Skip to main content

Radikaali Ratkaisu

 Hei,

Tällä viikolla jatkuu tuttu ja turvallinen Famicom-pelien katsaus. Vuorossa on Iremin vuonna 1987 julkaisema kolikkopelikäännös Kaiketsu Yanchamaru. Peli julkaistiin lännessä nimellä Kid Niki: Radical ninja (sekä white wash-kansitaiteella, joka ei liity peliin millään lailla). Nimestä ja ulkoasusta ounastelin ensin jonkin sortin manga/animelisenssiä, mutta tämä on kuitenkin ihan Iremin oma hengentuote. 

Koska kyseessä on Famicom, niin ei liene yllätys että luvassa on tasoloikkaa, jossa nuori ninja pelastaa: Yllätys, yllätys prinsessaa ja maailmaa pahisten kynsistä. A-hyppää ja B, ei niinkään lyö, vaan rullaa miekalla. Loikka on melko hidas ja ilmava, kuten on myös liikkumisnopeus. Tämä ninja ei ole sprintteri, vaan enemmän hölkkääjä. Tasoja on seitsemän kappaletta ja jokaisen lopussa kohdataan tietysti pomo. Loppupahis on Kabuki-näyttelijän oloinen demonikunkku.

Kentät ovat teemoiltaaan vaihtelevia, mutta yksi peruselementti on ja pysyy: Jatkuva virta naamioituja ninjoja, jotka juoksevat pelaajaa kohti, odottavat puissa, heittelevät pommeja ja vaikka mitä. Muitakin vihulaisia löytyy, mutta ninjat ovat ehtymätön luonnonvara. Peli muodostuukin hyppelyn lisäksi pääosin siitä, että lähestyviä ninjoja rullataan miekalla vasemmalta ja oikealta, edetään jokunen askel ja toistetaan. Vaihtelua tuovat onneksi pomot, joissa on sentään opeteltava taktiikka, jolla taistelu voitetaan. Pomoissa voi myös menettää aseen, jos lyö sen “kovaan kohtaan” tai väärällä ajoituksella, jolloin se pitää käydä poimimassa maasta tai seinästä. Nirri lähtee yhdestä osumasta, mutta onneksi löytyy continue.

Vaikeustaso tuntuu aluksi korkealta. Henki lähtee joka osumasta ja etenkin hyppy on niin hidas ja sprite suuri että joitain vihollisia ja niiden ammuksia on lähes mahdoton välttää ilman ennakointia. Onneksi myös pelaajan hyökkäys on anteeksiantava, osumakohta iso ja lähes kaikki vihulaiset pomoja lukuunottamatta hoituvat yhdellä iskulla. Kun säännöt ja pelin säännöt ymmärtää, niin homman hallinnasta tulee helpompaa. Huomasin että tässä on käytetty samaa pelimoottoria kun Kung Fussa, jossa myös tulee vihollisia jatkuvana virtana. Käy järkeen, sillä tunne on pitkälle sama. 

Ulkoasu on keskitasoa ja musiikki renkuttaa ihan siedettävää biisiä. Vuonna 1987 oli nähty jo parempaakin, kuten Contra, jossa on myös hieman samaa fiilistä jatkuvan vihollisvirran muodossa, mutta vauhdikkaammin toteutettuna. 

Radikaali Yanchamaru ei lopulta ollut niin kovin radikaali, vaan keskitason toimintaloikka, jonka suurin kompastuskivi on hahmon hitaus yhdistettynä jatkuvaan vihollisvirtaan, joka luo “kaksi askelta, lyönti, oikea vasen, toista loputtomiin” -monotonisen tunteen. Tasoloikinta ja pomot onneksi tuovat paljon kaivattua vaihtelua ja estävät tätä vajoamasta mutasarjaan. 

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille ja palaan taas pian asiaan!


-malone





Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...