Skip to main content

Manan Majoilla

 Hei,

Tällä kertaa vuorossa on Famicomin varhaisemmasta päästä oleva peli, jolla on mielenkiintoinen tausta. Nintendon vuonna 1984 julkaisema Devil World. 

Kyseessä on labyrintti-toimintapuzzle Pac-Manin tyyliin, mutta epäilen, ettei juuri kukaan tunnista tätä peliä, vaikka sen on suunnitellut itse Shigeru Miyamoto. Kyllä vain, Shigerun ja Takashi Tezukan eli Zelda-parivaljakon ensimmäinen pelkästään konsolille suunniteltu peli, joka ilmestyi noin vuoden ennen Super Mario Brosia. Devil World julkaistiin myös Euroopassa, mutta vasta 2007 Wiin virtual consolelle. Ameriikan ihmemaassa tätä ei ole julkaistu koskaan, ilmiselvästä syystä. Jännä muisto vuosien takaa liittyen juuri tähän peliin tuli mieleen kirjoittaessa: Muistan nimittäin nähneeni tästä ruutukaappauksen vuonna 1987 tai 1988 sellaisessa elekrtoniikkaliikkeissä jaetussa promoläpyskässä, jossa esiteltiin tulevia NESin pelejä. Eipä tullut ei. Siellä oli kyllä muitakin tapauksia, joita en muista nähneeni sen koommin, kunnes aloin tutustua Famicomin tarjontaan laajemmin muutama vuosi sitten (muistaakseni ainakin Stadium Events ja City connection olivat mukana). Hämmästyttävää, mitä sitä muistaa 30 vuoden takaa.

Niin, Devil World! Tämä on periaatteessa Pac-Man, jossa on liikkuva labyrintti. Pieni chibi-mallin lohikäärme hyökkää pirulaisen valtakuntaan, tavoitteena joka kentässä on löytää neljä raamattua, jotka pitää sitten työntää keskustassa olevan risti-neliön jokaiselle sivulle. Kentissä olevilla risteillä saa kyvyn puhaltaa tulipalloja, joilla voi tuhota vaaleanpunaisia haamuja jonkin aikaa, eli vähän niinkuin isot voimapillerit Pac-Manissa. Pelin jekku piilee kuitenkin siinä, että ruudun yläreunassa oleva Vihtahousu jakaa käskyjä reunoilla oleville vinssimiehille, jotka ruuvaavat kenttää pysty- ja sivusuunnissa milloin minnekin päin. Koko kenttää siis ei ole mahdollista käyttää, vaan on sopeuduttava, mitä on kulloinkin tarjolla ja odotettava, että vaikkapa raamatun pääsee hakemaan alueelta, jonne ei ole sillä hetkellä pääsyä. Samalla on välteätävä vihollisia ja varottava, ettei liiskaudu labyrintin ja maailman reunan väliin. Ihan jännä variaatio vanhasta kaavasta, joka tekee pelistä reippaasti haastavamman kuin perus Pac-Man -klooni olisi.

Devil World on varhaista päästä Famicomin julkaisuissa, joten mikään erityisen näyttävä peli ei ole kyseessä, mutta kyllä tässä on tietynlaista charmia, lähinnä koska hahmot ovat näin vanhaksi peliksi persoonallisia. 

Devil World on kekseliäs, joskaan ei kovin monipuolinen tai enää nykyajan mittapuulla mitenkään omaperäinen, mutta vuonna 1984 asia saattoi olla toisin. Kyllä tällä kaiketi jonkin sortin kulttimaine on, varmaankin Shigeru-Tekuza combon vuoksi. Suosittelen vilkaisemaan kuriositeettina legendaarisen suunnittelijan ekana konsolipelinä sekä pienissä annoksissa ihan muutenkin.

Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone 


 


Comments

Anonymous said…
Enpä ois arvannut että Miyamoto on aloitellut uraansa itsensä pirun kanssa! D: D: D: Onkohan nää ristit ja raamatut japanilaisittain yhtä kiehtovia kuin heikäläisten jumaluudet ja demonit tähän suuntaan?
- häkeltynyt Snou
Malone said…
Epäilen että on. Näkee niin paljon vaikkapa animeissa. Samalla lailla kun vierasperäiset sanat, etenkin saksa esitetään aina jotenkin mystisenä.

Popular posts from this blog

Lucasin Hengessä

 Hei, Tällä viikolla tutustuin lisää Capcom Fighting Collection 2:n valikoimaan. Pelinä on Plasma Sword, tai vaihtoehtoisesti Star Gladiators 2. Peli on alunperin vuodelta 1998, mutta Dreamcastin kotikonsoliversio julkaistiin vuotta myöhemmin. Kolikkopeliversio nähdään siis pelihallien ulkopuolella ensimmäistä kertaa tämän kokoelman myötä.  Plasma Sword jatkaa Capcomin vähemmän tunnettujen 3D-pelien sarjaa selvästi Star Wars-vaikutteisella asetelmalla, missä monen sorttiset avaruustaistelijat kohtaavat perinteisessä 1 vs 1 taistelussa. Pelin pahis on sonnustautunut mustaan, samurain haarniskaa muistuttavaan kostyymiin, joten mielleyhtymä on selvä. Mukana on myös melkoisesti Wookieta muistuttava karvaturri. Hahmoja on melko runsas määrä, mutta valikoima ei ole ihan niin monipuolinen kuin voisi luulla, koska suurin osa hahmoista muistuttaa suuresti jotain toista taistelijaa. Kaikista on siis vähän niinkuin “hyvis” ja “pahis” versiot hieman eri ulkonäöllä.  Capcom käyttää tä...

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Lisää Capcomia

 Hei, Tällä kertaa blogit jatkuvat jälleen Capcomin taistelupelien merkeissä, nimittäin Toukokuussa julkaistiin lisää klassikkopelejä uudessa paketissa. Capcom Fighting Collection 2 sisältää 8 peliä vuosituhannen vaihteen tienoilta, vuosilta 1998-2004. Tällä kertaa mukana on myös Capcomille vähemmän tyypillisiä 3D-taisteluita, joista muutama on varsin harvinaista herkkua. Nyt keskitytään yhteen näistä vähemmän tunnetuista, mutta sitäkin mielenkiintoisimmista peleistä, nimeltään Project Justice, tai Moero! Justice Gakuen, vuodelta 2000. Peli on Rival Schools -nimisen mätkinnän toinen osa. Kuten nimestä voi päätellä, peli on animetyylisen lukion ympärille rakennettu asetelma, jossa koulujen varsin värikkäät oppilaat ja opettajat osallistuvat 3 vs 3 mätkintöhin rehtoria myöten. Tuttujen tyylien, kuten Karaten ja Judon lisäksi tehokkaaksi taistelijaksi oppii pelaamalla mm. baseballia, lentopalloa ja viulun soitolla. Tai sitten vain olemalla liikunnan opettaja. Hahmojen design on lennok...