Skip to main content

Valistusta, osa 2

 Moi,

Tänään on vuorossa lupaamani Valis-pelisarjan toinen osa. Katsotaan, miltä näyttää Valis III Sega Mega Drivelle Famicomin version pettymyksen jälkeen. Pelin on julkaissut vuonna 1991 Sega ja Telenet Japan, kehityksestä vastasi Reno.

Jo vain, tällä kertaa hypätään Famicomilta huippumodernin Mega Driven kyytiin. Samalla ulkoasu on päivittynyt jälleen pykälän lähemmäksi animea ja etenkin sarjan tavaramerkki, välianimaatiot ovat nyt jo ihan oikeasti hyvän näköisiä. 

Tällä kertaa juoni on pääpiirteittäin sama, mutta pahiksena on uusi tyyppi, Kuningas Glames (oikeasti se on lopulta jälleen sama Vecanti, kuin Dr Wily ikään). Merkittävin uudistus on kolme pelattavaa hahmoa: Ykkösen sankari Yuko, sisko Valna ja haltia Cham. Meno muistuttaa paljon Castlevania kolmosta, eli hahmoa voi vaihtaa lennosta ja Valna on velho, joka ampuu taikasauvalla, Cham muistuttaa Belmonteja ja käyttää ruoskaa. Yukolla on tietysti miekka Valis. 

Mukana on Mega Manista tuttu liuku, seka Castlevanian tapaan käytettävä loitsuhyökkäys, joka kuluttaa magiamittaria. Hahmojen liike on edelleen hieman hidasta ja kankeaa verrattuna joihinkin muihin saman tyyppisiin peleihin, mutta eteenpäin on menty.  Myös vaikeustaso on tällä kertaa maltillisempi, mikä on todella hyvä juttu. Tämän pystyy pelaamaan oikeasti läpi pienellä vaivannäöllä. Bossitappelu löytyy joka kentän lopusta ja nämä vaihtelevat ihan tyylikkäsitä tavanomaiseen ja helposta kinkkiseen. Kentät ovat pääosin simppeleitä ja helpohkoja, mutta pari turhauttavaa hyppyä löytyy ja raju knockback joka osumalla ei helpota rotkon reunalla loikintaa. 

Valis kolmen paras anti on jälleen audiovisuaalisella puolella. Peli on näyttävä ja etenkin välianimaatiot hienoja. Näitä on valitettavasti karsittu PC Engine CD:n ääninäytellyistä animaatioista simppelimpiin still-ruutuihin, mutta hienon näköisiä ne joka tapauksessa ovat. 

Valis III on selkeä edistysaskel sarjassa. Olen siinä uskossa että jo osa 2 paransi reippaasti ensimmäisestä ja Famicomin räpellys on vain harha-askel muuten ihan mukiinmenevässä pelisarjassa. Valis nauttii vieläkin jonkin sortin kulttimainetta ja ymmärrän hyvin sen kun ottaa huomioon ajankohdan, milloin tämä julkaistiin. Nykyään animetyttöjä vilisee kolmetoista tusinassa, mutta vuoden 1991 videopeleissä meininki oli vähän toisenlaista. Mielenkiintoinen kuriositeetti, vaan ei kuitenkaan unholaan jäänyt timanttinen klassikko.

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone



Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...