Skip to main content

Valistusta, osa 2

 Moi,

Tänään on vuorossa lupaamani Valis-pelisarjan toinen osa. Katsotaan, miltä näyttää Valis III Sega Mega Drivelle Famicomin version pettymyksen jälkeen. Pelin on julkaissut vuonna 1991 Sega ja Telenet Japan, kehityksestä vastasi Reno.

Jo vain, tällä kertaa hypätään Famicomilta huippumodernin Mega Driven kyytiin. Samalla ulkoasu on päivittynyt jälleen pykälän lähemmäksi animea ja etenkin sarjan tavaramerkki, välianimaatiot ovat nyt jo ihan oikeasti hyvän näköisiä. 

Tällä kertaa juoni on pääpiirteittäin sama, mutta pahiksena on uusi tyyppi, Kuningas Glames (oikeasti se on lopulta jälleen sama Vecanti, kuin Dr Wily ikään). Merkittävin uudistus on kolme pelattavaa hahmoa: Ykkösen sankari Yuko, sisko Valna ja haltia Cham. Meno muistuttaa paljon Castlevania kolmosta, eli hahmoa voi vaihtaa lennosta ja Valna on velho, joka ampuu taikasauvalla, Cham muistuttaa Belmonteja ja käyttää ruoskaa. Yukolla on tietysti miekka Valis. 

Mukana on Mega Manista tuttu liuku, seka Castlevanian tapaan käytettävä loitsuhyökkäys, joka kuluttaa magiamittaria. Hahmojen liike on edelleen hieman hidasta ja kankeaa verrattuna joihinkin muihin saman tyyppisiin peleihin, mutta eteenpäin on menty.  Myös vaikeustaso on tällä kertaa maltillisempi, mikä on todella hyvä juttu. Tämän pystyy pelaamaan oikeasti läpi pienellä vaivannäöllä. Bossitappelu löytyy joka kentän lopusta ja nämä vaihtelevat ihan tyylikkäsitä tavanomaiseen ja helposta kinkkiseen. Kentät ovat pääosin simppeleitä ja helpohkoja, mutta pari turhauttavaa hyppyä löytyy ja raju knockback joka osumalla ei helpota rotkon reunalla loikintaa. 

Valis kolmen paras anti on jälleen audiovisuaalisella puolella. Peli on näyttävä ja etenkin välianimaatiot hienoja. Näitä on valitettavasti karsittu PC Engine CD:n ääninäytellyistä animaatioista simppelimpiin still-ruutuihin, mutta hienon näköisiä ne joka tapauksessa ovat. 

Valis III on selkeä edistysaskel sarjassa. Olen siinä uskossa että jo osa 2 paransi reippaasti ensimmäisestä ja Famicomin räpellys on vain harha-askel muuten ihan mukiinmenevässä pelisarjassa. Valis nauttii vieläkin jonkin sortin kulttimainetta ja ymmärrän hyvin sen kun ottaa huomioon ajankohdan, milloin tämä julkaistiin. Nykyään animetyttöjä vilisee kolmetoista tusinassa, mutta vuoden 1991 videopeleissä meininki oli vähän toisenlaista. Mielenkiintoinen kuriositeetti, vaan ei kuitenkaan unholaan jäänyt timanttinen klassikko.

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone



Comments

Popular posts from this blog

Lucasin Hengessä

 Hei, Tällä viikolla tutustuin lisää Capcom Fighting Collection 2:n valikoimaan. Pelinä on Plasma Sword, tai vaihtoehtoisesti Star Gladiators 2. Peli on alunperin vuodelta 1998, mutta Dreamcastin kotikonsoliversio julkaistiin vuotta myöhemmin. Kolikkopeliversio nähdään siis pelihallien ulkopuolella ensimmäistä kertaa tämän kokoelman myötä.  Plasma Sword jatkaa Capcomin vähemmän tunnettujen 3D-pelien sarjaa selvästi Star Wars-vaikutteisella asetelmalla, missä monen sorttiset avaruustaistelijat kohtaavat perinteisessä 1 vs 1 taistelussa. Pelin pahis on sonnustautunut mustaan, samurain haarniskaa muistuttavaan kostyymiin, joten mielleyhtymä on selvä. Mukana on myös melkoisesti Wookieta muistuttava karvaturri. Hahmoja on melko runsas määrä, mutta valikoima ei ole ihan niin monipuolinen kuin voisi luulla, koska suurin osa hahmoista muistuttaa suuresti jotain toista taistelijaa. Kaikista on siis vähän niinkuin “hyvis” ja “pahis” versiot hieman eri ulkonäöllä.  Capcom käyttää tä...

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Lisää Capcomia

 Hei, Tällä kertaa blogit jatkuvat jälleen Capcomin taistelupelien merkeissä, nimittäin Toukokuussa julkaistiin lisää klassikkopelejä uudessa paketissa. Capcom Fighting Collection 2 sisältää 8 peliä vuosituhannen vaihteen tienoilta, vuosilta 1998-2004. Tällä kertaa mukana on myös Capcomille vähemmän tyypillisiä 3D-taisteluita, joista muutama on varsin harvinaista herkkua. Nyt keskitytään yhteen näistä vähemmän tunnetuista, mutta sitäkin mielenkiintoisimmista peleistä, nimeltään Project Justice, tai Moero! Justice Gakuen, vuodelta 2000. Peli on Rival Schools -nimisen mätkinnän toinen osa. Kuten nimestä voi päätellä, peli on animetyylisen lukion ympärille rakennettu asetelma, jossa koulujen varsin värikkäät oppilaat ja opettajat osallistuvat 3 vs 3 mätkintöhin rehtoria myöten. Tuttujen tyylien, kuten Karaten ja Judon lisäksi tehokkaaksi taistelijaksi oppii pelaamalla mm. baseballia, lentopalloa ja viulun soitolla. Tai sitten vain olemalla liikunnan opettaja. Hahmojen design on lennok...