Skip to main content

Kivimies Kolme

 Moi,

Tällä kertaa on vuorossa peli, joka ei paljon esittelyjä kaipaa. Capcomin vuonna 1990 julkaisema Rockman 3, meillä peli nähtiin vasta vuonna 1992, tietenkin länsimaisella nimellä Mega Man. 

Famicom/NES Mega Manit ovat siitä mielenkiintoinen pelisarja, että ei tule toista mieleen, joka olisi saanut kuusi osaa samalle masiinalle ja joista kaikki ovat vähintään hyviä, ellei jopa loistavia. Jos mukaan laskee vielä Wiin Virtual Consolen 9:n ja 10:n, jotka ovat hyvin lähellä esikuviaan, niin samalla tyylillä tehtiin kahdeksan peliä. Pelin perusidea on kuitenkin niin toimiva, että tästä huolimatta samankaltaisuus ei haittaa, vaan on pikemminkin vahvuus.

 

Kolmas osa on kuitenkin lähes kaikkien mielestä ellei sarjan paras, niin ainakin kärkikahinoissa, useimmiten kakkosen kanssa. Itse olen samoilla linjoilla, kakkonen tosin vie voiton nostalgiasyistä, sekä yhden kolmosessa rassaavan pikkuvian takia (tähän palaan vielä). Minulla ei koskaan ollut kolmosta kersana, joten nyt oli hyvä aika tehdä hankinta ja samalla verestää muistoja aidon konsolin kanssa, sillä tähän saakka olin Wiin varassa. Kokeillaan siis, miltä Japanin versio tutusta pelistä tuntui.

Vaikka edellisestä pelikerrasta on jo aikaa, niin Mega Manin ohjaustuntuma ja meno on nini juurtunut lihasmuistiin, että mistään totuttelua ei tarvita. Pomojärjsestyskin muistui mieleen pikku hetken mietinnän jälkeen. Pari ensimmäistä kenttää sujahti lähes huomaamatta ja peli tuntuu edelleen yhdestä parhaimmista toimintatasoloikista koskaan. Ohjauksessa, tai pikemminkin ohjelmoinnissa on vain yksi “mutta” verrattuna sarjan muihin peleihin: Jos vaihtaa suuntaa ja ampuu nopeasti, niin peli ei rekisteröi käännöstä, vaan laukaus lähtee edelleen vanhaan menosuuntaan, vaikka varmasti painoi suunnan ennen laukausta. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että peli ei rekisteröi suunnan muutosta ja laukausta samoin kuin kaikki muut sarjan pelit, vaan se odottaa että sprite itse kääntyy oikeaan suuntaan ennen kuin suostuu ampumaan oikein. Se siis ilmeisesti toteuttaa komennot eri järjestyksessä kuin muut pelit. Tämä johtaa ainakin meikäläisellä toisinaan siihen, että jos juoksusta aion nopeasti kääntyä ja ampua, niin panos lähtee vanhaan menosuuntaan. Se rassaa toisinaan hermoja ja pitää aina muistaa ettei saa painaa suunta+laukaus liian nopeasti, vaan on viivästytettävä laukausta hieman. Pelin PAL-versiossa tämä on vielä selkeämpi vika, sillä se toimii hitaammin ja ikkuna “vahinkolaukaukselle” on täten suurempi. Tämä on myös suurin yksittäinen syy, miksi pidän kakkosta (ja 9 &10) parempana pelinä. Samalla pitää todeta, että luultavasti monella tätä lukevalla ei ole aavistustakaan, mistä puhun, vaikka olisivat joskus pelanneetkin Mega man 3:a. Se on aika harvan, sarjan pelejä paljon pelaavan ongelma. 3 esitteli myös ensimmäistä kertaa Rush-koiran, joka toimii kamuna ja apuvälineenä, sekä liukumiskyvyn. Näistä kolmoselle on annettava plussaa suhteessa kakkoseen. Pärjään ilman liukuakin, mutta Rush on huomattava parannus verrattuna esineisiin “1”, “2”  & “3”.

Muuten peli on juuri niin hyvä kuin muistin. Grafiikat ovat konsolin kärkeä, kuten myös musiikki. Ysärin Capcom teki ehkä parhaat pelimusiikit mitä on koskaan kuultu ja pelistä huomaa että tässä vaiheessa aletaan päästä vauhtiin. Kolmonen saattaa olla myös sarjan pisin peli, sillä ennen tuttua, todellista “jyvät akanoista” osuutta, eli Dr Wilyn linnaa, tässä pelissä kohdataan myös neljä pomoa Mega Man kakkosesta. 

Tässä olivat päällimmäiset tunnelmat pitkästä aikaa pelatulle tutulle pelille. Mielipiteeni ei ole muuttunut, Mega Man -sarjan kolmas osa on yksi parhaista Famicom/NES peleistä, vaan ei aivan sarjan paras. Kaikesta huolimatta se ansaitsee klassikon asemansa ja on edelleen parempi kuin 99% saman tyyppisistä tasoloikista.


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone 


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...