Skip to main content

Länsimetroa odotellessa

 Moi,

Tällä viikolla vuorossa on jälleen Famicomia. Nyt katsotaan, millainen on Namcon vuoden 1985 kolikkopelikäännös Metro-Cross. Peli julkaistiin aikoinaan myös lännessä, kaikille kuviteltavissa oleville kotitetokoneille.

Metro-Crossin idea on, että Runner-niminen heebo juoksee metrotunnelissa esteratojen tyyppisesti rakennettuja asemalaitureita pitkin. Kenttiä on kuulemma 32. Radoilla on aikaraja, jonka puitteissa pitää selvitä maaliin. Joka neljäs rata on pidempi “checkpoint-rata”, joka toimii myös continue-pisteenä. Kolmelta edelliseltä radalta säästynyt aika lasketaan yhteen, joka toimii bonusaikana pidemmälle radalle, joten kannattaa pyrkiä minimoimaan mokat lyhyillä ja helpommillakin radoilla. Ukkeli juoksee automaattisesti ja pelaajan tehtävänä on vain ohjata ja hyppiä oikeaan aikaan. 

Kuulostaa helpolta, vai mitä? No ei, radat ovat täynnä esteitä, lipsuvia ja hidastavia lattialaattoja, monttuja, päälle vieriviä tynnyreitä, autonrenkaita ja ties mitä. Väärin ajoitettu hyppy tai yli jyräävä este pysäyttävät menon, joka taas hukkaa kallisarvoista aikaa. Jos aika loppuu, sähköshokki kärventää Juoksijan. Bonusesineinä toimivat tölkit, joiden päälle hyppäämällä aikalaskuri pysähtyy sekunniksi tai pariksi, rullalauta, joka vauhdittaa menoa ja ei tuumaa lipsuvista tai hidastavista laatoista mitään, sekä ponnulaudat, joista voi hypätä hauhdikaasi eteenpäin. Skeittilautaan liittyy kikka, jossa juuri oikein sijoittumalla pikselin tarkasti kahden laatan välissä olevalla mustalle viivalle voi huristaa menemään, eikä mikään este osu, koska ilmeisesti peli ei silloin osaa laskea, kummalla laatalla pelaaja kulkee. Ponnulaudat ovat monessa kentässä elintärkeitä, varsinkin, jos niitä on useita peräkkäin ja kentän suunnittelu edellyttää, että niihin on kaikkiin osuttava, tai aika loppuu. 

Tästä päästäänkin Metro-Crossin suurimpaan ongelmaan. Peli on melko karmaisevan vaikea. Meno tyssää jo alkuunsa ja kaikki kentät on muistettava ulkoa, muuten ei ole mahdollisuuttakaan. Tämä on tuttua 80.luvun kolikkpelimeininkiä, jossa ideana on hoonata taitoa äärimmilleen. Onneksi joka neljäs kenttä on checkpoint, muuten koko homma tyssäisi jo samoja alkupään kenttiä jauhaessa. Pelin suurin yksittäinen ongelma on elintärkeiden ponnulautojen outo ajoitus. Ne siis toimivat samaan tapaan kuin SMB:n jouset, eli napin painallus on ajoitettava, että se toimii. Tässä tapauksessa ajoitus tuntuu vaan jotenkin todella oudolta, enkä oikein missään vaiheessa saanut kunnon käsitystä, miten ja missä kohtaa sitä namiskaa on painettava. Esimerkkinä Marion jousi kyllä pelittää lähes joka kerta, kunhan sen vaan hoksaa, joten tässä tapauksessa se on vain todella outo. Monessa kentässä ne olisi vielä saatava onnistumaan useita kertoja ilman mokia. 

Ulkoasu on vuoden 1985 Famicom-peliksi varsin mukava. Hahmo on koominen laatikkoleuka ja spritet ovat melko yksityiskohtaiset. Pikku miinus tulee monotonisesta kenttäsuunnittelusta, samaa laattakuviota toistetaan loputtomiin. Toisaalta, semmoisia ne metrotunnelit ovat. Taustalla jauhava biisi on ihan menevä, muttei mitään klassikkoainesta.  

Metro-Cross on lähestulkoon todella hauska ja menevä tasoloikka/endless runner, joka on tietyllä tapaa vastaavan tyylisten modernien kännykkäpelien edeltäjä. Harmi, että ponnulautojen toiminta on nähty tarpeelliseksi tehdä turhauttavan tarkkaa ajoitusta vaativaksi salatieteeksi, joka ei tuo mitään lisää peliin, vaan ainoastaan haittaa pelikokemusta. Pieni juttu, joka onnistuu lähestulkoon täysin pilaamaan muuten hyvän pelin. 

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone 


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...