Skip to main content

Mahtava Mazinger

 Moi,

Vuoden ensimmäinen lootan avaus on Japanin tuliaisia. Edellisestä blogista voi lukea, miten loota päätyi käsiini, joten mennään heti asiaan. Katsotaan, millainen ilmestys on Bandain Soul of Chogokin GX-02R Great Mazinger. 

Mazinger on mangapiirtäjä Go Nagain luomus 70-luvulta ja varmaankin Devilmanin ohella hänen tunnetuin hahmonsa. Molemmissa on samankaltaisia teemoja ja tarinankerrontaa ja siinä missä Devilman keskittyi vahvasti uskontoon niin Mazinger käsitteli teknologian suhdetta ihmiskuntaan. Molemmat hahmot on nähty useissa crossovereissa toistensa kanssa. Toinen yhteinen tekijä sarjoille ja ylipäänsä Go Nagaille on, miten hän venytti shonen-mangojen sääntöjä ja mitä niissä ylipäänsä voidaan esittää. 

Niin, Mazinger. Se on käytännössä ensimmäinen mecha, jota ohjataan kyydissä olevan ihmispilotin toimesta. Vanhemmat, kuten Tetsujin-28 olivat vaan ihan omineen liikkuvia tai kauko-ohjattavia. Tämä, Great Mazinger on alkuperäisen, Mazinger Z:n jatko-osa. Sittemmin Mazingerista on tehty huima määrä iteraatioita. Sarja on sen verran vanha, ettei se ole täällä päin kovin tunnettu, mutta on edelleen valtavan suosittu Latinalaisessa Amerikassa ja esimerkiksi Ranskassa, jossa jokainen viisikymppinen osaa sarjan tunnarin ulkoa. Great Mazingerin jatko-osalla UFO Robot Grendizerilla (Ranskassa Goldorak) oli kuulemma kerran 100% katsojaluvut, eli käytännössä jokainen Gallialainen päällä ollut vastaanotin näytti Grendizeria. Pariisissa tönöttää tästä muistona myös 8-metrinen patsas. Saudi-Arabia pisti vielä paremmaksi ja tekivät  yli 33-metrisen. Se on maailman suurin metallipatsas, joka esittää fiktiivistä hahmoa. 

Katsotaan sitten laatikon sisältöä. Soul of Chogokin on sarja tämän kaltaisia, Gundamia vanhempia superrobotteja, joiden juttu on kokonaan metallista valettu kroppa. Tämä on siis painavampi kun osaa odottaa. Samalla mukaan on jemmattu vanhojen lelujen tyylisiä toimintoja, kuten pienellä napilla laukaistavia raketteja yms. Tämä Mazinger laukaisee raketin *kröhöm* ala-vatsan alueelta, sisältää jaloista esiin tulevat lentosiivekkeet ja ampuu rocket punch -nyrkin. 

Tuntuma kädessä on hankala pukea sanoiksi, se on enemmän kuin pitelisi musiikki-instrumenttia kuin lelua. Kromi kiiltää ja maalipinta on lakattu kuin soittimessa. Ylipäänsä paras mieleen tuleva sana on "laatu". Mukana tulee iso kasa vaihto-osia ja nämä ovat ainoita, jotka eivät ole metallivalua, mikä on myös järkevää, ihan kestävyys- ja painosyistä. Ne kiinnittyvät fiksusti magneeteilla. 

Liikkuvuutta on tarpeeksi tämän kaltaiseen figuuriin. Kovin villeihin asentoihin Tämä ei taivu, mutta se onkin 70-luvun robotti, joten mitään erikoista akrobatiaa ei osaa edes kaivata.

Soul of Chogokin on minullekin siinä mielessä uusi tuttavuus että nyt vasta pitelin tällaista kädessä ensimmäistä kertaa. Täytyy sanoa, että kyllä vakuutti, kaikin tavoin. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-jarmo


Comments

Popular posts from this blog

Lucasin Hengessä

 Hei, Tällä viikolla tutustuin lisää Capcom Fighting Collection 2:n valikoimaan. Pelinä on Plasma Sword, tai vaihtoehtoisesti Star Gladiators 2. Peli on alunperin vuodelta 1998, mutta Dreamcastin kotikonsoliversio julkaistiin vuotta myöhemmin. Kolikkopeliversio nähdään siis pelihallien ulkopuolella ensimmäistä kertaa tämän kokoelman myötä.  Plasma Sword jatkaa Capcomin vähemmän tunnettujen 3D-pelien sarjaa selvästi Star Wars-vaikutteisella asetelmalla, missä monen sorttiset avaruustaistelijat kohtaavat perinteisessä 1 vs 1 taistelussa. Pelin pahis on sonnustautunut mustaan, samurain haarniskaa muistuttavaan kostyymiin, joten mielleyhtymä on selvä. Mukana on myös melkoisesti Wookieta muistuttava karvaturri. Hahmoja on melko runsas määrä, mutta valikoima ei ole ihan niin monipuolinen kuin voisi luulla, koska suurin osa hahmoista muistuttaa suuresti jotain toista taistelijaa. Kaikista on siis vähän niinkuin “hyvis” ja “pahis” versiot hieman eri ulkonäöllä.  Capcom käyttää tä...

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Lisää Capcomia

 Hei, Tällä kertaa blogit jatkuvat jälleen Capcomin taistelupelien merkeissä, nimittäin Toukokuussa julkaistiin lisää klassikkopelejä uudessa paketissa. Capcom Fighting Collection 2 sisältää 8 peliä vuosituhannen vaihteen tienoilta, vuosilta 1998-2004. Tällä kertaa mukana on myös Capcomille vähemmän tyypillisiä 3D-taisteluita, joista muutama on varsin harvinaista herkkua. Nyt keskitytään yhteen näistä vähemmän tunnetuista, mutta sitäkin mielenkiintoisimmista peleistä, nimeltään Project Justice, tai Moero! Justice Gakuen, vuodelta 2000. Peli on Rival Schools -nimisen mätkinnän toinen osa. Kuten nimestä voi päätellä, peli on animetyylisen lukion ympärille rakennettu asetelma, jossa koulujen varsin värikkäät oppilaat ja opettajat osallistuvat 3 vs 3 mätkintöhin rehtoria myöten. Tuttujen tyylien, kuten Karaten ja Judon lisäksi tehokkaaksi taistelijaksi oppii pelaamalla mm. baseballia, lentopalloa ja viulun soitolla. Tai sitten vain olemalla liikunnan opettaja. Hahmojen design on lennok...