Skip to main content

Solomonin Kaivokset

 Moi,

Tällä viikolla on aika palata takaisin Famicomin pariin. Vuorossa on Tecmon vuonna 1986 julkaisema Solomon’s Key (Solomon no Kagi). 

Tämä on yksi niistä peleistä, jotka minulla oli kersana. En tosin koskaan päässyt lähellekään loppua, sillä en ollut tietoinen continue-koodista (Game Over screenissa pohjaan ylös, A ja B). Sen kuitenkin muistan, että peli oli yllättävän kuumottava, hirviöt, äänet ja varsinkin nirrinlähtö, jota korosti dramaattinen hahmon ilme ja musiikki jäi mieleen. Nyt katsotaan, miltä tämä vaikuttaa nykyään.

Solomon’s Keyn idea on että velho Danan pitää pelastaa maan alle demonien vangitsemat keijut. Tämä hoituu toimintapuzzleja selvittämällä ja niitä löytyy reippaat 48 kappaletta, jotka on jaettu 12 horoskooppimerkin teemaisesti. Danan erikoisuus on se, että hän voi taikoa kivisiä kuutioita ilmasta ja hävittää niitä taikasauvalla. Koko peli pyörii tämän mekaniikan ympärillä. Jokaisesta kentästä pitää hakea ensin avain, jolloin uloskäynnin portti aukeaa. Kuulostaa simppeliltä, mutta käytännössä vaatii kekseliäisyyttä palikoiden käytössä sekä aika paljon myös sorminäppäryyttä, sillä pelissä myös hypitään ja väistellään usein aika nopeita vihulaisia. Marion tapaan myös hyppäämällä voi hajottaa kiviä, tämä tosin vie kaksi osumaa. Vain ruskeat kivet voi tuhota, harmaat pysyvät siinä missä jököttävät. 

Yleensä kentän suorittaminen menee näin: Dana tekee reittiä itselleen hajottamalla luomalla kiviä, tekee niistä nalkkeja vihollisille, tai asettaa niitä esimerkiksi tulipalloja ampuvan vihollisen eteen. Kaikki pitää yleensä miettiä aika tarkkaan ja olla lisäksi ripeä, sillä henki lähtee yhdestä osumasta ja aikarajakin on. Kentistä löytyy bonusesineitä, joita tärkeimmät ovat pullossa olevat tulipallot, joilla voi tuhota yhden vihollisen B-napilla. Super-tulipallo jatkaa matkaansa usean vihollisen läpi, kunnes häviää kuljettuan jonkin aikaa. Tulipallot ovat iso apu, mutta harvassa. 

Vaikeustaso on kiperä, lukuunottamatta aivan ensimmäisiä kenttiä. Jo kymmenen paikkeilla alkaa vaatimustaso olla kova. Kekseliäisyyden lisäksi on ajoitus ja sorminäppäryys oltava kunnossa, jos meinaa edes haaveilla koko pelin läpäisemisestä. Continue auttaa paljon, mutta näin pitkään peliin olisin ottanut mielelläni salasanan.


Ulkoasu ja äänet nousevat melkoisen korkealla Famicom mittapuulla. Kaikki on aika pientä ja simppeliä ensinäkemältä, mutta spritejen teema ja tyyli on hyvää Halloween-hirviömeininkiä ja niitä on paljon. Etenkin erityyppiset viholliset, joilla on kaikilla oma käyttätymisensä tekivät näin paljon pelejä nähneenä melkoisen vaikutuksen. Niitä on helposti tusinan verran ja jokainen jää mieleen. Ja kyllä, se kuolinanimaatio ja  epävireinen jingle on edelleen karmiva. Pelasin parisenkymmentä kenttää yhtenä iltana, sitten piti antaa periksi, joten koko pelin läpäiseminen on aikamoinen suoritus. Oispa password.

Solomon’s Key on mainio toimintapuzzle, aivan NESin kärkipäätä. En osaa sanoa, kuinka tunnettu tämä lopulta on, mutta suosittelen kokeilemaan, sillä se on kestänyt aikaa erittäin hyvin. 


Siinä kaikki tällä kertaa. Kiitoksia lukijoille, palaan taas pian asiaan!


-malone


Comments

Popular posts from this blog

Polttopalloa ja pompadoureja

Moi, Viime aikoina on tullut katsastettua usemapikin Kunio-kun Nekketsu -sarja peli, joten jatketaan samaa aihetta. Tällä kertaa vuorossa on vuoden 1988 Nekketsu Koukou Dodgeball B u. Tästä on olemassa NES-käännös nimellä Super Dodgeball, josta on taas tuttuun tapaan häivytetty kaikki viittaukset River City-sarjaan. Tämä on järjestyksessä sarjan ensimmäinen urheilu-spinoff, joten aiemmin käsitelty jääkiekkopeli on tätä uudempi. Kuten nokkelimmat jo varmasti arvaavat, tällä kertaa Kunio kumppaneineen osallistuu polttopalloturnaukseen. Nyt ei tosin ole enää koulujen väliset ottelut, vaan joukkue kiertää ympäri maailmaa ihan MM-kisoissa. Peli on siis perus polttopalloa, jossa kaksi joukkuetta yrittää osua toisen tiimin pelaajiin vastakkaisella kenttäpuoliskolla. Molemmissa on kolme sisäkentän pelaajaa ja kolme vastustajan puoliskon ulkoreunoilla. Toisin kun perus koulun polttopallossa, yksi osuma ei polta pelaajaa, vaan tässä mätkäistään pallo päin lärviä, joka vie pisteitä el...

Analogista Scifiä Alan Mestarilta

 Moi, Tuumasin, että tällä viikolla otan mukaan blogiin jotain hieman uutta ja erilaista, koska vaihtelu virkistää. Nyt ei ole luvassa retropeliä tai lootan avausta (ei hätää, niiden pariin palataan piakkoin) vaan kirjakatsaus. Kirja on tosin hieman harhaanjohtava sana, koska luvassa on lähestulkoon pelkästään kuvitusta, mutta ei tämä ole myöskään sarjakuva. Nyt katsotaan Akira-animaation tuotantoa sekä siihen liittyviä juttuja ja tutustutaan kirjaan nimeltä: Otomo The Complete Works, osa 25. Animation Akira Layouts & Key Frames 3. Akira on minulle yksi tärkeistä vaikuttajista siihen, että ylipäänsä kiinnostuin scifiharrastuksesta, piirtämisestä, animesta ja sarjakuvista joten tämän kaltaiset kirjat ovat enemmän kuin suuri mielenkiinnon aihe. Se sattaa olla ensimmäinen animeleffa, jonka olen nähnyt ja on myös ehkä ensimmäinen DVD-elokuva, jonka olen ostanut omaksi. Kiinnostuneille vinkiksi, että nämä ovat saatavilla Japanin Amazonista.  Otomo The Complete Works on Japaniss...

Yön Ritari Pikselöityy

 Moi, Tällä kertaa on luvassa paluu retropelien pariin. Eikä ihan minkä tahansa retropelin, vaan kyseessä on yksi parhaista NES/Famicom -lisenssipeleistä ja monissa keskusteluissa ainakin ehdokkaana ehkä jopa kaikkein parhaaksi, mikä on aika kova saavutus jo pelkästään siitä syystä, että useimmat lukuisista Capcomin Disney-peleistä olivat loistavia. Kyseessä on siis Sunsoftin Batman vuodelta 1989. Muualla kuin Japanissa julkaisu tosin livahti vuodelle 1990. Tim Burtonin Batman oli ensimmäinen supersankarielokuva, jonka minä muistan saaneen suuren ennakkohypen, mainostusta ja paljon oheistuotteita. Se tuli lisäksi täsmälleen oikeaan aikaan, eli kun olin 9 -vuotias. Oikeaan aikaan tuli myös Nintendon NES ja sitä myötä Batman-peli. En koskaan omistanut NES-Batmania itse, mutta silti sitä tuli pelattua usein, joko vuokralla tai kaverin luona. Monen muun sen ajan pelin tapaan Batman ei ollut helppo, joten läpi asti se ei koskaan mennyt, eli nyt oli aika korjata tilanne, kun löysin Famic...