Skip to main content

Mechamaanantai #2 Gundam pelätyn kung fun taitaa

Moi,
Mechamaanantain toinen osa on täällä, kuten sunnuntain blogissa uhkasin. Tällä kertaa on unboksausvuorossa postin tuoreeltaan tuoma Tamashii Nationsin, edellisen Akatsukin tapaan niin ikään Premium-Bandai verkkokaupan yksinoikeus Metal Robot Spirits Cao Cao Gundam. Minä sanon ihan vaan tuttavallisesti Kung Fu-Gundam.


Erikoisen nimen takaa löytyy hahmo, joka perustuu Kiinalaiseen Romance of three Kingdoms -kirjaan/näytelmään, jonka näytelmäkirjailija Luo Guanchong kynäili 1300-luvulla. Tapahtumat sijoittuvat yli tuhat vuotta aiemmin, noin 169-280 jkr. Kyseessä on semihistoriallinen draama kolmen kuningaskunnan valtataistelusta Han-Dynastian romahdettua. Tämä eepos on ehkä kolmen tunnetuimman Kiinalaisen tarinan joukossa, edelle taitaa mennä vain erään Apinakuninkaan matka länteen. Cao Cao oli Itäisen ja pohjoisen Han-dynastian jälkimaininkien sotaherra, runoilija ja aika pätevä taktikko sekä valtiomies, vaikka romaanissa ja näytelmässä herra saikin antagonistin roolin, koska mediaseksikkäät bromance-miehet Liu Bei ja Quan Yu olivat vähän niinkuin Japanin puolella Minamoto Yoshitsunen ja soturimunkki Benkein tyylinen Majakka ja Perävaunu-parivaljakko. Varsinaisia historiallisia todisteita herran erityisestä konnuudesta ei ole, romaanikin on kirjoitettu tosiaan yli tuhat vuotta myöhemmin ja nimenomaan näytelmäkirjailijan toimesta, joten sen tarkkuus on vähintään kyseenalainen. Vastaava meidän maailman esimerkki olisi ehkä, jos Rome TV-sarjaa pidettäisiin rooman valtakunnan tapahtumien tarkkana kuvauksena. Kukaan päähenkilöistä ei muuten koskaan onnistunut yhdistämään Kiinaa, sen teki Sima Yan (Keisari Wu, Jin-Dynastia) vuoden 280 paikkeilla.


Mutta, “Mitä hemmettiä 2000 vuotta vanhat kiinalaiset kuninkaat ja sotaherrat liittyvät Gundamiin?”, saattaa joku kysyä tässä vaiheessa. No, minäpä kerron: Kymmenkunta vuotta sitten julkaistiin animaatiosarja SD Gundam Sangokuden Brave Battle Warriors, joka perustuu, joskin aika reippaasti vapauksia ottaen Romance of Three Kingdomsin hahmoihin ja tapahtumiin. Siinä siis pallopäiset chibi-Gundamit esittävät historiallisia hahmoja vahvalla Super Sentai-otteella. Karvalakkimechat kuten Zakut ja GM:t esittävät hauskasti siviilejä ja rivisotilaita, tunnettujen sarjojen päähahmojen mechat on puolestaan muunneetu sankareiksi. Sittemmin tätä sarjaa on jatkettu useampaan otteeseen ja yksi pyörii tälläkin hetkellä. Näkee muuten ihan ilmaiseksi vaikkapa Gundam Infon youtubekanavalta, jos sattuu kiinnostamaan. 


Mennäänpä sitten itse figuuriin. Tämä on siis “real type” -versio, eli mittasuhteita ei ole chibistetty animaatiosarjan tavoin, vaan ollaan ihan mittasuhteiltaan tavallisen gundamin puolella. Komeasta, tirkistelyikkunalla varustetusta (tykkään erityisesti “kalligrafia-sivellinefektistä) lootasta löytyy Herra itse, julmetun iso sapeli, vaihtokäsiä, viitan puolikkat, nipukka miekan vyötäisille kiinnitystä varten, sekä tietenkin ständi. Tilpehöörejä ei ole paljon, mutta en nyt tiedä mitä tähän kaipaisi lisääkään. Ehkä keihäs tai joku muu mela olisi ihan okei. 


Kuten tässä vaiheessa on jo jokusen kertaan todettu, metalliosat tuovat mukavasti painoa ja laadun tuntua, sekä jämäkkyyttä niveliin. Maalauksesta en löytänyt pienintäkään virhettä, aivan täydellistä työtä. Teema on selkeästi itämaisvaikutteinen, jos minulta kysytään, niin löysin esimerkiksi viitan sisäpuolen metallilevyistä selvästi Pohjois-kiinalaisen tai Mongolialaisen haarniskan muotoa ja fiilinkiä. Värit ovat kunkulle sopivaa tummaa punaista, kultaa ja valkoista. Metallivärit eivät ole tässä tapauksessa peilipintaista, vaan enemmän mattaa. Kulta näyttää enemmän sellaiselta kiillottamattomalta. Haarniskan tyyli ja muoto rajoittavat jonkin verran liikkuvuutta, muttei ihan niin paljon kuin luulisi, kyllä tämä lähes kaikkiin tarpeellisiin asentoihin taittuu. Kyseessä on muutenkin haarniskoitu kunkku, eikä tunikassa kikkaileva Shaolin-munkki.
Olemus on vaikuttava ja jollain tavalla uhkaava, mikä sopii hahmoon hyvin. Edit: vasta jälkikäteen tajusin värien ja teeman symboliikasta, että Fenghuang, Aasian Feenixlinnun vastine on aika selvästi mukana. 


Omaperäinen ulkoasu ja aihe kiinnittivät meikäläisen huomion joka puolestaan johti ostopäätökseen, onneksi ei tarvinnut taaskaan pettyä. Arvokas tämäkin on, joten laatua sopi odottaa, kuten sarjan muidenkin figujen kanssa. Tuntuu, että olen viimeaikoina muutenkin tykästynyt näihin eri aiheiden erikoisiin yhdistelmiin, niinkuin Marvel-samuraidenkin tapauksessa.

Siinä kaikki mechamaanantain osalta. Uusi osa ilmaantuu taas jossain vaiheessa, perusblogaus toki sunnuntaina. Kiitoksia kaikille lukijoille!

-malone

 


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...