Skip to main content

Kantikas klassikko

 Hei,

Tällä viikolla pelivuorossa on PS1:n vuonna 1995 ilmestynyt Mobile Suit Gundam, luonnollisesti Bandain julkaisemana. 

Gundam-lisenssipelejä on nähty eri konsoleille runsain mitoin, myös tässä blogissa, mutta nyt on kyseessä PS1:n varhainen julkaisu, joka on itseasiassa ensimmäinen, joka kertoo ensimmäisen Gundam-animaatiosarjan tapahtumat pelin muodossa. Hieman erikoisesti vaikkapa Famicomilla nähtiin vain Zeta Gundam, strategiapelejä ja jopa SD Gundam jrpg-hommia, mutta ei yhtään suoraan ensimmäiseen sarjaan perustuvaa peliä. Ilmeisesti 1979 sarja ei ollut kasarin puolivälissä enää suosittu Japanissa, vaan siellä oltiin jo siirrytty uudempiin. Katsotaan siis, miltä ensimmäinen Grandpa-Gundam peli näyttää.

Kun sanoin, että kyseessä on linsenssipeli, joka kertoo ensimmäisen sarjan tapahtumat, niin sitä se todellakin tekee, mutta todella, sanoisinko pelkistetyssä muodossa, eikä mitään ylimääräistä ole mukana. CD-ROM mahdollistaa esirenderöidyt animaatiot ja kunnollisen audion, joten homma alkaa kertojaäänen saattelemana ja suoraan siitä, mistä sarja alkaa, eli kun Amuro löytää Gundamin Zeonin hyökättyä Side 7:n siirtokuntaan ja hyppää ohjaamoon. Peli on käytännössä sarja tunnetuimpia kahakoita ilman sen kummempaa juonen rakennusta tai pitkiä dialogin pätkiä, kuten tämän tyylisiltä peleiltä voisi olettaa. Homma alkaa simppelillä valikolla, tehtävän jälkeen palataan simppeliin valikkoon, kaikki on todella minimalistista ja karua. Pelissä ei ole edes tallennusmahdollisuutta muistikortille, tosin eipä pituuttakaan ole paljon. 

Pelaaminen on käytännössä varhaista first person-meininkiä ohjaamonäkökulmasta. Koska PS1:n tässä vaiheessa analogeja ei ole, niin ristiohjain hoitaa tähtäyksen ja liikkuminen on mallia “tankki” päätynappi pohjassa. Hyppynamiska löytyy, kuten myös aseiden vaihto ja kohteen lukitus. Ohjaamossa on mittarit, kuten Beam Riflen ammusten määrä ja tutka immersion lisäämiseksi. Tehtävät kestävät yleensä noin viitisen minuuttia ja sitten siirrytään valikon kautta seuraavaan tapahtumaan, olettaen, ettei nirri lähde. Continue on sentään loputon. Meno on varhaisen 3D-meiningin mukaisesti kankeaa ja framerate ei huimaa. Paitsi, jos hidas sellainen aiheuttaa päänsärkyä.

Ulkoasua ei voi juuri kehua, mutta ei sitä voi oikein kritisoidakaan kun ajattelee, että tämä tehtiin vuonna 1995. Maastotekstuurit ovat tietysti puuroa, mutta kyllä hahmomallit sentään näyttävät ihan siltä, miltä pitääkin. Zakut tunnistaa välittömästi ja ne ovat oikean muotoisia ja melko teräviä. Missään vaan ei ole pintakuvioita, vaan kaikki on yksiväristä polygonia. Tämä itseasiassa auttaa hahmojen erottumista kauempaa, joten se taitaa olla olla hyvä asia pelin kannalta.

PS1:n ensimmäisestä Mobile Suit Gundamista paistaa kiire ja/tai resurssien puute. Ainekset olisi parempaankin, mutta kaikki on niin niukkaa, suoraviivaista ja lyhyttä, että peli tuntuu enemmän tekniikkademolta kuin valmiilta peliltä. Tämä ilmeisesti tiedettiin Bandaillakin, sillä pelistä ilmestyi myöhemmin versio 2.0, jota käsitellään ensi viikolla. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!

-jarmo



Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...