Skip to main content

Ilmailun historiaa

 Hei,

Tällä kertaa vuorossa on ennennäkemätön konsoli, sellainen harvinaisuus kuin Playstation 2! Jostain syystä toistaiseksi ei ole sattunut yhtään PS2:n peliä blogihaaviin, mutta nyt asiaan tulee muutos, sillä nyt katsotaan miltä tuntuu 1945 I & II. 

Jos nimi ei sano mitään, niin en ihmettele. Tämä on maineikkaan perinteisten shmuppien kehittäjän Psikyon kaksi kolikkopeliä PS2-kokoelmana. 1945 on alunperin nimeltään Strikers 1945 ja julkaistu vuonna 1995, mutta jostain syystä etuliite on jätetty pois. Idea ei paljon esittelyjä kaipaa: alhaalta ylöspäin scollaavissa kentissä ammuskellaan ja joka kentän lopussa on pomo. Tällä kertaa teema on nimensä mukaan 2. Maailmansotaa muistuttava asetelma ja pelaajan menopeleinä tuon ajan koneita, kuten Spitfire, Messerchmitt, Zero tai Mosquito. Ykkösessä ja kakkosessa on eri menopelit P-38 Lightningia lukuunottamatta, joka on molemmissa. Siihen sitten loppuukin se historiikki. Koneet ampuvat ties mitä lasereita ja varsinkin loppubossit ovat mielikuvituksekkaita scifihärveleitä pienellä retrokuorrutuksella. Juna tai lentotukialus muuttuu hetkessä mechaksi tai joksikin muuksi animehärveliksi ja viimeistään siinä vaiheessa leuka loksahti, kun lensin Spitfirella kuuhuun muukailaispomon tukikohtaan näyttämään ulkoavaruuden valloittajille närhen munat.



Pelaaminen ei poikkea pelityypin perushommista juuri lainkaan. Nappi pohjassa ammutaan, toisella voi ladata mittarin täyttyessä erikoiskyvyn ja kaikilla on rajattu määrä pommeja, joilla voi pamauttaa koko ruudun viholliset veke ja samalla pelastua pinteestä. Joka lentokoneella on lisäksi omat vahvuutensa ja erityyppinen aseistus, mikä tuo mukavasti vaihtelua. Tässä ei ole kaikkein tiheimmin screenia täyttävää bullet helliä, vaan ollaan vielä hiema perinteisemmällä osastolla, vaikka varsinkin pomoissa on havaittavissa tiukkoja paikkoja panosmuodostelmien välissä. Pyssyjen Power uppeja kerätään ilmasta ja nirri lähtee kerrasta. Samoin lähtee aseiden päivitys, mutta sentään aina vähintään yksi jää killumaan kerättäväksi, joten ihan karuin Gradius-kuolema tämä ei ole.  


Vaikeustasoja on kahdeksan kappaletta, mikä on hyvä, koska jo default 3 oli ihan riittävän haastava näin aluksi. Tässä ei myöskään ole kolikkopelin tapaan loputtomasti käytettävää continuea, vaan 3 alusta (plus pisteillä lisää), mutta eipä ole kuin 8 kenttääkään. Per peli, eli yhteensä 16 tehtävää. Ideana onkin oppia hommassa hyväksi läpäistä koko peli kuolematta kertaakaan ja kerätä paljon pointseja. Helpommin sanottu kun tehty.

Ulkoasu miellyttää silmää, kaikki on tyylikästä retrofuturistista spriteä ja etenkin bossit ovat todella mielikuvituksellisia. Myös musiikki on hyvällä tasolla ja vaihtelee “ok” tasolta loistavaan. Vähän on tainnut tarkkuus kärsiä kun peli on portattu PS2:lle ja epäilen että laadukkaalla monitorilla alkuperäinen on ollut vielä näyttävämpi. Koska kyseessä on pystysuuntaan vierivä shmuppi, niin 4:3 töllöllä (Ai mikä laajakuva?) jää reunoihin isot mustat palkit, mutta optioista löytyy “tate” -mode eli jos voi kääntää näytön pystyyn, niin on mahdollista täyttää koko ruutu, kuten kuuluu.  

1945 I & II on aikalailla parhaasta päästä vanhan ajan lentoräiskintää, joten jos aihe kiinnostaa, niin ehdoton suositus. Jos Touhou-tyyli uppoaa paremmin, niin silloin löytyy muita vaihtoehtoja, mutta Psikyon smuppimaestroja parempaa perinteistä saa hakea.


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille ja palaan taas pian asiaan.


-malone


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...