Skip to main content

Feodaalihahmot Avaruudessa

 Moi,

Tällä viikolla on aika palata takaisin Famicomin pariin ja samalla ottaa katsasteluun jo toinen ninja-aiheinen peli lyhyen ajan sisään. Vuorossa on Jalecon vuonna 1991 julkaisema Ninja Jajamaru-kun Ginga Daisakusen (Ninja Jajamaru Great Galaxy Operation).  Jajamaru on tuttu hahmo aiemmista blogauksista, sillä pieni punainen ninja on esiintynyt jo muutamaan otteeseen sarjan aiemmissa peleissä. Tämä on sarjassa viides ja viimeinen Famicomille julkaistu peli. Tätä peliä valmisteltiin jopa lokalisointia varten, mutta homma jäi puolitiehen, eikä Daisakusenia nähty koskaan Japanin ulkopuolella.



Viidenteen osaan mennessä Jajamaru on ehtinyt esiintyä perinteisessä yhden ruudun arcadepelissä, tasoloikissa ja jopa parissa Dragon Quest-kloonissa, joten oli aika keksiä jotain uutta. Se uusi oli Super Mario Bros.3, josta tämä peli lainaa melkoisesti. Graafinen tyyli on kehittynyt Marion suuntaan ja jopa kenttien suunnittelu muistuttaa jossain määrin Nintendon superhittiä. Valittavissa on kaksi pelattavaa hahmoa, Jajamaru ja Sakurahime. Sekkailu alkaa kun Jajamaru on Sakuran kanssa romanttisilla tähtitaivaankatselutreffeillä ja kesken kaikien taivalta putoaa UFO, mukanaan avunpyyntö ulkoavaruudesta. Tällä kertaa siis pitää kellistää avaruuden valloittajia feodaalilordien sijaan. 


Lokalisointiaikeista kertova hahmon valinta.


Toiminta muistuttaa tällä kertaa aiempaa enemmän Mariota ja heittotähdet ovat vaihtuneet nuijaan, joka mahdollistaa vihollisten päälle hyppäämisen, Duck Talesin tapaan. Palikoista löytyviä power uppejakin löytyy, tärkeimpänä avaruuspuku, jolla kestää yhden ylimääräisen osuman. Suurimpana erona Marioon on B-nappi, joka ei ole juoksua varten. Tai tavallaan on, mutta B:tä pohjaan painamalla hahmo alkaa jäpöstää paikallaan, keräten vauhtia pidempään ja korkeamapaan loikkaan. Maksimilautauksella hahmo alkaa keriä volteilla ja voi jyrätä vihollisia. Lalatushyppy on keskeisin mekaniikka ja välttämätön oppia jo ekoissa kentissä, sillä hyvin pian tulee vastaan rotkoja, joiden yli ei pääse perushypyillä. Kentät on jaettu osiin ja lopussa odottaa tietenkin pomotaistelu. Pomot noudattavat perinteistä “hyppää päälle X kertaa” -koulukuntaa. 



Vaikeustaso on aivan alun jälkeen melko kipakka, ainakin reippaasti tiukempi kun Mario kolmosen vastaava, tai sitten se vaan tuntuu siltä, koska Mario on niin tuttu. Elämiä on neljä ja Continueja on kolme, sitten se on alusta. En ole varma, montako maailmaa pelistä löytyy, sillä loppu jäi näkemättä.



Viidennen Jajamarun ulkoasu on mainio. Hahmot ja animaatiot ovat Famicomin kärkipäätä ja musiikkikin menettelee, vaikkei aivan klassikkopeleille pärjääkään. Kentissä ja vihollisissa on vaihtelua, mutta kyllä tästä näkee, että suurin osa on lainattua. 



Jajamaru Ginga Daisakusen on mielenkinitoinen tasoloikka: Vaikkei se pärjää esikuvalleen, on peli silti ehdottomasti pelaamisen arvoinen ja kunniallinen päätös Jajamarulle Famicomilla. Pelin hinta irtokasettina lienee 15€ tietämissä, joten kovin suuri sijoitus ei ole kyseessä. Pitäsisin sitä jopa varsin hyvänä hinta/laatusuhteena, jos erikoiset Import-tasoloikat kiinnostavat. 





Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan! 



Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...