Skip to main content

Tähtikuvioiden Taistoja

 Moi,

Tällä viikolla palataan takaisin Famicomin pariin. Myös pelinä on tyypillisesti Famicomin heiniä oleva pelityyppi, nimittäin 80-luvun lopun manga/anime -lisenssipeli. Katsotaan, millainen on Bandain Saint Seiya: Ougon Densetsu Hen vuodelta 1988. 

Saint Seiya, tai länsimaissa toisinaan Knights of The Zodiac on kasarin lopun manga ja animesarja, jossa shonen-sarjoille tyypillisesti taistellaan, tällä kertaa tähtikuvioiden ja Kreikan mytologian teemalla. En ole tosiaankaan sarjan asiantuntija, mutta ilmeisesti homma menee niin, että orpo poika, Seiya kiipeää Olymposvuorelle saadakseen myyttisen haarniskan, jota käytti jumalatar Ateenan kuuluisa kaarti. Näitä kostyymeja kutsutaan nimellä Saint Cloth ja kaikki ovat jollain lailla tähtikuvio- tai eläinteemaisia ja niillä on tietty omat supervoimansa. En ole nähnyt sarjaa, mutta tiedän, että se on edelleen erittäin suosittu etenkin Espanjaa puhuvissa maissa Etelä- ja Väli-Amerikassa. Tämän lisäksi hahmot ovat tuttuja vain Bandain figuurikataloogeista ja mainoksista, joissa näitä hahmoja näkyy näkyy todella vaikuttavien, kiiltävien haarniskojen kera.

Katsotan sitten, millainen peli saatiin aikaiseksi tällä asetelmalla. Ensivaikutelma on, että pelin tarina seuraa todella tarkasti animaation tapahtumia ja sarjan tunnarikin kuullaan heti alussa. Sitten valitaan hahmo ja lähdetään, yllätys yllätys,  tasoloikkimaan. Lyhyen tasoloikkakentän jälkeen tulee kuitenkin yllätys, sillä jokainen pomotaistelu on kuin jrpg:stä, jossa on menu ja komentoja, kuten “puhu”, “taistele” ja niinpoispäin. Tekstiä tulee paljon ja sitä ei saa pauselle, joten ainakin meikäläisellä oli vaikeuksia pysyä kärryillä, vaikka dialogi olikin aika simppelin oloista tasiteluanime-osastoa. Hahmoilla on kaksi mittaria, Life ja Cosmo, eli käytännössä elämäpisteet ja magiapisteet. Magiapisteilä käytetään erikoisliikkeitä ja pelin aikana saa kokemusta, nimeltä Seven Senses,  jolla voi kasvattaa molempia palkkeja. Taistelun aikana voi myös vaihtaa hahmoa, joita on mukana 4. Ilmeisesti joka pomolla on oma “kaavansa” kuinka tappelu voitetaa, sillä toisen, “Härkäbossin” taistelu oli mahdoton, kunnes puhuin hänelle kaksi kertaa ennen taistelun aloittamista. Tässä varmaan auttaisi, jos tietäisi, kuinka sarjan tarina menee. Pelistä löytyy salasana, joten samoja juttuja ei tarvitse käydä läpi moneen kertaan, mikä on hyvä. 

Kontrollit ovat tasoloikka-osuuksien suurin ongelma, sillä hyppy on kankea ja tuntuu oudolta. Kolmannen pomon “avaruuskentän/ansan” outo fysiikka yhdistettynä tähän teki kokemuksesta hiuksianostattavan karmaisevan ja koko homma meinasi jäädä jo siihen, kun hahmo ei vaan suostunut hyppäämään ihan ilmiselvään kohtaan, tasolle joka johtaa eteenpäin, vaikka kuinka yritti vängätä. Ilmeisesti toisella hahmolla kohta olisi ollut vähän siedettävämpi, tiedä häntä. Pomotaistelut ovat enemmänkin jrpg puzzleja, joissa homma toimii yritys/erehdys -tyyliin.

Ulkoasu on tasoloikkaosuuksissa alempaa keskitasoa vuoden 1988 peliksi ja selvästi näkee, että suurempi panostus on mennyt rpg-osuuden hahmografiikoihin, jotka ovat varsin mainiot. Musiikista ja äänistä ei jäänyt paljon mieleen, mutta vähimmäisvaatimus, eli animen tunnari on mukana.

Saint Seiya: Ougon Densetsu Hen on lisenssipeli, joka tuntuu hirttäytyvän jopa liian tarkkaan sarjan tapahtumien noudattamiseen ja pelin tekeminen on jäänyt sivuosaan. Ideana toimiva, mutta toteutus valitettavasti lisenssipelille tyypillisen vaillinainen. Näistä eväistä olisi voinut saada jopa vallan mainion pelin. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...