Skip to main content

Moskiittomies

 Moi,

Tällä viikolla jatketaan PS1:n pelitarjonnan parissa. Peli ei kuitenkaan ole ole import, vaan ihan kotoisa PAL-julkaisu, jonka moni saattaa muistaa hämärästi joltain demolevyltä mutta kovin moni ei ole varsinaisesti pelannut. Katsotaan, millainen on Shiny Entertainmentin omaperäinen MDK vuodelta 1997. 

Shiny Entertainment ei sano monelle yhtikäs mitään, eikä ihme, sillä studio on myyty aikoinaan jo hyvissä ajoin ja uudelleen nimetty useaan kertaan. Studio lienee nykyään jokin osa Amazonin omistuksia. Firman tunnetuin peli taitaa olla Earthworm Jim. Toinen peli, josta joillain saattaa olla muistikuvia on nimenomaan erikoisesti nimetty MDK. Kyseessä on kolmannen persoonan toimintaräiskintä, jonka omaperäisyys ei jää pelkkään nimeen. 


Pelin tarina menee kutakuinkni niin, että Kurt Hectic-niminen hahmo pelastaa maailmaa ulkoavaruuden muukalaisvalloittajilta huippukehittyneen pukunsa avulla. Mukana on reilu ripaus huumoria, hieman 2000AD-sarjakuvien tyyliin. Pukuun kuuluu Mega Man -tyylinen pyssykäsi, liitovarjo sekä kypärään kiinnitetty, erikoisen näköinen tarkkuuskivääri, jossa on suurentava tähtäin. Todella hienosti tunnelmaa luovana yksityiskohtana kypäräsniperillä tähdättäessä ymäröivät äänet vaimetuvat ja pelaajalle kuuluu vain kypärän sisällä kohiseva hengitys.


Pelattavuus on aikaisekseen modernin tuntuista, sillä peli tukee analogitatteja PS1:n dualshockilla. Hahmo liikkuu sujuvasti, ottaen huomioon että kyseessä on melko varhainen 3D-toimintapeli ja tuntuma on suorastaan kuin rasvattu salama, jos vertaa vaikka Tomb Raiderin kankeaan kääntyilyyn. Mukana oleva sniper zoomaa ja tarkentaa todella kauas, PS1:n mittapuulla jopa uskomattoman pitkälle ja tarkasti. Mukana on pientä ongelmanratkontaa, joka perustuu usein tarkkuuskiväärin luovaan käyttöön. Nämä osuudet rytmittävät mukavasti muuten melko vauhdikasta ja hektistä toimintaa. Mukana on jokunen muukin erikoisempi osuus, kuten lentokoneesta kameran avulla pommitusta, noin 10 vuotta ennen CoD nelosta. 


Toinen asia, mikä on modernia ja aikaansa edellä on ulkoasu ja kentät. Jokainen tehtävä alkaa “laskuvarjo-osuudella” jossa Kurt hyppää, oletettavasti kiertoradalta kohteeseen ja väistelee ilmatorjuntaa sekä kerää power uppeja kentän alkua varten. Sitten alkaa toiminta maan kamaralla, joka on rakenteeltaan ikäänkuin yhdystunneleilla yhdistettyjä laajempia areenoita. Lataukset tapahtuvat kätevästi tunneleissa areenoiden välillä. Maisemat ovat paikoitellen jopa edelleen vaikuttavia, sillä niissä on mielikuvitusta ja skyboxien väripaletit ovat taidokkaasti valittuja. Pelin tyyli ja tunnelma on omaperäinen ja erittäin mieleenpainuva. 


MDK teki vaikutuksen tyylikkäällä ulkoasullaan ja kekseliäillä pelimekaniikoillaan, jotka ovat vuoden 1997 pelille edistyksellisiä. Tässä yhdistyy useamman aikansa muun laadukkaan pelin, kuten Quaken kaltaisia oivalluksia, jotka tekevät MDK:sta täysin pelattavan ilman nostalgia laseja vielä tänäkin päivänä, mitä ei voi sanoa kaikista varhaisista 3d-toimintapeleistä. Vahva suositus.    



Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-jarmo


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...