Skip to main content

Ninjoja ja Smurffeja

 Moi,

Tällä viikolla matkaamme jälleen muinaiseen Japaniaan. Luvassa on ninjatoimintaa, mutta hieman nuoremmille suunnattuna. Vuorossa on Hudson Softin vuonna 1986 julkaisema Mangaan ja animeen perustuva Ninja Hattori-kun.

Ninja Hattori-kun (oletan inspiraation tuleen Hattori Hanzosta) oli 60-luvun manga ja animaatiosarja, joka sittemmin rebootattiin menestyksekkäästi kasarilla ja myöhemmin vielä 2013 ja tämä uusi versio on menossa vielä tälläkin hetkellä. Hattori-kunia voisi siis kuvailla varsin menestyksekkääksi hahmoksi,  jota on tehty päälle 700 jaksoa ja mangaakin myyty miljoonakaupalla. Ideana on, että alakouluikäisellä pojalla on kaverina saman kokoinen ninja, Hattori sekä kavalkadi muita hahmoja. Sitten seikkaillaan lastensarjan merkeissä. Tästä tehtiin myös nykyään muodikas “live action adaptaatio”, joka on muuten ehkä creepyin ilmestys koskaan (kuva alhaalla). Hattorilla ei muuten ole mitään tekemistä toisen Ninja-kunin, eli Jajamarun kanssa.

Jos jotakin tiedämme menestyksekkäistä 80-luvun sarjoista, niin ainakin sen, että niistä julkaistiin lähes vääjäämättä myös Famicom-peli, jonka genrenä on useimmiten toiminta/tasoloikka. Niin myös tälläkin kertaa. Sivulle scrollataan ja A hyppää, B heittää heittotähtiä. Vastaan tulee jatkuvalla syötöllä vihollisninjoja, jotka muuten ovat useimmiten jopa Hattori-kunin mittapuulla todella lyhyenläntää sorttia. Ehkä ne ovatkin Smurffeja ninja-asussa. Ideana on päästä kentän loppuun, jossa pelataan bonuspeliä ja sitten lasketaan pisteet. Tätä jatkuu herra ties kuinka pitkään, ainakin pidempään kun meikäläisen kyvyt riittivät. 

Ohjaustuntuma on riittävän tarkka, joskaan ei aivan kärkitasoa, mikä tekee pelistä yllättävänä haastavan, varsinkin kun vihollisia tulee taukomattomana virtana. Osa lentää, osa hyppää, osa on haamuja, jotka tulevat kiehnämään pelaajaan kiinni ja tappavat varmasti. Hattori kestää osumia 9 kappaletta, continueja on 3 ja lisäelämiä saa pisteilä. 9 osumaa kuulostaa paljolta, mutta paljon on myös tilaisuuksia saada osuma ja lisäksi nirri lähtee myös monttuun putoamalla. 

Ulkoasu ei varsinaisesti säväytä, jos nyt ei ole aivan karmaisevakaan. Selvästi kuitenkin näkee, että vuonna 1986 Hudsonin paukut manivat aivan muuhun kuin Hattori-kuniin, esimerkiksi Adventure Islandiin ynnä muihin lippuvaivatuotteisiin. Llisenssipelille tyypillisesti Hattori sai todennäköisesti minimin, mikä kelpasi. 

Ninja Hattori-kun on tyypillinen Famicomin lisenssipeli, josta ei oikein löydä mitään aivan karmaisevia vikoja, mutta ei oikein mitään kehuttavaakaan. Peli oli kuitenkin aikoinaan suosittu ja myi 1.5 miljoonaa kappaletta. Juuri siksi tämä kasetti maksoi tasan yhden Euron. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone



Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...