Skip to main content

Nakkinenän Paluu

 Moi,

Tällä viikolla pelinä on Nintendon klassikkosarjan toinen osa, joka on kuitenkin vähän sellaisen mustan lampaan asemassa, eikä ollenkaan niin korkealla statuksella kuin sitä ennen tai sen jälkeen ilmestyneet osat. Nyt katsotaan, miltä tuntui Zelda 2: The Adventure of Link vuodelta 1987.

NES:in Zelda 1 ja SNES:in A Link to the Past ovat varmasti monen mielestä kaikkien aikojen parhaimpiin ja tärkeimpiin videopeleihin lukeutuvia mestariteoksia. Zelda kakkosesta ei kuule samaa. Mistä homma kiikastaa? Sen koitin selvittää viime viikolla. Helppo vastaus on, että Zelda 2 on liian erilainen ensimmäiseen verrattuna. Kuitenkin, ilmestyessään 80-luvun lopulla ei vielä ollut mitään “sääntöjä” siihen, että pelisarjan osien piti muistuttaa toisiaan ja etenkin länsimaisesta näkökulmasta Super Mario Bros. 2 oli niinikään melko reippaasti ensimmäisestä poikkeava, eikä se tuntunut haittaavan ketään siihen aikaan. Onhan tässä tietysti eroa edeltäjänsä: RPG-tyylinen kartta, jossa on random encounterit ja itse toiminta on sivulta kuvattua tasoloikkaa ja toiminnallista miekkailua. Tämän lisäksi löytyy myös kokemustasot hitpointseille, magia mittarille ja miekan voimakkuudelle.  

Minä sanoisin, että suurin syy vastaanottoon oli vaikeustaso ja kokemussysteemi. 80-luvun konsolipelaajaskidit eivät olleet tuttuja D&D hommien tai Ultimoiden tyylisten pelien kanssa, joita löytyi lähinnä PC:ltä ja ne vaativat kielitaitoa ihan toisella tasolla kuin konsolipelit. Grindi ei ollut käsitteenä tuttu ja sitä todella tarvitaan, ellei satu olemaan joku uskomaton Zelda-fakiiri. Minulle pelin suurin ongelma on se, että tässä on vanhan tyylisesti kolme elämää ja sitten tulee game over ja lähdetään taas alusta. Kokemus ja esineet säilyvät, mutta takapakkia tulee ja reippaasti. Pahimmilaan voi mennä tuntikaupalla ennen kuin pääsee kokeilemaan kohtaa, jossa tippui pimeässä luolassa monttuun, jota ei nähnyt tai hävisi pomolle, jonka voittamiseen tarvittavaa taktiikkaa ei vaan löytynyt. Näissä tilanteissa haluaa yrittää heti uudelleen, tai edes palatsin/luolaston alusta, niinkuin Zelda 1:ssa mutta ei, se on takaisin lähtöruutuun. Tätä helpottaa toki mahdollisuus tallentaa, joka on itseasiassa erittäin hyödyllinen, mutta se pitää muistaa ja osata tehdä oikeassa kohdassa. Muuten voi “softlockata” itsensä tilanteeseen, jossa jollain ilveellä väänsi itsensä paikkaan, jossa ei kannattaisi vielä olla tai pelaajalta puuttuu tarvittava esine etenemiseen eikä takaisin pääsy ole enää realistista.

Pelimekaniikat ovat itsessään hyvät ja rakenne on melko lähellä muita Zeldoja, eli kartalla kuljetaan, kylissä jutellaan ja esineitä etsitään. Sitten mennään luolastoon, jossa voitetaan bossi. Varhaisten Zeldojen tyyliin kryptisyyttä löytyy, eivätkä kyläläisten hämmentävät lost in translation -kommentit välttämättä juuri auta asiaa. (I am Error.) Myös audiovisuaalinen anti on aikaisekseen mainiota. Hahmot ovat isoja, hyvin animoituja ja musiikki on niinkuin Zeldassa kuuluukin, reipasta seikkailurenkutusta. 


Oma parin illan mittainen pelailuni tyssäsi tuttuun paikkaan, Death Mountainin sokkeloon, mutta sen olisi hoitanut vilkaisemalla karttaa ja vinkkejä. Olen pelannut kuvassa olevan GBA:n version kerran läpi ja muistikuvan mukaan kyllä se melkoinen urakka oli. Erona Zelda ykköseen on suurimmaksi osaksi se, että peruspelin päälle on lisätty ylimääräinen grindielementti, joka ei välttämättä ole ollenkaan tarpeellinen tai pelikokemusta parantava. Muuten Zelda 2 on mainio peli ja ehdottomasti NESin parhaita action/rpg/seikkailuja. Se on vaan liian monimutkainen ja vaikea suoraviivaisempaan seikkailu-Zeldaan tottuneelle. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-jarmo


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...