Skip to main content

Rekyyliä, Robotti!

Moi,
Jatkamme edelleen kevyempien Famicom-pelien parissa. Tällä kertaa vuorossa on Vuoden 1985 Astro Robo SASA. Pelin on kehittänyt Mass Tael ja julkaissut ASCII. En muuten tiedä yhtäkään muuta tämän firman kehittämää peliä, joten voisi sanoa, että kyseessä on melko tuntematon teos. Famicomin lisäksi jonkin sortin versio löytyy myös MSX:ltä, mutta yllättäen tämä ei ole kolikkopelikäännös. 
Pelin idea on simppeli: SASAn ja kaksinpelissä myös NANAn pitää kerätä joka kentästä kaikki energiakapselit. Sitten on vuorossa seuraava. Yteensä kenttiä on 16, tosin karttoja vain 4, hieman eri layouteilla. Tässä vaiheessa kuitenkin tulee mukaan pelin juju: Tämä muistuttaa enemmän vanhoja PC:n luolastolentelyjä, kuten AUTS, tai V-Wing kuin tasoloikkaa.  Roboteilla on pyssy, jonka rekyyli lennättää hahmon ilmaan, vastakkaiseen suuntaan kun mihin laukaus lähtee. Tämä mekaniikka on pelin juju. Aivot pitää saada sellaiseen asentoon, että muistaa tähdätä vastakkaiseen suuntaan kuin haluaa liikkua. Kentissä on myös vaihteleva painovoima, joka vaikuttaa siihen, miten paljon pitää ampua, että nousee ylöspäin. Jokunen kenttä on myös meren pohjassa, jolloin homma kääntyy päälaelleen. Enää ei ole vetovoimaa, vaan vesi kannattelee, eli nostaakin ylöspäin. 


Robotti myös kuluttaa samaa energiaa, kuin mitä kentistä löytyy ja lisäksi jokainen laukaus vie yhden pisteen, joten miten sattuu ei voi räiskiä. Tietysti myös osumat vihollisiin kuluttavat energiaa. E-kapselit myös tuhoutuvat ammuksista, joten sitäkin on varottava. Kentän lopuksi jäljellä oleva energia myös siirtyy seuraavaan, joten myös, kuinka hyvin kentät läpäisee vaikuttaa siihen selviääkö seuraavasta. Läpäistäkseen kaikki kentät ei siis ole vain päästävä läpi, vaan on päästävä läpi mielellään optimaalisesti, tuhlaamatta liikaa ammuksia tai ottamatta osumia vihollisista. Minulla jäi yritykset useimmiten kenttien 12-14 paikkeille. Kyllä se menisi pienellä lisätreenillä.
Audiovisuaalisesti ollaan vaatimattomalla puolella. Ääniefektien ja simppelien spritejen lisäksi muuta ei ole. Merikentässä oli kuitenkin ihan mukavat maisemat ja tunnelma. Tyypillistä 1985 tai ennen-osastoa kuitenkin. Super Mario oli jo tässä vaiheessa ulkona ja siitä jäädään reippaasti.
Astro Robo SASA on kuitenkin hauskan koukuttava ja simppeli peli omaperäisellä idealla. Varmasti varsinkin kaksinpelinä tämä on hyvinkin hauskaa, etenkin jos muistelee lämmöllä vanhoja PC:n shareware-luolalentelyjä 90-luvun lopulta. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!

-malone

Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...