Skip to main content

Vasaran Pauketta

 Moi,

Tällä kertaa on luvassa taas vaihtelua parin Famicom-viikon jälkeen. Switchille oli tarjolla halvalla Vasara collection, joka sisältää pelisarjan osat 1 & 2 vuosilta 2001-2002 sekä nykyajan remaken. Tartuin täkyyn ja päätin katsastaa, miltä parkymmentä vuotta vanha Viscon arcaderäskintä tuntuu. Peleissä on hyvin vähän eroa osien 1 & 2 välillä, joten käsittelen molemmat tässä samalla. Kaikki mitä sanon pätee molempiin.

En oleta, että juuri kukaan olisi kuullut tästä pelistä, joten luvassa on ensin tietoisku aiheesta “Mikä ihmeen vasara, rakennus- ja nikkarointipelikö tämä on?” No ei, vaan nimi on toinen lukutapa sanalla “basara”, tuttu mm. Sengoku Basara -sarjasta. Myös aihepiiri on lähellä, eli feodaaliajan Japanissa ollaan, mutta tällä kertaa jonkinlaisessa vaihtoehtotulevaisuudessa (tai pikemminkin menneisyydessä), jossa samurait taistelevat mechoilla ja armeija käyttää erilaisia tankkeja, laivoja sun muita härveleitä. Pelin tarina menee kutakuinkin niin, että vuosi on 1600 ja jokainen valittavista hahmoista pyrkii estämään Ieyasu Tokugawan nousun shoguniksi. Pelattavat hahmot, sekä pomot ovat kaikki nimeltään historiallisia henkilöitä, mutta siihen autenttisuus sitten loppuukin. Pelihahmo porhaltaa Star Wars-tyyppisellä lentävällä moottoripyörällä ja kaikki ampuvat lasereita, ohjuksia, ynnä muuta. 

Kaikilla pelattavilla hahmoilla on oman tyyliset ammmuksensa ja power uppinsa, kuten asiaan kuluu, joten hahmon voi valita joko ulkonäön tai pelityylin mukaan. Nappeja on ammunta(autofire), manuaalinen ammunta, jota pohjassa pitämällä voi ladata meleehyökkäyksen ,joka samalla tuhoaa vihollisten ammukset, pommi, sekä “vasara”, joka on tehokas superhyökkäys hetken aikaa ja toimii mittarin täytyttyä. Näitä kaikkia todella tarvitaan, sillä vihollista pukkaa päälle niin maan perusteellisesti ja ammusta lentää ilmassa niin, että hyvä kun sekaan mahtuu. Ja aina ei mahdukaan. Pisteiden lisäksi kerättävänä on ilmassa leijuvia “P” palloja, joilla aseistus tehostuu, juuri muuta ei tarvitse tietää. Kenttiä on joku 6 (easy) tai 12 (Normal). En osaa sanoa, että aukeaako jossain vaiheessa jotain muuta, sillä edes easy ei mennyt läpi ilman paria lisäcredittiä. Tämä kun on kuitenkin suora kolikkpelikäännös, niin lisää rahaa mättämällä peli jatkuu loputtomiin. 

Vaikeusastetta siis on, kuten tämän ns. “Bullet hell” -genren tyyliin kuuluu. Sitkeimmät jauhavat kunnes homma alkaa sujua selkärangasta, monille muille koko touhu näyttää tyystin älyttömältä ja mahdottomalta. Itse olen jossain tässä välissä, arvostan ja pidän tästä genrestä, en vain ole mitenkään erityisen hyvä. Treenillä homma alkaa sujua, mutta mihinkään epäinhimillisiin suorituksiin ei meikäläisen kärsivällisyys ja kyvyt riitä. Vasaran suurin pelillinen erikoisuus muihin genren edustajiin nähden on, että pelihahmolla ei ole kosketusallergiaa ja vihollisiin voi “nojata” rauhassa, koska vain ammukset ovat vaarallisia. Jotkin aseet jopa suosivat lähituntumaa. Vastaavaa ei tule mieleen oikein missään muussa tämän tyyppisessä pelissä.   

Ulkoasu ja etenkin graafinen suunnittelu on se, miksi tämä peli kiinnosti alunperin. Olen tämän tyyppisen mechoja ja vanhaa Japania yhdistävän tyylin suuri ystävä, eikä näitä pelejä ole liikaa. Viholliset hyökkäävät mitä mielikuvitukseelisimmä härveleillä, telaketjuilla kulkevilla trasformers-linnoilla ja samurai kenraalit ohjastavat haarniskaa muistuttavia mechoja. Oikein parempaa meininkiä ei voisi kuvitella. Musiikki on sopivaa shmuppijytkettä, mutta suurimman osan ajasta se hukkuu laserien tsyhinnän ja räjähdysten alle. Pitänee kuunnella joskus ajan kanssa, onko mukana oikeita helmiä. 

Teknisistä seikoista sen verran, että Switchin ruudulla peli on auttamatta liian pieni ja ammukset vilisevät silmissä hädintuskin havaittavan kokoisina. Tähän on onneksi kaksi apua: Toinen on “tate” -moodi, eli ruudun saa käännettyä pystysuuntaan, jolloin koko on huomattavasti sopivampi. Toinen tapa on yhdistää vekotin suosiolla töllöön. 

Vasara on mielenkiintoisen tyylinsä takia omaperäinen shmuppi, joka maistuu genren ystäville, muille tuskin uskaltaa suositella. Pelinä se on kuitenkin mainio. Enkä edes ehtinyt kunnolla kokeilla sitä remakea, joka myös löytyy samasta paketista. 

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...