieloikka maistuu, niin silloin maistuu tämäkin.

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille ja palaan taas pian asiaan!

-malone 



Comments

Popular posts from this blog

Lucasin Hengessä

 Hei, Tällä viikolla tutustuin lisää Capcom Fighting Collection 2:n valikoimaan. Pelinä on Plasma Sword, tai vaihtoehtoisesti Star Gladiators 2. Peli on alunperin vuodelta 1998, mutta Dreamcastin kotikonsoliversio julkaistiin vuotta myöhemmin. Kolikkopeliversio nähdään siis pelihallien ulkopuolella ensimmäistä kertaa tämän kokoelman myötä.  Plasma Sword jatkaa Capcomin vähemmän tunnettujen 3D-pelien sarjaa selvästi Star Wars-vaikutteisella asetelmalla, missä monen sorttiset avaruustaistelijat kohtaavat perinteisessä 1 vs 1 taistelussa. Pelin pahis on sonnustautunut mustaan, samurain haarniskaa muistuttavaan kostyymiin, joten mielleyhtymä on selvä. Mukana on myös melkoisesti Wookieta muistuttava karvaturri. Hahmoja on melko runsas määrä, mutta valikoima ei ole ihan niin monipuolinen kuin voisi luulla, koska suurin osa hahmoista muistuttaa suuresti jotain toista taistelijaa. Kaikista on siis vähän niinkuin “hyvis” ja “pahis” versiot hieman eri ulkonäöllä.  Capcom käyttää tä...

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Lisää Capcomia

 Hei, Tällä kertaa blogit jatkuvat jälleen Capcomin taistelupelien merkeissä, nimittäin Toukokuussa julkaistiin lisää klassikkopelejä uudessa paketissa. Capcom Fighting Collection 2 sisältää 8 peliä vuosituhannen vaihteen tienoilta, vuosilta 1998-2004. Tällä kertaa mukana on myös Capcomille vähemmän tyypillisiä 3D-taisteluita, joista muutama on varsin harvinaista herkkua. Nyt keskitytään yhteen näistä vähemmän tunnetuista, mutta sitäkin mielenkiintoisimmista peleistä, nimeltään Project Justice, tai Moero! Justice Gakuen, vuodelta 2000. Peli on Rival Schools -nimisen mätkinnän toinen osa. Kuten nimestä voi päätellä, peli on animetyylisen lukion ympärille rakennettu asetelma, jossa koulujen varsin värikkäät oppilaat ja opettajat osallistuvat 3 vs 3 mätkintöhin rehtoria myöten. Tuttujen tyylien, kuten Karaten ja Judon lisäksi tehokkaaksi taistelijaksi oppii pelaamalla mm. baseballia, lentopalloa ja viulun soitolla. Tai sitten vain olemalla liikunnan opettaja. Hahmojen design on lennok...