Skip to main content

Tuomion Tornissa

 Moi,

Tällä viikolla on luvassa taas tuttua Famicomia. Vuorossa on Namcon kolikkopelikäännös Tower of Druaga vuodelta 1985. 

Tower of Druaga on sisaruspeli aiemmin blogissa esiintyneelle, varsin mainiolle mutta tuntemattomalle Quest of Kille. Molemmissa on sama tapahtumapaikka, Druagan torni ja samoja hahmoja esiintyy muutenkin. Tällä kertaa peli ei ole tasoloikka, vaan Gauntletin ja Pac-Manin yhdistelmältä tuntuva luolastoseikkailu. Ritari Gilgamesh lähtee pelastamaan valtakuntaa valloittamalla demoni Druagan tornin, joten asetelma ei omaperäisyydellä loista. Pelin kehityksestä vastannut Masanobu Endo kuulemma sai idean peliin Amerikan matkalta tuomastaan, silloin uopuudesta Dungeons & Dragons -pelistä. 

Meininki on todella simppeli: Etsi avain ja ehdi ovelle aikarajan puitteissa. Ovi johtaa tornin seuraavaan kerrokseen, joita on 60. Nappi sohaisee miekalla, tai pikemminkin taittaa miekan tanaan hahmon eteen, jolloin ritari voi “ajaa” vihollisten päälle, niin kuin Pac-Manissa. Minulla kesti noin vartti älytä, että nappia tosiaan täytyy pitää pohjassa, eikä painaa, vaikka animaatiossa näkyykin hidas miekan heilautus. En saanut aluksi hoideltua edes ensimmäisen tason limoja, joten päättelin, että jotain täytyy olla vialla ja luin manuskan.  Manuska on muutenkin syytä lukea, sillä pelissä on myös kirstuja, joista saaduilla esineillä voi tehdä juttuja, mutta missään muualla kuin ohjeissa ei mainita mitä. Esimerkiksi hakulla voi taistelun lisäksi hajottaa seiniä, mikä on erittäin hyödyllistä ja ehkä jopa pakollista. Esineitä on pilvin pimein, eivätkä kaikki ole edes hyödyllisiä, joten lunttilappu on tarpeen. 

Vaikka peli on äärimmäisen simppeli ja suhteellise hidastempoinen, vaikeustasoa löytyy. Torni on satunnaisesti generoitu, joten sokkelo on joka kerta erilainen. Tämä meinaa sitä, että erittäin tiukan aikarajan vuoksi virheellisesti valittu reitti johtaa yleensä ajan loppumiseen. Yhdelle pienelle optimireitistä poikkeamille, esimerkiksi läheisen kirstun hakuun voi olla aikaa, mihinkään muuhun mokailuun ei. Luonnollisesti myös yksi osuma vie nirrin, joten jokainen kerros on selvitettävä lähes virheettömästi. Onneksi pelistä löytyy rajaton Continue. Meno on todella verkkaista ja kryptistä, mikä tekee etenemisestä paikoin enemmän työltä kun peliltä tuntuvan kokemuksen. Lähes joka taso pitää hoitaa yrityksen ja erehdyksen kautta, eikä mitään neuvota tai indikoida selvästi. Hahmon tuskaisen hidas liike on ehkä suurin peli-iloa syövä tekijä.  

Ulkoasu ei silmiä hivele, mikä on ymmärrettävää pelille joka on 50 satunnaisgeneroitua tasoa vuonna 1985 Famicomilla. Grafiikat ja äänet ajavat asinasa, mutta eivät juuri muuta. Ei siis ihme, että muuhun ulkoasuun, kuten paketin hahmosuunnitteluun on selvästi käytetty aikaa, jollain tämä täytyy myydä. 

Tower of Druaga oli aikoinaan Japanissa suuri arvostelu ja myyntimenestys. Peli on myös ilmeisesti jossain määrin kulttimaineessa, sillä 2008 ilmestyi Tower of Druaga animesarja, mikä ei lakkaa hämmästyttämästä vieläkään. Modernille länkkäripelaajalle ilman nostalgiaa Torni on tuskaisen hidas ja vaivalloinen pelikokemus. Sääli, sillä sisarpeli, Quest of Ki on erinomainen ja omaperäinen tasoloikka.  


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian sasiaan!


-Jarmo


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...