Skip to main content

Usvaa putkeen: Pikku-ukkoperjantai #20

 Moi,

Avataan viikonlopun iloksi laatikollinen nostalgiaa. Edellisestä onkin jo aikaa useampi kuukausi, joten on korkea aika katsastaa Transformerseja. Vuorossa on Takara Tomyn Transformers Masterpiece MP-19 Smokescreen. 

Smokescreenin homma on pitää huoli, etteivät Decepticonit pääse oikein koskaan jyvälle, mitä Autobotit touhuavat operaatioiden aikana. Siinä, missä serkkupoika Prowl hoitaa Optimus Primen kakkosmiehen hommia ja Isojen linjojen päätöksiä, Smokescreen miettii enemmän ruohonjuuritason taktiikkaa. Smokescreen on myös eräänlainen politrukki, jonka homma on olla mukava kaikkien kaveri, mutta sitten raportoida heikko moraali tai muut miehistön ongelmat Primelle. Hahmo oli muistikuvani mukaan aina ikään kuin B-listan Autoboteja, mutta pääsi parrasvaloihin parissa kakkoskauden jaksossa, etenkin Devastatoria vastaan.

Smokescreen on kolmas ns. Nissan/Datsun -kolmikosta Prowlin ja Bluestreakin kanssa, jotka kaikki käyttävät runkona samaa Nissan Fairlady 280Z:a. Prowl ja Bluestreak ovat lähes samoja, vain pää ja maalaus on vaihdettu, plus Prowlille asennettu poliisiauton vilkut katolle, mutta Smokescreen poikkeaa serkkupojista enemmän, koska on muokattu kilpa-autoksi: Maalausten ja tarrojen lisäksi mukana on takaspoileri ja edessä keulaa madaltava maski. Hauskasti kaikki sponsoritarrat ovat ulkonäöltään aivan kuin tavallisessa Nissanissa, mutta kaikki teksti on vaihdettu Transformers-kontekstiin. Auton ulkonäkö perustuu ilmeisesti johonkin ihan oikean kisan voittaneeseen pirssiin.

Katsotaan sitten lootaan: Tutusta mustasta paketista löytyvä Pirssi kiinnittää huomion menevällä ja silmää miellyttävällä värityksellään. Punaisen ja sinisen sävyt ovat hyvällä maulla valittuja ja ne erotellaan toisistaan sopivista paikoista valkoisella. Sponsoritarrat sun muut ovat kohdallaan ja virheettömästi painettu. Tilpehöörejä ei ole paljon: Vain ylimääräiset sivupeilit, kivääri ja Smokescreenin trademark-hartiapyssykät. Smokescreenin aseistus oli enimmäkseen EMP-juttuja ja kirjaimellisesti savuverhoja.

Automuodosta robotiksi muuttuminen on täsmälleen sama kuin Prowlillla ja Bluestreakilla, joten sen osalta ei tullut yllätyksiä. Koko homma on simppeli ja sujuva, varsinkin kun vertaa joihinkin uudempiin ja monimutkaisempiin Autoboteihin, esimerkiksi Sunstreakeriin. Tämän Nissan-mallin ainoa heikkous on yksi todella tiukka keskikropan tapin kiinnitys, jota pitää ihan oikeasti painaa aikamiehen voimilla lähes hampaat irvessä paikoilleen ja samalla pelätä kuollakseen, että jokin leviää kirjaimellisesti käsiin. Toinen pikku miinus on takaa “ontot” jalat, kun vertaa muutamaan uudempaan, mutta niissä hintana on paljon monimutkaisempi muuntautuminen ja paljon pieniä, kääntyviä paneeleja peittämään koloja, joka meinaa automuodossa enemmän “saumoja”. Itse en osaa oikein päättää, kumpaa tyyliä suosin, onhan se hieno olla lähes täydellinen ja silti muuttuva robotti, mutta samalla hinta pompsahtaa kolmanneksen ylöspäin.

Tämän Nissan-mallin vahvuus näistä vanhemmista Autoboteista on ehdottomasti hyvä liikkuvuus. Kaikki tarvittavat asennot onnistuvat jopa yllättävän helposti, vaikka iso, ulkoneva keskikroppa ja vähän erikoiset jalat eivät välttämättä siltä näytä. 

Kaiken kaikkiaan Smokescreen on selvästi suosikkini Nissan-kolmikosta. Värit ovat mainiot ja huomiota herättävät, sekä sopivan 80-luvun henkisesti kirkkaat. Huomasin että hyllyllä Smokescreen kerää katseet yhdessä Arceen pinkin ja Sunstreakerin keltaisen kera tehokkaimmin.


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!  


-malone  


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...