Skip to main content

Erikoisilla Kokeilla

 Moi,

Tällä kertaa on luvassa melko mielenkiintoinen tapaus. Katsotaan, millainen peli on Paris-Dakar Rally Special. Pelin on kehittänyt ISCO ja julkaissut Sony vuonna 1988 (peli sanoo, että 1987 mutta julkaistu ilmeisesti seuraavan vuoden tammikuussa), luonnollisesti Famicomille.  

8-Bittinen rallipeli siis? No, ei aivan, sillä tässä tapauksessa painotus on vahvasti sanalla “Special”. Tarkoitus on kuitenkin osallistua Paris-Dakar -ralliin, mutta sanoisin että tämä peli on kokonaisvaltaisin autopelikokemus, mitä olen koskaan nähnyt. Aika rohkeasti sanottu, kun ottaa huomioon kaiken maailman Turismot ja PC:n HooCee-simut. No, perusteena väitteelle on se, että harvemmassa rallipelissä aloitetaan sillä, että ennen rattiin pääsyä pitää pelata seikkailupeliä, jossa pyöritään pitkin kaupunkia etsien sopivaa autoa, sponsoria, kartanlukijaa, sekä tarpeeksi pöllöä pankkiiria rahoittamaan koko touhu. 

Kyllä vain, tämä peli on aika paljon muutakin kun ajelua ja sitäkin on monenlaista. Ensimmäinen kenttä on siis perinteisen keikkailu tai vanhan jrpg:n tyylinen kaupunki, jossa haahuillaan ja etsitään henkilöitä, joiden kanssa täytyy keskustella. Seuraavassa kentässä ajetaan upouusi menopeli pois kaupungista Pac-Manin tyylisessä sokkelossa, sitten ajetaan vähän perinteisempiä ylöspäin scrollaavia ratoja ja lopuksi löytyy vielä sivulle scrollaavia pikemminkin toimintapelin tai tasoloikan tyylisiä kenttiä, mutta autolla. Välillä pitää jopa nousta ulos pirssistä kevyeen ongelmanratkontaan. 

Aikamoinen yhdistelmä siis. Tässä on ainekset ikään kuin neljään Famicomin peliin, jotka on jostain syystä päätetty yhdistää. Kokonaisuus kuulostaa aika uskomattomalta, mutta miksi tämä peli ei ole kaikkien tiedossa ja klassikoiden joukossa? No, siksi että kaikki on toteutettu vähän sinne päin. Jokaine osa-alue on hyvä ideana, mutta toteutus on hieman kömpelö, tai joissain tapauksissa hiuksianostattavan hankala. Continue onneksi löytyy ja sitä muuten tarvitaan. Tästä huolimatta moni kenttä vaatii paljon kärsivällisyyttä ja toisinaan jopa onnea. 

Ulkoasu on itseasissa ihan mukava ja jokainen erityyppinen kenttä menisi läpi aivan omana pelinään, joten siinä mielessä ihan onnistunut suoritus. 

Paris-Dakar Rally Special on ehdottomasti kunnianhimoisin Famicomin ajopeli, mitä olen nähnyt. Huippuunsa hiotulla toteutuksella tämä olisi konsolin ehdottomia klassikoita. Harmi vaan, että pelisuunnittelu olisi vaatinut vielä reippaasti hiomista, että siihen pisteeseen olisi päästy. Tällaisenaan se on mielenkiintoinen kuriositeetti ja sekin käy, ainakin meikäläiselle. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-jarmo


  


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...