Skip to main content

Geometriaa, toverit!

 Moi,

Tänä sunnuntaina vuorossa on peli, joka ei varmasti paljon esittelyjä kaipaa. Nyt katsastetaan nimittäin Tetris, tuo Neuvostoliiton ylivertaisen insinööritaidon näyte. Pelin kehitti alunperin Aleksei Pajitnov vuonna 1984 ja Nintendon pelikonsoleille Tetris löysi tiensä 1987. 

Kuten alussa sanoin, Tetris ei paljon esittelyjä kaipaa. No, miksi sitten sitä tässä esittelen? Sen takia, että huomasin Famicomin Tetriksen olevan erilainen kun NESin, mikä johti melkoiseen järkytykseen, sekä sitä kautta tähän blogipostaukseen. 

Meikäläisille tutuin Tetris taitaa olla kolmen pelin bundlekasetilla ollut versio, joka oli Nintendo World Cupin ja Marion seurassa. Tämä famicomin tetris muistuttaa NEsin versiota yllättävän vähän: Ensinnäkin jo alkuruutu ja väripaletti ovat tyystin erilaiset. Siinä missä hallitsevana teemana NESillä oli harmaata, Famicomilla on ruskeaa. Myös musiikki on hieman erilaista, vaikka molemmilta Venäläistä kansanrallia löytyykin. Pienellä tutkimuksella selvisi, että Famicomin tetris perustuu Japanilaisille tietokoneille käännettyyn versioon.

Ulkonäköä suurempi järkytys liittyy kuitenkin pelattavuuteen. Jostain käsittämättömästä syystä kontrollit toimivat siten, että ALASPÄIN EI PUDOTA PALIKKAA, VAAN KÄÄNTÄÄ SITÄ!? A-NAPPI PUOLESTAAN PUDOTTAA PALIKAN!?? Aivot nyrjähtivät väkisin paikoiltaan ja mokia tuli jatkuvasti. Vertaisin, että Super Mariossa vaihdettaisiin yllättäen A ja B-nappien paikkaa. Hämmenys oli pohjaton. 

Famicomin Tetrikseen voi suhtautua kahdella tavalla: Jännänä aivotreeninä, jossa pitää oppia pois 30-vuotta vanhasta lihasmuistista tai sitten pelikelvottomana tekeleenä, jonka voi samantien unohtaa. En ole ihan varma kumpaa mieltä itse olen, mutta jotain kertoo se, että missään myöhemmissä Teriksen versiossa nappulat eivät ole näin.


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone 


Comments

Anonymous said…
Hahah, ehdin jo varautua siihen että siellä on käytössä POIKKEAVAN MUOTOINEN palikka! Kai Kulkukauppias soi tässäkin?
Snou
Malone said…
Ei sentään niin järkyttävää muutosta. Pelkkä nappuloiden vaihto aiheutti jo sydämentykytyksiä. Kyllä tästä sekin biisi löytyy, yksi kolmesta vaihtoehdosta.

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...