Skip to main content

Avaruusmetsästäjä

 Moi,

Tällä viikolla jatketaan Famicomin avaruusteemalla, sillä pelattavaksi valikoitui Kemcon vuonna 1986 julkaisema Space Hunter. Peli on ottanut vaikutteita aiemmin samana vuonna ilmestyneestä Nintendon Metroidista, tai näin ainakin internet tiesi kertoa. 

Pelin tarina on hyvin anime/manga -vaikutteinen post apolakyptinen scifimaailma, jossa tekoälyrobotit kapinoivat ihmiskuntaa vastaan. Pelaajahahmona toimii tietysti ihmiskuntaa suojeleva kyborgi, Altiana, joka on vähän niinkuin Battle Angel Alita, vaikkakin tämä hahmo on vanhempi. 70-luvun lopun/kasarin alun avaruus- ja robottianimen suosio näkyy selvästi etenkin hahmodesignissa. Huvittavasti robottikapinan johtajan nimi on ilmeisesti De Gaulle, eli se Ranskan pressa. Pelistä on todella vähän tietoa englanniksi, joten jouduin turvautumaan myös onnettomiin japanin kielen taitoihini. 

Peli on jaettu planeettoihin, joihin voi mennä ja joilta voi poistua vapaasti, haluamassaan järjestyksessä. Tämä on selvästi varhaista koulukuntaa genrestä, joita kutsun “NES-haahuiluiksi”. Vuosi ´86 oli selvästi tämän pelityylin ensimmäinen vahva vuosi, sillä samaan aikaan ilmestyivät esimerkiksi Zelda 1, Metroid ja tämä tapaus. Jokaiselta planeetalta on tavoitteena löytää tarvitsemansa varuste ja posauttaa planeetan tekoäly. Tämä tapahtuu sokkelomaisissa labyrinteissa, joista välillä löytyy huoneita, jotka sisältävät joko vihjeen, esineen tai planeetan pomon. Liikkuminen tapahtuu siten että joko ylös tai B käyttää rakettireppua, jolla lennetään ylöspäin hieman “kuun tapaisessa” painovoimassa, A käyttää valittua asetta. Perusase on aikapommi tai miina, jonka hahmo jättää paikoilleen ja hetken päästä se räjähtää siten, että sekä oikealle että vasemmalle koko ruudun matkalta tulee “räjähdys” joka on ikäänkuin poikittainen pilari. Eipä ole ikinä ollut yhtä vaikea kuvailla Famicom-pelin perusasetta. :D Elämämittari löytyy, tällä kertaa Metroid.tyylisesti numeroina. Bonusesineitä on lukuisia, mukaan lukien parempia aseita, jotka kuluttavat energiaa, joten ihan miten vain niitä ei voi käyttää. Onneksi pelistä löytyy myös salasana, joka on jännästi jatkuvasti päivittyvä ja näkyy heti pause-valikossa. Saman tyylinen ratkaisu on joissain Kunio-kun peleissä. 

Kun kutsuin tätä NES-haahuiluksi, niin se todellakin pitää paikkansa, sillä kryptisyyttä riittää ja sokkeloiset kentät on parin ensimmäisen jälkeen lähes pakko kartoittaa, jos aikoo löytää mitään. Samalla se meinaa sitä, että peli toimii vahvasti yritys/erehdys-linjalla ja vaikka ei olekaan mahdottoman vaikea, niin elämiä on vain yksi, joten salasana on syytä kirjoittaa ylös aina kun edistystä tapahtuu. Läpipeluu ei hoitunut yhdessä illassa, suurimmaksi osaksi syystä, että pelissä eksyy ja kaikki kartoitus pitää hoitaa käsin tai lunttamaamalla ooppaasta.

Audiovisuaalisesti ollaan aika vahvasti keskikastissa. Biisejä on kaksi ja spritet ovat asiansa ajavia ja jotkut vihollistyypit mielenkiintoisia, mutta kaikkea kierrätetään runsaasti planeetasta riippumatta. Metroidin painostavaan tunnelmaan ei päästä, eikä myöskään Zeldan suuren seikkailun tuntuun.

Space Hunter on hyvä yritys tehdä Metroidin tyyppistä avaruusseikkailua selvästi otaku-ylesölle, jotka innostuvat avaruusscifistä ja kyborgitytöistä, mutta lajityypin parhaimmiston porukkaan ei ole asiaa. Ihan mukiinmenevä suoritus, varsinkin näin varhaiseksi julkaisuksi, mutta samana vuonna ilmestyneet Nintendon omat pelit näyttävät, miten homma todellisuudessa kuuluu hoitaa klassikkostatuksen arvoisesti. Niihin vertaaminen ei näytä Space Hunterin kannalta suosiolliselta.    


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan tas pian asiaan!


-malone



Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...