Skip to main content

Smaugin Serkkuja

 Moi,

On aika palata parin viikon jälkeen Famicomin pariin. Tällä kertaa vuorossa on jo ennestään tutun pelin hieman erikoisempi jatko-osa, Namcon Dragon Buster 2 vuodelta 1989. 

Vuoden 1984 kolikkopelin käännös katsastettiin jo aikoja sitten, kyseessä oli ehkä ensimmäinen peli koskaan, jossa päähahmolla oli (kankea) tuplahyppy. Jatko-osaa odoteltiin viisi vuotta ja tämä on julkaistu yksinoikeudella vain Famicomille. Pelin tarina antaa ymmärtää, että se on esi-osa ensimmäiselle pelille: Tapahtumat sijoittuvat tuhansia vuosia ennen ykköstä ja pelin sankari Carl (aika tavanomainen nimi näin kunnianhimoiseen high-fantasyyn) etsii Totuuden Miekkaa, jolla tuhota paha Lohikäärme. Ykkösen sankarilla sitten kaiketi oli tämä Carlin löytämä miekka.

Toisin kuin ensimmäinen Dragon Buster, tämä ei ole sidescoller, vaan Zelda 1:n tyylinen ylhäältä kuvattu toimintaseikkailu, joskin kartta on enemmän kuin Zelda kakkosesta. Kartalta valitaan luolasto, johon mennä ja sitten siirrytään ylävinkkelin toimintaan. Luolasto paljastuu vähitellen tutkittaessa ja jokaisessa on yhdellä hirviöllä avain, joka tarvitaan ulospääsyyn ja kartalla etenemiseen. Mukana on muutama esine ja pelin tärkeimmän ominaispiirteen, jousen nuolet löytyvät kanssa luolastoista. Jousesta puheenollen, se on asia, joka tekee tästä pelistä erilaisen ja vähän jännemmän kun keskinkertaisen Zelda-kopion. Ensinnäkin, jousi pääaseena ei ole mikään tyypillisin ratkaisu ja sen lisäksi nuolet ovat ilmaisesti Wilhelm Tell-koulukunnan temppuammuntaa varten, sillä ne kimpoavat seinistä, samalla tavalla kuin pallo. Jos ammut suoraan seinään, se kimpoaa suoraa takaisin, viistosta kohtaa sivulle. Ruudulla voi olla yhtä aikaa vain yksi nuoli, joten laukaus kannattaa tähdätä tarkkaan, muuten ei voi ampua päälle hyökkivää vihollista kun nuoli on kimmokkeen jäljiltä yhä menossa ties minne tai jopa pahimmillaan päätyy ampumaan itseään omalla nuolellaan. Taitavasti ampumalla kimmoketta voi myös käyttää hyväkseen. Tämä on pelin ehdottomasti mielenkiintoisin mekaniikka, enkä ihan heti muista nähneeni toista näin vanhoissa peleissä. Carlilla ei ole elämäpalkkia, vaan hän kestää viisi osumaa ja jokaista osoittaa nutun vaihtuva väri, vihreästä punaiseen. Peli on myös melko pitkä ja kartat suurenevat jokaisen uuden landian myötä, joita lienee kahdeksan. Onneksi löytyy salasana.


Mikään erityisen näyttävä peli ei ole, mutta ulkoasu ajaa asiansa. Carl ja pari isompaa vihollista ovat ihan näyttäviä, mutta luolastot kaipaisivat reippaasti lisää detaljia ja vaihtelua. Musiikista ei juuri voi puhua, sillä kartan rallatusta lukuunottamatta, mitään biisejä ei ole, vain muutama hirviöiden urahdus ja aseen kilahdus.  

Dragon Buster 2 on erikoinen ja jännä Zeldan tyyppinen toimintaseikkailu, tai olisi, ellei peli olisi niin perhanan pitkä ja puuduttava. Kunnon musiikki, hiema enemmän tempoa ja vaihtelua luolastoihin, sekä lyhyemmät kartat tekisi tästä varsin mainion pelin. Nyt kyseessä on vain kuriositeetti ja ainakin meikäläinen kyllästyi jauhamaan samalta näyttäviä luolastoja maailmassa 3. Salasana antaa mahdollisuuden palata lohikäärmeen metsästykseen, mutta saa nähdä, kuinka lopulta käy. 

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia kaikille lukijoille, palaan taas pian asiaan!

-malone 


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...