Skip to main content

Louhikärmestä mä metsästän

Moi,
Jatkakaamme Famicomin varhaisen tarjonnan parissa. Tällä kertaa vuorossa Namcon kolikkopelin konsolikäännös vuodelta 1985, Dragon Buster. Peli pyöri alunperin Pac-Landin piirisarjalla, joka mahdollisti sekä pysty- että vaakasuunnassa scrollaamisen. Sain selville sen verran, että peli oli aikoinaan menestys, portattiin myös MSX:lle ja Sharpille sekä lisäksi poiki jatko-osan. Fiini kultakasetti on päässyt vuosien saatossa vähän rähjääntymään.


Juoni on ajan hengen mukaisesti simppeli: SAnkari Clovis lähtee pelastamaan prinsessa Celiaa, siinäpä se. Marion tavoin joka maailman lopussa tönöttää prinsessa, mutta vain viimeinen on aito Celia. Muilta osin kuvailisin peliä enemmän Zelda 2:n kaltaiseksi. Sivulta päin kuvattu sankari loikkii ja miekkailee luolastoissa ja linnoissa, kerää taikaesineitä ja lopulta toivon mukaan kellistää joka maailman lopussa olevan bossin, joka on aina hiukan erityyppinen lohikäärme. Kenttä valitaan ylävinkkelistä kuvatulla maailmankartalla, mutta tässä ei hortoilla ympäriinsä Zeldan tavoin, vaan ainoastaan valitaan kenttä muutamasta haaraustuvasta vaihoehdosta. 



Pelattavuus on sanoisinko, melko omaperäinen. Ei välttämättä idealtaan, mutta tuntuma on hyvin omintakeinen, enkä osaa verrata tätä oikein mihinkään. Kontrollit ovat mallia A-nappi hyppää, B sutii miekalla. Tämä peli on myös kuulemma ensimmäinen, jossa oli tuplahyppy. Tämä peli saa myös palkinnon kaikkien aikojen hankalimmasta tuplahypyn toteutuksesta: teoriassa ei mitään ongelmaa, painat vaan A:ta ilmassa. Käytännössä A-nappia pitää painaa juuri täsmälleen ekan hypyn lakipisteessä tietyllä tavalla ja todella tarkalla ajoituksella. Pidän itseäni melko hyvänä näissä ajoitushommissa ja parhammillaankin tuplahyppy pelitti noin 60% yrityksistä, vähemmän jos/kun oli kiire ja viholliset ahdistavat. Tästä päästäänkin toiseen erikoiseen “ominaisuuteen”. Pelissä on hämmentävä stun lock, jossa vihollisten osuma aiheuttaa sen, että sankari pyllähtää ilmaan takavasemmalle pyörien. Tämä jatkuu niin kauan kun osumaa tulee, eli käytännössä vihollinen voi “pomputtaa” hahmoa ilmassa ties kuinka kauan. Tästä voi toipua kokemukseni mukaan nappeja ränkkäämällä, jolloin yleensä saa oman osuman sisään jossain välissä ja pääsee toipumaan. Taikaesineitä käytetään Castevanian tavoin, tällä kertaa vaan alas ja nappia. Dragon Buster on kuulemma myös ensimmäisiä pelejä, jossa oli näkyvä elämäpalkki. Pointsit siitä. 


Audiovisuaaliselta kantilta Dragon Buster on ikäisekseen näyttävä ja etenkin viholliset ovat paikoitellen suuria ja niitä on montaa eri tyyppiä. Etenkin bossilohikäärmeet ovat ihan oikeasti NES-mittapuulla hienoja. Pelihahmo itse on melko geneerinen ja miekallasutimisanimaatio on koominen. Musiikilta olisi kaivannut monipuolisuutta, vaikka ne pari biisiluuppia ihan kelvollisia ovatkin.


Vaikeustaso on karu, kuten kolikkopelikäännökseltä voi odottaa. Vaikeus tosin tulee kummalta tuntuvasta hypystä ja  jäätävästä stun lockista, eikä niinkään muista seikoista. Oikein missään vaiheessa ei tuntunut että pelihahmo tekisi asioita juuri niinkuin haluan vaan koko ajan sitä tuntui taistelevan kontrolleja tai sen puutetta vastaan. Pelissä on kuulemma kaksi kierrosta, niinkuin Mariossa tai Zeldassa. Eipä sillä, että kärsivällisyys olisi riittänyt ensimmäisen puoliväliä pidemmälle. Olisi ehkä riittänyt jos tässä olisi kunnon continue, eikä hämmentävää kirjojen keruuseen perustuvaa härdelliä.


Dragon Buster on Japanissa sellainen nostalginen kulttiklassikko, itse en oikein nähnyt tämän pelin hienoutta yllämainituista syistä. Ei nyt karmein räpellys, mitä eteen on tullut, sillä näen turhauttavien pelimekaniikkojen alla hyvän toimintaseikkailupelin, joka teki ensimmäisenä joitain nykyään vakioksi muodostuneita juttuja. Sääli että suurinta osaa niistä se ei tee hyvin. Malliesimerkki varhaisesta pelistä, jossa vielä kokeiltiin juttuja, eikä toimivaa mallia ollut tarjolla. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia kaikille lukijoille, palaan pian asiaan, itseasiassa jo huomenna Mechamaanantain merkeissä!

-malone


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...