Skip to main content

90-luvun samuraihenkeä, osa 2

 Moi,

Tänään jatkamme kaksi viikkoa sitten alkanutta Samurai Shodown Neo Geo Collectionin perkaamista. Vuorossa on sarjan toinen osa, Samurai Shodown 2 (Shin Samurai Spirits) vuodelta 1994.

Ensimmäinen Samurai Shodown oli menestys, joten SNK pisti heti töpinäksi ja aloitti jatko-osan kehittämisen välittömästi ensimmäisen osan jälkeen. Vuotta myöhemmin Samurai Shodown 2 oli valmis pelihalleihin ja Neo Geon kotiversiolle, joilla sellaiseen oli varaa. Peli sai hyvän vastaanoton ja tuon ajan kolikkopeleihn erikoistunut Japanilaislehti Game Machine tituleerasi sitä vuoden menestyksekkäimmäksi julkaisuksi. Tästä huolimatta SS2 oli pitkään harvinaisuus, sillä Neo Geo CD-versiota vuonna 1996 lukuun ottamatta peliä ei nähty seuraavan kerran kun vasta PS3/360-sukupolvella XBOX Live Arcadessa. Tämä tarkoittaa edelleen sitä, että ennen tätä kyseistä kokoelmaa peli on ollut saatavilla vain kolme kertaa 27:n vuoden aikana.

Mutta mites sen pelaamisen kanssa? Mikä tästä tekee niin erikoisen? No, siihen voi vastata kahdella tavalla: Ensimmäinen, mutkat suoriksi oikova vastaus on, että osa 2 tekee samaa kuin 1, mutta vähän paremmin. Toinen, pintaa syvemmälle luotaava vastaus on mielenkiintoisempi ja sen saatte lukea seuraavana. 

Samurai Shodown 2 parantaa ja laajentaa käytännössä joka osa-alueella. Mukana on kuusi uutta hahmoa, joista merkittävän lienee Genjuro Kibagami, josta leivottiin vähän niinkuin Haohmarun Ken Street Fighterin Ryulle. Onneksi hahmot eivät kuitenkaan ole niin lähellä toisiaan kuin esikuvansa. Toinen hahmo, joka on syytä mainita on pikkuinen pappa Caffeine Nicotine (Jep) joka on Haohmarun ja Genjuron sensei, sekä häpeämätön kopio Ninja Scrollin vakoojapapasta, joka pukeutuu munkiksi. Kaiken kaikkiaan Samurai Shodownin hahmokaarti on aina ollut vahva ja jokainen uusi osa on esitellyt onnistuneita tapauksia. 

Pelimekaniikkoja on pari uutta, kierähdys, jota on tarkoitus käyttää väistämiseen ja etäisyyden kontrollointiin, sekä ensimmäisestä osasta monipuolistunut aseeton taistelu (pelissä voi menettää aseensa parilla eri tavalla). Lisäksi “rage” mittarin uusi toiminto oli Super Speciaalin aktivointi mittarin ollessa täysi. 

Kolmanneksi, kaikki on taas vähän sujuvampaa ja näyttävämpää. Spritejä on hoonattu, animaatioita tullut lisää, taustoja ja kenttiä elävöitetty aj muutenkin kaikki pyörii ja toimii hieman sulavamman tuntuisesti. 

Ja vielä lopuksi, artwörkkiä on runsaammin, hahmoille on piirretty hienot potretit, joita käytetään matsien välillä voittoruuduissa ja alkudemossa. Tämä peli on äärimmäisen tyylikäs ja vuoden 1994 mittapuulla hienoimpia pelejä, mitä tulee audiovisuaaliseen suunnitteluun. Tässä on edelleen vahva vetovoima ja tunnelma. Tämänkaltaiset seikat ovat juuri niitä, jotka erottavat hyvät tai jopa mainiot pelit klassikoista. Visuaalinen design on mielestäni myös se seikka, joka käynnisti SNK:n statuksen todellisena Capcomin haastajana tappelupelien julkaisijana, SNK:n pelit olivat aina hemmetin tyylikkäitä ja niissä oli paljon samaa, kun nykyään vaikkapa Persona-sarjassa, jonka tyylitaju on myös omaa luokkaansa. Riittää kun vaan katsoo vaikkapa King of Fightersin kansitaiteita. Sellaista muotinäytöstä ei tehnyt 90-luvulla yksikään muu pelistudio.

Jopa oli tunnelmointia kerrakseen. Samurai Shodown 2 on edelleen varsin toimiva tappelupeli, joka on ehdottomasti sarjansa vahvimpia julkaisuja ja todellinen klassikko aivan samaan tapaan kun edeltäjänsä. Jatkan tätä sarjaa taas parin viikon kuluttua kolmannen osan merkeissä. Siinä onkin luvassa roimasti uudistuksia.

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone


 



Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...